Voor Nore Van Houdenhove is het altijd werelddierendag: “Blij dat ik dagelijks met dieren kan werken”

Nore Van Houdenhove: “Onze hond wordt hier elke dag in de watten gelegd.” © Frank Meurisse
Redactie KW

Op 4 oktober vieren we Werelddierendag en dat is iets wat Nore Van Houdenhove uit Izegem zeker niet vergeet. De jongedame is een hele grote dierenvriend en heeft van haar passie nu ook haar beroep kunnen maken. Ze trimt niet alleen honden, maar zorgt ook graag voor haar eigen hond Sterre. Ze droomt van paarden en een huis vol dieren.

Nore Van Houdenhove (19) woont met haar ouders en zus in de Plataanstraat op de Bosmolens. Wie vaak op de Bosmolens is, heeft Nore misschien al eens zien passeren met haar Australische herder Sterre.

Je bent vaak op wandel met de hond, doen jullie dat dag in dag uit en door weer en wind?

Nore Van Houdenhove: “Eigenlijk wel ja. Sterre heeft veel beweging nodig en dus proberen we dagelijks met haar te gaan wandelen. Dat gaat makkelijk van anderhalf tot twee uur per dag. Dat is altijd heel fijn om te doen. Je wordt vaak aangesproken door andere mensen en nogal dikwijls door andere hondeneigenaars. Ik ben niet de enige van het gezin die met Sterre op stap gaat, mama en papa doen ook vaak een toertje met haar. Verder speelt ze ook veel in de tuin, ze heeft gewoon veel energie. Ik heb hier 13 jaar lang moeten zagen om een hond te mogen hebben van mijn ouders, dus ik was heel blij toen ze eindelijk overstag gingen. Sterre is echt een verrijking voor mijn leven.”

Je bent echt een hele grote dierenvriend, al van jongs af?

“Zeker, mijn ouders vertellen altijd dat mijn eerste woordje Bawaw was. Zij begrepen eerst niet wat ik bedoelde, maar ik wees telkens naar een hond toen ik het zei, zo werd het duidelijk wat ik wilde zeggen. Het zat er al van heel jong in dus. We hadden vroeger een kat die echt mijn vriend was en ik startte ook met paardrijden toen ik een jaar of 5 was, dus dieren zijn altijd een constante geweest in mijn leven. Toen ik ouder werd, groeide mijn dierenliefde alleen maar. Na mijn lagere school ging ik dierenzorg studeren in Vabi Roeselare. Die keuze was voor mij snel gemaakt. Ik voel mij heel erg op mijn gemak bij dieren.”

Je hebt van je hobby dan ook je beroep gemaakt na je studies.

“En daar ben ik heel blij om. Toen ik in het derde middelbaar zat, kregen we in onze opleiding een praktijkles honden trimmen. Ik voelde meteen dat dat iets voor mij was. Van toen af stond het eigenlijk al vast wat ik later in mijn professioneel leven wou doen en dat is niet meer veranderd. Ik heb uiteindelijk nog een zevende specialisatiejaar honden trimmen gevolgd en nu ben ik al sinds juli aan de slag bij WelloPet in Kuurne. Een hond trimmen lijkt makkelijk, maar je hebt er echt wel de kennis voor nodig.”

Je komt dus op je werk in contact met veel honden, veel rassen?

“Alles door elkaar inderdaad. Ik hou echt wel van mijn job. Als ik mag kiezen, dan trim ik het liefst poedels. Daar is best wat knipwerk aan en dat vind ik heel uitdagend om te doen. Ook herdershonden zijn plezant om onder handen te nemen. We zien veel baasjes met hun honden, maar meestal zijn die honden niet zo op hun gemak bij ons. Het is altijd een beetje aftasten hoe ze gaan reageren. Als een dier niet van jou is, is het moeilijker om dat aan te voelen, dus het is wel zoeken. Bij sommige honden kunnen we niet anders dan een muilbandje aandoen, maar dat proberen we eigenlijk zoveel mogelijk te vermijden. We doen echt ons best om de honden op hun gemak te stellen.”

Ik kan mij voorstellen dat je later een huis vol dieren wil?

“Sterre staat op mijn naam, dus als ik hier ooit verhuis, dan neem ik haar sowieso met me mee. Dat zal even wennen zijn voor de andere gezinsleden hier, maar dat was meteen de afspraak. We hebben 5 jaar geleden echt met het gezin rond de tafel gezeten om te beslissen welke hond bij ons paste, dat is dus een Australische herder geworden. Verder zou ik heel graag ooit een eigen paard hebben. Ik heb 13 jaar lang gereden en dat vond ik geweldig. Nu ontbreekt het mij vaak aan tijd, maar als ik echt zou mogen kiezen, dan heb ik zeker een paard waar ik kan voor zorgen en mee rijden. Dieren vragen heel wat zorg en tijd, maar dat heb ik er voor over. Het struikelblok zal misschien wel het budget zijn, want dieren kosten ook best wat, maar dat zien we dan wel weer. Mijn vriendin is alvast ook grote fan van dieren, dus dat is een meevaller. We leerden elkaar trouwens kennen tussen de dieren. We waren beiden monitoren op een kamp in kinderboerderij Bokkeslot in Deerlijk en daar sloeg de vonk over.”

Vandaag, vrijdag 4 oktober, is het Werelddierendag, is dat een speciale dag voor Sterre dan?

“Momenteel staat ze op een strikt dieet, dus meer koekjes moet ze niet verwachten in elk geval. We zorgen meestal wel voor een leuk hondenspeeltje of zo als er een speciale datum passeert, dus dat zal het wel worden, denk ik. Onze hond wordt hier elke dag in de watten gelegd, dus ik denk niet dat ze reden heeft om te klagen.” (MVW)

Nore Van Houdenhove

Privé: Nore woont met haar ouders Tom en Cindy Vancostere in de Plataanstraat op de Bosmolens. Ze heeft een zus Fran. Ze is al een jaar en twee maanden samen met haar vriendin Jara.

Opleiding: Ze volgde een opleiding dierenzorg aan het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (Vabi) in Roeselare. Ze deed er haar zevende specialisatiejaar honden trimmen en is intussen sinds juli aan de slag bij WelloPet in Kuurne.

Vrije tijd: Bijna alle vrije tijd van Nore gaat naar de zorg voor haar hond Sterre. Daarnaast houdt ze heel erg van paardrijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier