Mooi weer op komst, maar reddersposten pas open in mei

Archieffoto van een druk voorjaarsweekend in Oostende. © JRO
Camille Jonckheere

Dit weekend is er mooi weer op komst en krijgen we zaterdag aan de kust lokaal tot maximaal 24 graden. Door het mooie weer en de paasvakantie maken vele mensen plannen om af te zakken naar de kust. Maar een duik in het frisse water wordt nog ten stelligste afgeraden. “Dezee zelf is nog geen tien graden warm op dit moment. De koudeshock voor het lichaam zou te groot zijn en er is ook niemand in de buurt om de juiste hulp aan te bieden, want de eerste reddersposten gaan pas open begin mei”, zegt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV).

Zaterdag wordt er aan de kust heerlijk weer verwacht tijdens dit tweede weekend van de paasvakantie. Het kan lokaal tot zo’n 23 à 24 graden warm worden. Daarom legt de NMBS ook extra treinen in naar de kust vanuit het binnenland. Maar ondanks de hoge temperaturen is het nog niet toegelaten om in zee te zwemmen. “Het zeewater heeft op dit moment een temperatuur van amper 10 graden. Dat is niet aangenaam om in te gaan plonsen, al zullen er ongetwijfeld wel mensen zijn die het gaan proberen”, zegt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV).

Kans op koudeschok te groot

In de paasvakantie staan er traditioneel nog geen redders op post op het strand. “De eerste redderspost, die opengaat is er een in Knokke-Heist in het eerste weekend van mei. Voor het Hemelvaartweekend gaan er al verschillende andere zones aan de kust open, maar het seizoen start pas echt overal vanaf halfweg juni.”

Zolang er nog geen reddersposten open zijn, mag er officieel ook niet gezwommen worden in zee. “Pootje baden mag zeker, zwemmen niet. De kans dat je een koudeshock krijgt door het verschil tussen de omgevingstemperatuur van meer dan 20 graden en het koude water is te groot. Voor mensen met hart- of andere gezondheidsproblemen kan dit zeker gevaarlijk zijn, want er is ook niemand direct in de buurt met de nodige kennis en ervaring om je te helpen”, legt An uit.

“We verwachten een druk weekend, maar hopen dat iedereen zijn verstand gebruikt”

“Je zou zot zijn als je met het mooie weer niet naar de kust afzakt. Er zijn aan het strand zeker genoeg andere dingen te beleven, zoals de leuke terrasjes, strandbars. Ook gewoon even genieten van de zon op het strand terwijl de kinderen zandkastelen maken, kan heerlijk zijn. We verwachten wel een druk weekend, maar hopen vooral dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier