Westtoer en West-Vlaanderen investeren in 52 toeristisch-recreatieve projecten

Plopsaland De Panne is een van de toeristische spelers die subsidies krijgt. © gf
Redactie KW

Westtoer en de provincie West-Vlaanderen reiken aan 52 toeristische spelers subsidies uit. Zo moet de beleving in musea en attracties versterken, het onthaal van toeristen optimaliseren en recreatieve hotspots ontwikkelen in West-Vlaamse gemeenten. In totaal gaat het om een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Vorig jaar werd de oproep ‘Beleef West-Vlaanderen!’ gelanceerd naar toeristische ondernemers en lokale besturen in West-Vlaanderen. Hierbij staat de ervaring van de toerist centraal. De deputatie keurt nu 52 projecten definitief goed, een investering van 2,5 miljoen euro subsidies om de projecten te ondersteunen. Onder andere Plopsaland De Panne, Talbot House en stad Kortrijk krijgen een deel van de subsidies.

“99 dossiers werden ingediend in drie categorieën: toeristisch onthaal, musea & attracties en recreatieve hotspots. Voor elk van deze categorieën gelden voorwaarden waaraan de initiatieven moeten voldoen. Zo moeten projecten de identiteit van de regio zoveel mogelijk versterken, uniek en innovatief zijn, rekening houden met toegankelijkheid en de principes van duurzaamheid. Familievriendelijkheid was in bepaalde gevallen ook een criterium”, vertelt Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer.

Begeleiding door externe experts

Indieners konden zich bij het opstellen van hun dossier voor het eerst laten begeleiden door externe experts. Heel wat ondernemers en lokale diensten maakten daar ook gebruik van. Mede dankzij die externe coaching zijn de ingediende voorstellen van hoge kwaliteit en sluiten ze aan bij de ambities van Westtoer.

“Zo willen we de komende jaren een omslag maken van klassieke gemeentelijke infokantoren naar inspiratieplekken voor toerisme en recreatie. Voor de dossiers in de categorie ‘toeristisch onthaal’ is die externe blik van experten duidelijk merkbaar”, vertelt Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer.

De betrokken experten blijven trouwens ook na de toekenning van de steun de projecten opvolgen in samenwerking met Westtoer. Alle indieners moeten zich ook engageren om het Q-traject van Westtoer te volgen, waarin de ondernemers en lokale besturen zich engageren om elke dag opnieuw aan kwaliteit te werken.

In juni 2021 konden toeristische spelers uit de private sector al een beroep doen op een impuls. Zij konden toen projecten indienen die vooral inzetten op duurzame ontwikkeling en een positieve impact hebben op de ecologische voetafdruk van hun onderneming. In die ronde werden 61 toeristische initiatieven gehonoreerd, goed voor een bedrag van 1,2 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier