Smullen: dit zijn de beste West-Vlaamse ijssalons

In Gelateria Da Vinci zijn ze niet vies van experimentele smaakjes. Limoncello, bloedsinaasappel, karamandel, appeltaart, chai latte... voor unieke ijssmaken moet je in Brugge zijn. © Facebook Gelateria Da Vinci
Redactie KW

Zomerse dagen doen denken aan tropische stranden, frisse cocktails en … ijsjes. Je kan op honderden locaties terecht om een bolletje vanille te likken, maar niets kan tippen aan een echt ijssalon waar de lekkernij nog op ambachtelijke wijze wordt gedraaid. Onze collega’s van Knack Weekend maakten een selectie van de beste 50 ijssalons in ons land om de zoektocht naar hét beste ijsje gemakkelijker te maken. Wij bezorgen je alvast acht West-Vlaamse toppers uit dat lijstje.

De Bossneppe

Op het familiebedrijf De Bossneppe wordt de verse melk van eigen koeien verwerkt tot allerlei lekkers: zo proef je er zelfgemaakte kazen, maar kom je er in de zomer vooral voor het roomijs. Probeer hier de huisgemaakt frisco’s met karamel-, banaan-, speculoos- of hazelnootijs en een laagje krokante chocolade.

Kortrijkstraat 16, 8810 Lichtervelde. Van dinsdag tot zondag open van 13u30 tot 18u30, debossneppe.be

La Boule de Glace

Dit ijssalon is het project van chef Rudy Pattyn, die op het einde van zijn kokscarrière besloot om ijs te leren maken aan de universiteit van Bologna. Proef zeker de citroensorbet, waarvoor Rudy de citroenen uit de Italiaanse havenstad Syracuse laat komen, of de sorbet van lokale vlierbloesems.

Delaerestraat 10, 8800 Roeselare. Elke dag open van 12u tot 19u

Crèmeux

Een nieuwe wind door het Kortrijkse ijslandschap: twee zussen openden vorig jaar met veel enthousiasme Crèmeux. Bijzonder is dat dit ijssalon het hele jaar lang elke dag open is en elke maand nieuwe smaakjes in de aanbieding heeft. Je likt hier bijzondere smaken zoals gemberijs én krijgt bij elk hoorntje miniproefbolletjes om nieuwe smaken te ontdekken.

Voorstraat 45, 8500 Kortrijk. Elke dag open van 12u tot 19u, cremeux.be

Amy & Mary

© Facebook AMY & MARY Specialty Ice Creams

Bij het jonge ijsbedrijf van Amy & Mary wordt artisanaal ijs van topkwaliteit gemaakt, met tot de verbeelding sprekende smaken. Denk aan gekaramelliseerde popcorn, kruidige cinnamon roll of frozen yoghurt van botermelk en pompelmoes. De ingrediënten voor hun ijs halen ze zoveel mogelijk bij lokale boeren, die ze trots in de kijker zetten.

Langestraat 18, 8400 Oostende. Van woensdag tot zondag open van 13u tot 18u30, op zaterdag open tot 22u (met een pauze tussen 19u en 20u), amy&may.be

Gelateria Da Vinci

Zoals de naam doet vermoeden brengt Da Vinci een ode aan de Italiaanse gelato. In een duizelingwekkend tempo worden hier nieuwe smaakjes gelanceerd, zoals vlierbessen of limoncello. Een klassieker en favoriet is het Ferrero Rocherijs. Een extra troef is het vrolijke team, dat met plezier proevertjes uitdeelt.

Geldmuntstraat 34, 8000 Brugge. Van maandag tot zaterdag open van 11u tot 22u, op zondag open van 12u tot 22u, davincibrugge.com

Surprice

In het prachtige Heuvelland worden er bij Surpice ambachtelijk roomijs en sorbets gemaakt. Je proeft hier troostende smaken zoals Kinder Bueno of crème brûlée. Wie avontuurlijk is ingesteld kan hier ook een verrassende ijs-en-wijnpairing proeven, met wijnen van wijnbouwers uit de streek.

Rodebergstraat 27, 8954 Heuvelland. Van woensdag tot zondag van 14u tot 18u (op zondag al open om 10u) + ook vestigingen in Kemmel en Houthulst, surprice.be

Hoeve Macarel by Hoeve Schillewaert

Op een kwartiertje rijden van badstad De Haan vind je Hoeve Schillewaert, waar Eline ijs draait van verse melk. Omdat er op de hoeve ook schapen worden gehouden, vind je naast klassiek ijs ook ijs van schapenmelk. Wie te laat is om nog een ijsje te scoren, vindt zijn gading in de ijsautomaat, waar zelfs ijscoupes klaarstaan om mee te nemen.

Klemskerksestraat 3, 8460 Oudenburg. In juli en augustus elke dag open van 11u tot 19u

Crèmerie Georges

Crèmerie Georges op de zeedijk bestaat al een halve eeuw. Sinds 2016 waait er een frisse wind dankzij de jonge ijsmaakster Astrid Leplae, die er prat op gaat zoveel mogelijk zelf te maken. Je vindt hier naast roomijs met smaken zoals donut, gezouten boter of fris yoghurtijs ook huisgemaakt softijs.

Zeedijk 72, 8660 De Panne, Facebook

IJsboerderij Moereveld

De zwartgevlekte Holsteinkoeien die op de weiden rond boerderij Moereveld grazen, zorgen voor de melk voor het verse ijs. Op het groene terras kun je niet enkel een ijsje likken, maar ook een ijscoupe, milkshake of ijskoffie proeven. Als het ijssalon dicht is, kun je nog altijd een ijsje op de kop tikken in de ijsautomaat.

Moereveldstraat 6, 8820 Torhout. Van vrijdag tot woensdag open van 13u30 tot 18u, moereveld.be

(Barbara Serulus – Knack Weekend)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier