Zeepkistenrace lost opnieuw alle verwachtingen in: “Deelnemers worden elk jaar creatiever”

Kandidaat prins carnaval 2025 Francis Daems - die als DJ Cissen achter de draaitafels stond - tekende ook present. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De derde editie van de Blankenbergse zeepkistenrace was een voltreffer. Volgens organisator Guy De Coninck waren er naar schatting tussen de 1.500 en 2.000 kijklustigen, en da’s een pak meer dan vorig jaar. “Logisch ook, want hoe meer deelnemers, hoe meer aanhang die meebrengen.” Liefst 23 karren, ofwel tien meer dan vorig jaar, bolden de Leopoldhelling af.

Zo’n 1.500 bezoekers verzamelden langs het parcours om de piloten toe te juichen. Tijdens de eerste manche ging het recht naar beneden, in de tweede ronde waren er enkele hindernissen te nemen zoals een waterbak met jump en een chicane. Tot slot was er ook nog een behendigheidsproef. “Dit is echt genieten voor de mensen: zó veel chance met het weer”, zegt tevreden organisator Guy De Coninck. Het aantal deelnemers kende bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

“Dit jaar komen ze voor het eerst ook van verder”, zegt De Coninck. “En de deelnemers worden ook elk jaar creatiever. Eentje heeft zelfs een rijdende discowagen bij.” Die was van Francis Daems – kandidaat prins carnaval 2025 – die als DJ Cissen achter de draaitafels stond. “Als kandidaat-prins mag je hier niet ontbreken hé”, glimlacht hij. “We willen met onze wagen niet de snelste zijn, maar wel de ludiekste. Vanuit mijn dj-booth zorg ik straks voor de nodige ambiance.” Ook Francis’ tegenkandidaat Willy Willy tekende trouwens present.

Rijdende frituur

Een andere opvallende deelnemer was Alain Goditiabois met zijn rijdende frituur. “Waar is da kotje? Hier is da kotje! Met de verkiezingen voor de deur leek het mij een goed moment om nog eens terug te komen op de frietkotsaga van een paar jaar geleden”, klinkt het. Maar het was uiteindelijk de kist van hengelclub De Steiger die de originaliteitsprijs wegkaapte. Het Vluggertje werd bestuurd door een konijn. “Rookbommen, zwaailichten, alarmsysteempje: hoe meer we opvallen, hoe beter”, glimlacht Kristof Quisthout.

Het is de eerste keer dat hij meedoet met zijn hengelclub. “Het leek ons een leuk idee, zo eens met heel de bende samen. Aan onze zeepkist zijn we in totaal toch een viertal maanden bezig geweest”, klinkt het. De snelste werd Joris Goegebeur uit Knesselare met een recordtijd van 47’75 seconden voor de drie ronden samen. Peter Van Troostenberghe zette met zijn Zeester de tweede beste tijd neer, Mitch De Geest en Carl De Backer van Team Blankenberge raceten zich naar de derde plaats. De prijs voor grootste pechvogel ten slotte, was een ex aequo tussen Onder Ons en Willy Willy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier