Badseizoen op gang getrapt in Nieuwpoort: nieuw project moet jongeren warm maken om redder te worden

Dit jaar verwelkomt de kust 235 nieuwe gediplomeerde kustredders, een stijging van 52 redders ten opzichte van vorig jaar. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Op zaterdag 15 juni gaan de badzones in alle kustgemeenten open en daarom trapte de IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen) het seizoen officieel af in Nieuwpoort.

Tijdens de ceremonie deed gouverneur Carl Decaluwé opnieuw een dringende oproep aan alle strandgangers: “Heb respect voor de meer dan 1.400 kustredders die zich dagelijks inzetten voor onze veiligheid.”

6 tot 8 miljoen bezoekers

De gouverneur sprak zijn bewondering en respect uit voor de redders die elke dag paraat staan om de veiligheid aan de kust te garanderen. “De Belgische kust is 67 kilometer lang en in juli en augustus verwelkomen we 6 tot 8 miljoen bezoekers. Dit maakt onze kust tot een van de drukst bezochte ter wereld,” aldus Decaluwé.

“Respecteer de redders en maak hen geen verwijten. Zij zetten zich in om onze stranden veilig te houden”

De provincie staat al sinds 1982 trouw aan de zijde van het IKWV, de organisatie die instaat voor de veiligheid aan zee. Dankzij deze steun beschikken de redders over betrouwbaar en modern materiaal. Dit jaar verwelkomt de kust 235 nieuwe gediplomeerde kustredders, dit is een stijging van 52 redders ten opzichte van vorig jaar, en het geeft hoop voor de toekomst. Het slagingspercentage van de opleiding ligt boven de 63%, wat zeer bemoedigend is. Gouverneur Decaluwé deed ook een oproep aan de badgasten: “Respecteer de redders en maak hen geen verwijten. Zij zetten zich dag in dag uit in om onze stranden veilig te houden.” Met de start van het badseizoen hoopt de gouverneur op een veilige en zorgeloze zomer voor iedereen.

Klaar voor schitterende zomer

Vanaf zaterdag 15 juni kan je in elke badstad op minstens één redderspost veilig gaan zwemmen. De overige reddersposten openen op 1 juli. In totaal zullen er 83 reddersposten beschikbaar zijn voor alle badgasten, verspreid over zo’n 34 km. Op de website www.ikwv.be/locaties kan je per gemeente nagaan op welke post(en) je terecht kan.

Redders gaan digitaal

Deze zomer lanceert IKWV een interne webtoepassing die de strandredders, hulppostmedewerkers en hoofdredders – maar ook de mensen achter de schermen – toelaat om belangrijke interventies, onderhoudswerken aan materiaal, EHBO-tussenkomsten en andere cijfergegevens in realtime op te volgen. Bovendien biedt deze toepassing ook de mogelijkheid om belangrijke informatie met andere hulpdiensten te delen zodat incidenten sneller afgehandeld kunnen worden. Tot vorige zomer gebeurde alles nog op papier.

Meer dan redden!

Het mag duidelijk zijn dat de taken van de strandredders al lang niet meer beperkt blijven tot toezicht houden op zwemmers en watersporters. Ook op vlak van preventie en sensibilisering is er een belangrijke taak voor de strandreddingsdienst weggelegd. De gekende preventiecampagnes van polsbandjes, afvalzakjes, het gevaar van diepe putten graven en aandacht voor zonnebescherming blijven daarom ook gewoon doorlopen. Elk jaar opnieuw blijkt dat het nodig is om deze basiszaken te blijven herhalen.

“Te vaak komen mensen nog in de problemen door onwetendheid of door hun eigen zwemvaardigheid te overschatten”

De voorbije jaren is bovendien ook gebleken dat het nodig is om strandbezoekers in te lichten over de mogelijke gevaren van zee en strand én hen ervan bewust te maken dat goed kunnen zwemmen zeker geen overbodige luxe is. Te vaak komen mensen nog in de problemen door onwetendheid of door hun eigen zwemvaardigheid te overschatten.

‘Junior Lifeguards’

Ook het nieuwste pilootproject ‘Junior Lifeguards’, een samenwerking met verzekeraar AXA Belgium, Stad Nieuwpoort en IKWV, zet sterk in op strandveiligheid. Kinderen tussen 8 en 16 jaar worden spelenderwijs vertrouwd gemaakt met enkele basisbeginselen van strandbewustzijn, strand- en waterveiligheid en EHBO.

Het Junior Lifeguards-project start deze zomer en loopt tot eind mei 2025. “Tijdens de warme zomermaanden gaan de lessen door op het strand van Nieuwpoort, buiten het seizen trekken we naar het Stedelijk Zwembad. De partners hopen dat het pilootproject vanaf volgende zomer eventueel uitgerold kan worden aan de rest van de Belgische kust”, duidt hoofdredder Thomas Ver Eecke.

“Met dit jeugdprogramma maken we jongeren van 8 tot 16 jaar warm voor het strandreddersgebeuren”

“We zijn ontzettend trots dat we het pilootproject Junior Lifeguards samen met IKWV en Stad Nieuwpoort kunnen realiseren. Mensen helpen en erger voorkomen, is wat we als verzekeraar elke dag doen. Net als de redders aan zee. Zij zijn de echte ambassadeurs van risicopreventie!”, aldus Dina losifidis, Sustainability Manager bij AXA Belgium.

“Dankzij de kennismaking met het strand, de verschillende zwemstijlen, het rescue board, EHBO en reanimatie en reddingtechnieken worden deze jongeren vertrouwd gemaakt met het strandgebeuren én worden ze in eenzelfde beweging enthousiast gemaakt voor een toekomstige carrière als redder aan zee. Win-win”, zegt Bert Gunst, voorzitter IKWV

“Met dit jeugdprogramma maken we jongeren van 8 tot 16 jaar warm voor het strandreddersgebeuren, een primeur aan de Belgische kust. Spelenderwijs raken zij vertrouwd met de verschillende technieken en werkmethodes van de redders. Door hen op jonge leeftijd te enthousiasmeren, hopen we dat zij zich op latere leeftijd aanmelden voor de opleiding tot strandredder. Tegelijk zorgen we met dit project voor een grotere bewustmaking over de gevaren van de zee. Geen overbodige luxe in een kuststad als Nieuwpoort, die elke zomer heel wat badgasten mag ontvangen,” besluit burgemeester Geert Vanden Broucke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier