Wandelnetwerk Ieperboog Zuid officieel geopend

Ieperboog Zuid werd ingehuldigd aan het Kruitmagazijn op de Esplanade te Ieper. (foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Het vernieuwde wandelnetwerk Ieperboog heet voortaan Ieperboog Zuid en is uitgebreid met enkele mooie vernieuwingen. Zo is er nu een directe verbinding met het vestinglandschap van Ieper en werd de populaire Palingbeekwandelroute volledig geïntegreerd in het netwerk.

Met 142 kilometer aan verkeersluwe en onverharde paden doorkruist het wandelnetwerk Ieperboog Zuid de stad Ieper en de deelgemeenten Dikkebus, Voormezele, Zillebeke en Sint-Jan. Het grenst bovendien aan Zonnebeke via Zandvoorde en sluit daar naadloos aan op het wandelnetwerk Ieperboog Oost. Dankzij het knooppuntennetwerk vinden wandelaars nu nog eenvoudiger hun weg tussen de historische stadskern, de groene gordel rond Ieper en het Hoornwerkpark.

Ook de Palingbeekwandelroute, gelegen in het provinciedomein Palingbeek, maakt nu integraal deel uit van het netwerk. Hiermee wordt het aanbod aan wandelroutes in de regio verder versterkt en sluit het aan bij het in mei 2024 geopende Ieperboog Oost. Samen vormen ze een vlot aansluitend netwerk dat de diversiteit van de Westhoek in de kijker zet.

Bij de herwerking en uitbreiding werd sterk ingezet op toegankelijkheid. Westtoer schakelde Inter Vlaanderen in om drie lussen van het wandelnetwerk te screenen op hindernissen voor minder mobiele wandelaars. “Ook de stad Ieper investeert volop in toegankelijkheid,” zegt schepen van Toerisme Diego Desmadryl. “Versleten dolomietpaden werden vernieuwd, afboordingen hersteld en steilere hellingen kregen grijze klinkers voor extra stabiliteit. Dit maakt de vestingen perfect toegankelijk voor iedereen die van de natuur en het erfgoed wil genieten.”

Blijvende focus op wandelen

Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen blijven inzetten op wandelen als toeristische troef. “We verbinden natuurdomeinen, waterlopen, historische kernen en dorpen tot samenhangende wandelnetwerken,” vertelt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer. “Momenteel telt West-Vlaanderen 15 wandelnetwerken en daar komen er nog bij. Dit jaar staan uitbreidingen gepland voor het wandelnetwerk Hoppeland in de Westhoek en het netwerk Poelberg-Baliekouter-Brielmeersen in het Brugse Ommeland. Daarnaast openen we het nieuwe wandelnetwerk West-Vlaamse Leievallei.”

De investeringen werpen hun vruchten af. In maart werd het wandelnetwerk Ieperboog Oost door een internationale jury uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van de Benelux. Dat succes motiveert Westtoer om wandelen als speerpunt te blijven uitbouwen in het toeristisch beleid voor 2026-2032. “West-Vlaanderen is een lappendeken van groene regio’s die uitnodigen tot wandelen. Door onze netwerken uit te breiden en extra beleving te voorzien, willen we onze provincie als dé wandelbestemming bij uitstek blijven promoten,” besluit Vanlerberghe.

De nieuwe kaart van het Wandelnetwerk Zuid is verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme en via de webshop van Westtoer – shop.visitwestvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content