Ontdek ’t Land van Vlierbos in Diksmuide, een plek vol beleving in de natuur

Een aantal mensen zijn in 't Land van Vlierbos aan het werk op de gezellige binnenkoer. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

’t Land van Vlierbos in Diksmuide biedt aan Diksmuidelingen en toeristen een groot gamma aan ontspannende activiteiten. Het is niet enkel een plaats vol beleving midden in de natuur, maar ook een sociale plaats die werk biedt aan mensen met een afstand naar de gewone arbeidsmarkt.

“Om te beginnen is er de kinderboerderij. Die is iedere dag open tijdens de werkuren. In het weekend is dit vanaf 11 uur. De stallen zijn vrij toegankelijk. In de bijenhal kun je vanachter glas de bijen in en uit zien vliegen.”

“De pluktuin is ook een bezoekje waard. Je kunt hier zelf bessen en bloemen plukken. Ieder moment van de dag, ook buiten de openingsuren. Er zijn schaaltjes beschikbaar voor het fruit en betalen doe je door het juiste bedrag in de brievenbus te droppen”, vertelt operationeel directeur Tijs Demittenaere.

Ruilkast

“Nieuw is de ruilkast, waarin je plantjes of zaden kan zetten en andere kan meenemen. In de moestuin kan je de groenten en kruiden bekijken. De eerste zaterdag van de maand kan je de mensen in deze samentuin aan het werk zien en is er de mogelijkheid om eventueel vragen te stellen.”

“Tijdens de openingsuren kan je iets kleins eten of drinken in café De IJzerboomgaard. Hier wordt met lokale producten gewerkt. De bieren komen van lokale brouwerijen, de siropen worden zelf gemaakt in de Groene Kans. Als maaltijd kan je ook een boterham met kaas of vlees verkrijgen.”

Wandeltocht

Voor het dessert kan je kiezen uit pannenkoeken, ijsjes en taart. Je kunt ook een picknick of een streekproductenbox bestellen. Ook alle producten die gemaakt worden in de Groene Kans kunnen hier aangekocht worden.

“Er is op de boerderij een wandeltocht met pijltjes uitgezet. Groepen kunnen hier terecht voor een snelle lunch of dessert in combinatie met een bezoekje aan de stad. Daarnaast ligt ’t Land van Vlierbos midden in het provinciaal domein De IJzerboomgaard, waar je prachtige wandelingen kan maken en waar ook een waterspeelzone is.”

Het domein is in totaal 23 hectare groot. Je kan ook deelnemen aan Vermist Zara, een gezinszoektocht van de provincie. Kaarten kosten 2 euro en zijn te verkrijgen in het café. Het café is geopend van woensdag tot en met zondag van 11 tot 19 uur.