Vakantiehoeve Schraevenacker is oase van rust in de IJzervallei: “Kinderen vrij laten genieten van het boerderijleven”

Uitbaters David Devos en Karen Vandenberghe met hun zonen Lars en Jarne voor de vakantiehoeve. © RVL
Redactie KW

De zomer is het ideale moment om met de kinderen of kleinkinderen erop uit te trekken. Vakantiehoeve Schraevenacker in Oostvleteren is de place to be om met het gezin te genieten van het zalige buitenleven.

Lees hier alle stukken in deze reeks

“De boerderij werd door drie generaties Van Eeckes beheerd. Daarvan getuigen de drie aangeplante eiken in de hofweide. Vol vertrouwen gaf Hugo Van Eecke in 2005 de fakkel door aan ons”, begint Karen haar verhaal. Karen Vandenberghe (42) en haar man David Devos (47) vonden een naam voor de hoeve: Schraevenacker. “Die naam is afgeleid van ‘akker des graven’. Die benaming dateert waarschijnlijk uit de tijd dat er in Oostvleteren een kasteel stond en veel grond toebehoorde aan de gravin”, verduidelijkt Karen.

Biercultuur

Momenteel is het een drukte van jewelste op de hoeve. “Tijdens de vakantiemaanden is het hier ‘vollen bak’”, lacht Karen. “Wij beschikken over acht kamers, waarvan vijf familiekamers. Er kunnen in totaal 27 personen blijven overnachten. Hier komen voornamelijk gezinnen met kinderen of grootouders met hun kleinkinderen. Zowel van dichtbij als van heel ver. Onze verste gasten waren Brazilianen, Amerikanen en Canadezen. Die komen dan ook vooral voor de streek met het oorlogsverleden en ook voor onze biercultuur. Waar vind je immers drie brouwerijen in één gemeente? Onze vakantiehoeve ligt ook maar op amper 20 kilometer van de zee, op een boogscheut van de Poperingse hoppestreek alsook van Ieper en Diksmuide met hun herinneringen aan de oorlog”, vertelt Karen.

“Onze oudste zoon neemt de gasten met alle plezier mee voor een tochtje met de huifkar”

“Maar voor kinderen is het hier een paradijs. Schraevenacker is nog een actieve hoeve met paarden en runderen. De kids gaan maar al te graag mee om de dieren te voederen of om met de tractor en kar in de weide naar de dieren kijken. We hebben veel verschillende soorten: geitjes, schapen, eenden, kippen, konijntjes… allemaal dieren die op tijd en stond moeten verzorgd worden en waar de kinderen maar al te graag tijd mee spenderen. Onze oudste zoon Jarne (20) neemt de gasten, zowel jong of oud, met alle plezier mee voor een tochtje met de huifkar. Terwijl onze jongste zoon Lars (13) de kinderen maar al te graag het reilen en zeilen op de hoeve toont.”

Kinderen voederen de eendjes van Schraevenacker.
Kinderen voederen de eendjes van Schraevenacker. © RVL

Karens man, David, werkt nog als zelfstandig schrijnwerker, maar dankzij de hulp van hun grootouders lukt het haar om alles geregeld te krijgen. Tijdens de coranaperiode hebben we een buitenzwembad aangelegd en onze speeltuin ferm uitgebreid. In één van de stallen werd een biljartzaal gemaakt waar men ook kan vogelpikken, kaarten of gezelschapsspelletjes spelen. Er is ook de mogelijkheid om elektrische fietsen te huren en je mag zelfs je eigen paard meebrengen, daarvoor hebben we ook plaats”, lacht Karen.

Rozenconfituur

“Onze buur is het dierenpark Zonnegloed. Een meerwaarde is dit voor ons niet echt, omdat je vooraf moet reserveren als je het park wilt bezoeken. Dat vinden de meeste van onze gasten wel spijtig. Die verandering is er gekomen samen met de coronamaatregelen enkele jaren geleden. Ook bij ons hebben we het één en ander moeten aanpassen. Voor de coviduitbraak kon iedereen hier aanschuiven aan tafel; we waren een volwaardig restaurant. We hebben dit moeten afbouwen zodat onze gasten die hier slapen de eetruimte voor hen alleen hebben”.

In de gezellige, landelijke ingerichte ontbijtruimte kan men genieten van een uitgebreid ontbijt met huisbereide confituren, speculoospasta, eigen koekjes en zelfgemaakte granola. Rozenconfituur is de specialiteit van het huis. “Wij serveren voor de gasten ’s avonds een driegangenmenu met telkens keuze uit twee verschillende gerechten per gang. ’s Middags is er de mogelijkheid om belegde broodjes te bestellen of een snack te eten op het terras. Behalve de zondagmiddagen, die houden we voor ons gezin.”

Karen en David hebben ook nog een vakantiehuis voor twaalf personen in het dorp van Oostvleteren: De Reiskoffer. (Ria van Lerberghe)

B&B en vakantiehoeve Schraevenacker is gelegen in de Kasteelweg 21, Oostvleteren. Meer info via info@schraevenacker.be of 0474/689434.

Lees meer over: