Nieuw onthaal en groene barakken in Vloethemveld gaan open: “Met loungehoeken, straattheater en boeiende expo”

Zopas werd door de partners van Vloethemveld (Agentschap Natuur en Bos, Vlaamse Landmaatschappij, gemeenten Jabbeke en Zedelgem en vzw en HWC Vloethemveld), het vernieuwde onthaalplein en de twee gerestaureerde groene barakken officieel geopend in het bijzijn van andere organisaties waar nauw mee wordt samengewerkt. © WIT/Say Hey

Op zaterdagnamiddag 29 juni vindt een groots feest plaats op en rond het vernieuwde onthaalplein met twee gerestaureerde groene barakken in Vloethemveld. “Loungehoeken, hangmatten, straattheater, kriebelbeestjes zoeken en de nieuwe tentoonstelling in de groene barakken zorgen ervoor dat het een boeiende namiddag wordt”, aldus projectcoördinator Eva Vanhuyse.

Na jaren voorbereiding door de verschillende partners binnen het samenwerkingsverband Vloethemveld werd het onthaalplein van Vloethemveld zopas feestelijk geopend. “De VLM heeft samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeenten Jabbeke en Zedelgem het plein ingericht om bezoekers te verwelkomen en te laten kennismaken met het verhaal van Vloethemveld. Een treinevocatie duidt op de belangrijke rol van de spoorlijn in de geschiedenis van het vroegere munitiedepot en hoe beeldbepalend het vroegere spoorwegennet is voor dit unieke natuurlandschap. Een knip in de openbare weg voor het plein geeft een open en toegankelijk gevoel en verhoogt de veiligheid en beleving van wandelaars, bezoekers en spelende kinderen. Het plein loopt zacht over in de toegangsweg”, legt Eva Vanhuyse, projectcoördinator van het Vloethemveld, uit.

Fietslaadpunt

Aan het onthaal vind je ook picknickmeubilair, fietsleunhekkens, een openbaar toilet en infoborden terug. “Voor de fietsers is er een laadpunt voorzien waarbij er geladen kan worden om je tocht doorheen Vloethemveld vlot voort te zetten. Het openbaar toilet is permanent toegankelijk en er is een verzorgingstafel voor de allerkleinsten. De infoborden en het onthaalgebouw Kamphuis bieden je alle info om een bezoek voor te bereiden en meer te weten te komen over deze verborgen parel.”

Groene barakken

De groene barakken zijn twee houten barakken die gebouwd werden door het Belgische leger in 1952, dit bij de heringebruikname van het gebied door het Belgische leger als munitiedepot na de Tweede Wereldoorlog. “Vanaf 1949 startte het Belgische leger hier met de inrichting van het grootste munitiedepot van België. Deze twee houten barakken zijn ook in die periode en context te situeren. Ze werden doorheen de jaren voor verschillende doeleinden gebruikt. Bij de sluiting van het depot in 1994 werden ze enkel nog gebruikt als opslagruimte.”

“De houten barakken werden gebouwd door het Belgische leger in 1952”

“Vanaf 2012, sinds de tv-uitzending Publiek Geheim, waarin de geschiedenis van Vloethemveld voor het eerst ruimer onder de aandacht kwam, werden er af en toe gidsbeurten gegeven in het natuurgebied, waarbij de groepen in de groene barakken een introductie kregen. In 2023 heeft de gemeente Zedelgem deze barakken gerestaureerd met steun van een erfgoedpremie door de Vlaamse overheid.”

De gemeenten Jabbeke en Zedelgem, die instaan voor de coördinatie van de publiekswerking in Vloethemveld, richtten de barakken in tot belevingsruimtes. “Dit als verlengstuk van een bezoek aan het onthaalgebouw Kamphuis. In de eerste barak worden audiovisuele fragmenten getoond, gerelateerd aan het gebied of gekoppeld aan de tijdelijke tentoonstellingen die in de tweede barak worden opgesteld.”

Eerste expo

Op zaterdag 29 juni opent de eerste tentoonstelling. “Ze focust op de oorsprong, bouw, het gebruik en de restauratie van deze twee groene barakken. We situeren deze binnen een ruimere context van barakken in Europa, waarbij er in de 20ste eeuw op korte tijd heel veel barakken werden gebouwd, wegens de tijdelijke woningnood en militair gebruik.”

Om dit alles te vieren, wordt er op zaterdag 29 juni een feest georganiseerd. Iedereen is welkom van 13 tot 18 uur. Wat mag je verwachten? “Ingerichte loungehoeken, hangmatten, straattheater, schaakinitiatie door Krakkemat, spoorzoeken, kriebelbeestjes zoeken, diverse infostands en de tentoonstelling in de groene barakken bezorgen je een boeiende namiddag”, besluit Eva Vanhuyse.

Meer info vind je op www.vloethemveldvzw.be