“We willen deze traditie in ere houden”: De Kransmerel organiseert komend weekend 64ste vogeltentoonstelling in Middelkerke

De vereniging is uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor vogelliefhebbers. © PG
Redactie KW

De vogelliefhebbers kunnen zich weer verheugen op een feestelijke gelegenheid, want op 26 en 27 oktober organiseert ‘De Kransmerel’ haar 64ste tentoonstelling in zaal De Stille Meers. De expositie belooft een kleurrijke en levendige ervaring te worden, met meer dan 500 vogels van divers pluimage. Van kanaries en parkieten tot exotische soorten. De vogels komen van gepassioneerde kwekers uit heel West-Vlaanderen.

Tijdens deze tweedaagse tentoonstelling kunnen bezoekers genieten van een schitterende collectie vogels. Niet alleen de zang en de kleurenpracht zullen indruk maken, maar ook de diversiteit aan soorten. Of je nu een kenner bent of gewoon komt voor de sfeer, er is voor elk wat wils.

Breed spectrum aan soorten

“Dit jaar verwachten we een breed spectrum aan soorten, van kanaries tot grote parkieten en Europese vogels”, zegt Geert Debeuckelaere, de penningmeester van de vereniging.

“Met zo’n 70 leden is De Kransmerel nog altijd springlevend” – penningmeester Geert Debeuckelaere

Naast de tentoonstelling is er ook een vogelbeurs, waarbij de leden van De Kransmerel hun vogels tentoonstellen en geïnteresseerden vogels kunnen aanschaffen. Deze beurs is een ideale gelegenheid om meer te leren over de verzorging van vogels en om in contact te komen met ervaren kwekers. De vogelbeurs is gedurende beide dagen geopend van 9 tot 18 uur.

Een rijke geschiedenis

De Kransmerel, opgericht in 1953, is de laatste overgebleven vogelvereniging langs de Belgische kust. Van De Panne tot Knokke zijn er nauwelijks nog vogelclubs die jaarlijks een tentoonstelling en vogelverkoop organiseren. “We zijn bijzonder trots dat wij als enige vereniging deze traditie in ere kunnen houden”, vertelt Geert enthousiast.

“Wist je dat de geschiedenis van De Kransmerel heel ver teruggaat? De vereniging werd opgericht op 8 juni 1953 in café De Reisduif bij Marcel Janssens en enkele enthousiaste vogelliefhebbers. In de loop der jaren is de vereniging uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor vogelliefhebbers, zowel jong als oud. Met zo’n 70 leden is De Kransmerel nog altijd springlevend. We blijven groeien en krijgen regelmatig nieuwe leden die geïnteresseerd zijn in de hobby”, aldus Geert Debeuckelaere.

“Het is belangrijk dat we de passie voor vogels blijven doorgeven” – penningmeester Geert Debeuckelaere

Hoewel het ledenbestand vooral bestaat uit mensen van middelbare leeftijd, is De Kransmerel ook een vereniging die de jongere generaties wil aanspreken. “Onze jongste leden zijn tussen de 6 en 10 jaar oud. Het is belangrijk dat we de passie voor vogels blijven doorgeven, ook aan de volgende generaties”, zegt Geert.

De Kransmerel richt zich niet alleen op de doorgewinterde vogelkwekers, maar ook op mensen die gewoon genieten van een volière in hun tuin of een enkele vogel in huis. “Onze vereniging staat klaar om iedereen te helpen met advies over het houden en verzorgen van vogels”, voegt hij toe. “Of je nu veel ervaring hebt of net begint, bij ons ben je altijd welkom.”

Afspraak in woonzorgcentrum De Ril

Naast hun reguliere activiteiten, beheert De Kransmerel ook de prachtige volière in het woonzorgcentrum De Ril in Middelkerke. Hier kunnen de bewoners genieten van het gezang en de kleuren van de vogels, dankzij het toegewijde werk van Phillebert Debeuckelare, die dagelijks de vogels verzorgt en de volière onderhoudt.

De tentoonstelling vindt plaats op 26 en 27 oktober in zaal De Stille Meers in de Sluisvaartstraat 17 in Middelkerke. De deuren zijn open van 9 tot 18 uur en de toegang is gratis.

(Peter Germonprez)

Voor meer informatie of om in te schrijven, kan je contact opnemen met Kristof Devoldere via mail op krimalo.devoldere@telenet.be of telefonisch op het nummer 0479 700 335.