Morgen eerste kustredders op post in Knokke-Heist: “Maar weer voor een plonsje wordt het waarschijnlijk niet”

Archieffoto van de kustredders van Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. © Belga Image - Kurt Desplenter
Camille Jonckheere

Vanaf 4 mei gaan de eerste redderposten opnieuw open. In drie zones in Knokke-Heist kan je vanaf dan ieder weekend veilig zwemmen en ravotten in zee. Vijf andere kustgemeenten, Blankenberge, De Haan, Oostende, Nieuwpoort en Koksijde sluiten zich aan bij Knokke-Heist vanaf Hemelvaart. “Iedere gemeente kan zelf beslissen wanneer de redderposten moeten bemand worden. Dat hangt vooral af van het toerismegehalte, maar ook of men de nodige redders hiervoor vindt”, zegt An Beun van IKWV.

Zaterdag 4 mei staan de eerste kustredders terug op post voor het nieuwe zomerseizoen. En dit jaar gaat die primeur opnieuw naar Knokke-Heist. Daar zullen er drie redderposten vanaf dit weekend minstens ieder weekend bemand zijn. Je kan dus nu al spelen en ravotten in zeer onder toezicht bij Heist centrum, het Alberstrand Casino en Knokke centrum. “Of het goed weer zal zijn, valt nog af te wachten, maar de redders zullen er staan”, zegt algemeen directeur An Beun van Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV).

Voorlopig brengt het weekend nog meer wisselvallig weer. “Zaterdag krijgen we hier en daar buien. Zondag blijft ook die wisselvalligheid aanwezig met lage temperaturen. Volgende week zou het iets stabieler moeten worden en zou het aantal uren zon en ook de temperatuur moeten toenemen”, zegt Nicolas Roose, de weeranalist uit Anzegem die achter NoodweerBenelux zit.

Gemeente beslist

“We laten de keuze bij de gemeente zelf om te beslissen vanaf wanneer de redderposten geopend worden, waardoor in mei en begin juni alles anders verdeeld is. Alle informatie hierover staat op onze website. Maar vaak zijn de weesomstandigheden in die maanden nog niet goed genoeg om echt het water in te duiken”, gaat Beun verder.

“Met het IKWV vragen we alleen dat er vanaf 15 juni tot en met 15 september in iedere gemeente minstens een redderpost bemand wordt. En we vragen uiteraard ook dat er tijdens de officiële zomervakantie van 1 juli tot en met 31 augustus overal redders staan. Zo is er toch wat regelmaat tussen de kustgemeenten.”

Wie het seizoen van de redders dus eerder wil starten, kan dit zeker en vast doen. “Vaak hangt dat af van hoe toeristisch de gemeente is en hoe hard zij focussen op hun rol als trekpleister voor toeristen. Het was een lange tijd Blankenberge, die als eerste was, maar nu heeft Knokke-Heist al enkele jaren die rol overgenomen. Mensen trekken van zodra het mooi weer is naar de kustgemeenten, die makkelijk bereikbaar zijn en waar ze het gezellig vinden.”

“Een tijdlang was Blankenberge de eerste kustgemeente waar er redders op post stonden, maar dat is nu al enkele jaren lang Knokke-Heist”

De kustgemeenten kiezen niet alleen vanaf wanneer de reddersposten exact bemand worden, maar ook door wie. “Zij kiezen wie ze aannemen als redder en regelen ook de betaling. Als intercommunale controleren wij de nodige diploma’s bij de redders. Dit jaar zijn er nog geen problemen om voldoende redders te vinden. Veel hangt af vooral van eventuele herexamens van jobstudenten. Vroeger hadden we sowieso iets meer ademruimte. Jongeren nu beslissen duidelijk dat ze ook andere zomerplannen willen doen, zoals reizen of festivals. Dat maakt het ineen passen van de puzzel iets moeilijker, maar daar krijgt de horeca ook mee te maken.”

Hemelvaartweekend

Vanaf donderdag 9 mei sluiten er nog 5 gemeenten aan bij Knokke-Heist om vanaf dan enkele redderposten ieder weekend te openen voor het zomerseizoen van 2024. In Oostende gaan er vier zones open, in Blankenberge en Koksijde zijn het in beide gevallen drie zones. In De Haan zullen er twee redderposten bemand worden en in Nieuwpoort slechts een.

“De kustgemeenten kiezen niet alleen het openingsmoment van hun redderposten, maar ook wie ze aannemen als redders”

“Het Hemelvaartweekend is traditioneel een weekend waar de meeste kustgemeenten het redderseizoen starten en er heel wat toeristen naar zee afzakken. Als het dan mooi weer wordt, twijfel ik er niet aan dat er veel vraag zal zijn van de mensen waar ze al kunnen zwemmen”, stelt An. Alleen in de kustgemeentes De Panne, Middelkerke, Bredene en Zeebrugge is het nog wachten tot ten vroegste halfweg juni voor de eerste redderposten open gaan. “Vrijdag 14 juni organiseren we een officieel openingsmoment, waarbij het redderseizoen eigenlijk écht van start gaat.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier