West-Vlaanderen telt al 17 bijzondere uitkijkpunten: hier vergaap je je op hoog niveau
West-Vlaanderen vanuit de lucht bewonderen, zonder dat je daarvoor in een vliegtuig of helikopter moet stappen? Dankzij het project ‘Horizon 2025’ kan dat ondertussen al vanop 17 bijzondere uitkijkpunten in West-Vlaanderen. Vanop kerken, watertorens en sinds deze week ook een belfort.
Menen: werelderfgoed van 33 meter hoog
Het nieuwste uitkijkpunt van West-Vlaanderen werd woensdag geopend: voortaan heb je vanop het belfort in Menen, 33 meter hoog, een prachtig uitzicht op de Meense binnenstad en het grensgebied. Het belfort is samen met de Grote Markt Unesco-werelderfgoed. De klokken in de toren, waarvan de eerste steen gelegd werd in 1574, waarschuwden de bevolking voor gevaar zoals brand. Er werden ook belangrijke stadsdocumenten in bewaard. Na een woelige tijd kreeg het gebouw in 1828 zijn huidige vorm.
Eernegem: panorama vanop een zwevende toren
Om van de Pompentoren in Eernegem (Ichtegem) een uitkijkpunt te maken, werd de bovenkant van de toren losgekoppeld om die hoger weer op te bouwen. Tussenin werd een stalen constructie voorzien, waardoor het lijkt alsof het uitkijkplatform in de lucht zweeft. De pompen van de toren trokken eind 19de eeuw water uit de Stationsput om de stoomlocomotieven van station Oostende van water te voorzien. De toren ligt langs de fietsas Groene 62, waarlangs nog tot eind augustus kunst van lokale makers te zien is.
Kortrijk: voor deze moet je 246 treden trotseren
Het hoogste uitkijkpunt binnen het Horizon 2025-project is dat vanop de toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. Niet minder dan 65 meter boven de grond – 246 treden en geen lift! – krijg je een adembenemend zicht op de regio. Je kan de toren gratis bezoeken, maar moet wel vooraf reserveren. De kerk zelf en het Kelderke Gods zijn trouwens ook een bezoekje waard. Met een beetje geluk pik je er een tijdelijke expo of concertje mee of speelt de beiaardier er een deuntje.
Lissewege: mooi boven én beneden
De platte kerk van Lissewege (Brugge) biedt 50 meter hoog een prachtig uitzicht over het witte dorp, de haven en de polders. het gebouw dateert uit de dertiende eeuw en torst een tot de verbeelding sprekende brok geschiedenis met zich mee. Leuk om even halt te houden tijdens een fietsroute doorheen de polders, of tijdens een wandeling in een van de meest pittoreske dorpjes van onze provincie. Je geniet er deze zomer nog van creativiteit in al haar vormen, het hele dorp door, allemaal gratis te bewonderen.
Middelkerke: helmgras van staal
Helemaal in het rond kijk je vanop de Warandetoren in Middelkerke: over de uitgestrekte polders, over de zee en de om hun bijzondere natuur zo waardevolle Warandeduinen. De stalen constructie met lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren. Die oude toren verdween, maar van hieruit wordt nog altijd een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien.
En verder…
Sinds mei vind je het Westerpunt in De Panne, een 6 meter hoog architecturaal juweel op de wandeldijk naar Frankrijk. Ontworpen door Studio MOTO, biedt het een symbolische verbinding tussen zee, duinen en bewoners, met een adembenemend 360-graden uitzicht naast de duinen en Westhoekreservaat.
In de neogotische Sint-Annakapel in Dentergem leidt een verdoken trappenhuis met Escher-achtige allures de bezoeker langs panoramische taferelen naar boven. Op het dak, tussen de gevels van de kapel, ontvouwt zich een magnifiek zicht op de streek en krijg je een ongekend perspectief op de Meikensbossen en de Poelberg.
Recht tegenover de weide van Festival Dranouter – op het dak van concertwerking Muziekcentrum Dranouter – krijg je een 360° view op de omgeving. Het dakterras kun je bereiken via de trap aan de zijkant van het gebouw, tussen 9 en 17.30 uur. Tijdens de openingsuren van De Klankmakerij en Eetcafé ‘t Folk kan je ook gebruik maken van de lift.
Vanop de mouttoren Sint-Joris in Reningelst krijg je een schitterend uitzicht op het dorp Reningelst, de vallei van de Grote Beek en de West-Vlaamse heuvelrug. De toren is dagelijks toegankelijk van 10 tot 18 uur, maar blijft bij regenweer gesloten. De bijhorende dorpsbrouwerij beleeft haar tweede jeugd als Kinderbrouwerij waar je onder meer volks- en bordspelen kunt spelen.
De Sint-Niklaaskerk in Mesen is een opvallend zicht in het glooiende landschap met zijn unieke koepelvormige top op de toren. De Mesenaars noemen de toren ‘de dikkop’ en als je de 214 treden van de kerktoren beklimt geniet je van een fenomenaal panoramisch uitzicht over de stad, haar omgeving tussen West-Vlaamse heuvels en de Noord-Franse vlaktes. Het uitkijkplatform is van maandag tot en met zaterdag open van 10 tot 17 uur.
De Vredesmolen in Klerken biedt een prachtig panorama over de voormalige frontstreek. Dankzij Horizon 2025 werden er panoramische informatiepanelen aangebracht, die de verschillende landschapskenmerken aanduiden en bijkomende informatie aan de bezoeker aanbieden. Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
Gijzelbrechtegem, in de volksmond Grijsloke genoemd, is een van de hoogste punten van de Leiestreek. Het nieuwe uitkijkplatform daar bestaat uit drie betonnen cirkels, waarvan één met een gegraveerde oriëntatiewijzer, van waar je kan genieten van een landschap dat bestaat uit heuvels en weilanden.
De internationaal gerenommeerde kunstenaar Guillaume Bijl maakte van de vuurtoren van Vosseslag (De Haan) een echte ‘eyecatcher’. Het kunstwerk heeft een bevreemdend ‘trompe-l’oeil’ effect, een soort situatie-installatie, eigen aan het eigenzinnige oeuvre van Guillaume Bijl. Dit kunstwerk is een landmark aan onze kust van waarop je kunt genieten van een prachtig zicht op zee, strand en duinen.
De toren van de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, een ontwerp van architect Huib Hoste, is ontsloten en ingericht voor bezoekers. De halfronde panoramische ramen in de nok van de toren bieden uitzicht op de weidse omgeving, vanop 40 meter hoogte. Laatste toegang om 16.30 uur.
De zee, het West-Vlaamse Heuvelland met de 154 meter hoge Kemmelberg, de 84 meter hoge IJzertoren in Diksmuide, het 104 meter hoge Europacentrum in Oostende, en zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke … Die zijn allemaal te spotten bovenop de Sint-Niklaastoren. Terwijl je de 214 trappen oploopt, krijg je informatie over de geschiedenis van de toren en zijn omgeving.
Vanop de kerktoren van Lampernisse geniet je van een 360° uitzicht over de historische komgronden rondom het dorp, van de West-Vlaamse heuvels tot aan de Kust. De toren telt 126 trappen en onderweg geven herenboer Nicolaas Zannekin en auteur Clem Schouwenaars je informatie over het landschap en de geschiedenis van de streek. De kerktoren is dagelijks gratis toegankelijk tussen 9 en 17 uur.
In de pijplijn
Provinciebedrijf Westtoer zit goed op schema om met het project Horizon 2025 20 tot 25 uitkijkpunten te realiseren tegen 2025. Voor volgend jaar zitten de volgende projecten alvast in de pijplijn: de Duitse toren in Poperinge, de Knokkebrug in Houthulst, de watertoren Groenendijk in Oostduinkerke (Koksijde), de uitkijktoren Dadipark in Moorslede, de kerktoren van Ettelgem (Oudenburg), het uitkijkpunt Kop van de vaart in Roeselare en de watertoren in De Haan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier