Ruim drie decennia na de start bruist het nog altijd van de activiteit in kinderboerderij Bokkeslot. “We blijven onze basisdoelstellingen trouw”, stelt Willem Labeeuw; “We zijn een doe-boerderij waar kinderen op een speelse en ervaringsgerichte manier het boerderijleven leren kennen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Er is hier altijd iets te beleven.”
Voor de start van het Bokkeslot moeten we terug naar het einde van het vorige millennium. Het begon allemaal in 1991 toen Willem Labeeuw als jonge monitor met enkele kinderen van de speelpleinwerking een bezoek bracht aan de schaapjes en de geitjes in de ouderlijke hoeve. Dat eerste bezoek kon op zoveel meeval en sympathie van de meegereisde kinderen rekenen dat het een vervolg kreeg. Met de hulp van Willems ouders (vader Etienne en moeder Jeannette) en enkele enthousiaste vrienden en monitoren werd de kiem gelegd van wat we al geruime tijd kennen als kinderboerderij Bokkeslot.
Mokerslag
Het jaar 2000 was niet echt een wonderjaar, eerder een mokerslag. De ouderlijke hoeve die op dat moment eigendom was van het OCMW van Harelbeke, werd verkocht. De droom van de jonge twintigers dreigde uiteen te spatten, maar onder impuls van Frans Kemseke werd na een lange zoektocht een nieuwe locatie gevonden in de hoeve Ter Middelstrate in de Tapuitstraat. De site werd later aangekocht door de gemeente, die goede banden heeft met de vzw Bokkeslot en de kinderboerderij als een van de visitekaartjes van Deerlijk ziet. Het Bokkeslot heeft nog altijd zijn thuishaven in de Tapuitstraat en zal ‘op termijn’ verhuizen naar de hoeve Vandamme in de Vichtesteenweg. Daar moeten nog ingrijpende infrastructuurwerken gerealiseerd worden.
Doe-boerderij
“Wij zijn een echt doe-boerderij waar kinderen op een speelse manier het boerderijleven leren kennen door zelf de handen uit de mouwen te steken”, verduidelijkt Willem Labeeuw. “Door het ongedwongen en recreatieve karakter van onze werking creëren we een sfeerwaar medewerkers en bezoekers op een positieve manier bewust leren omgaan met de natuur, de dieren en de wereld rondom ons.”
“Wij geloven dat de kwaliteit van onze toekomst grotendeels afhangt van de mate waarin we erin slagen om een duurzame samenleving te creëren. We tonen dit niet enkel in de respectvolle manier waarin we omgaan met de natuur, zoals onze zelfoogstboerderij, maar ook door ons te verbinden met voorzieningen waar kinderen en jongeren begeleid worden in hun zoektocht naar een plekje in deze maatschappij. Iedereen is hier welkom. Dit vertaalt zich in een flexibel aanbod, democratische prijzen, aangepaste infrastructuur…”
Vrijwilligers
“Alle boerderijdieren zijn hier gestald, de akker wordt er bewerkt, producten worden er gekweekt… De boerderij heeft hetzelfde kleinschalige karakter als een boerderij van voor de opkomst van de agro-industrie, waarbij de nadruk ligt op de diversificatie (zoveel mogelijk dieren en gewassen worden op eenzelfde boerderij geteeld en getoond), het milieuvriendelijke en het sociaalpedagogische aspect.”
“We hechten belang aan educatie, recreatie en instructie”
“We zijn er voor en door kinderen. Door een rechtstreeks contact met de boerderij, door zelf te doen, leren kinderen heel veel over het boerderijleven. We willen een kinderboerderij zijn waar kinderen de boerderijactiviteiten zoveel mogelijk zelf mogen doen. We zorgen voor professionele en ervaren begeleiding, gesneden op maat van het al doende ontdekkende en lerende kind. Drie pijlers zijn daarbij van cruciaal belang: educatie, recreatie en instructie. Mensen die zin en tijd hebben om een handje te komen toesteken, zijn heel welkom. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.”
Uitgebreid aanbod
“We hebben een uitgebreid aanbod, zowel tijdens het schooljaar als tijdens de vakanties. Voor scholen hebben we activiteiten voor een halve en een volledige dag, voor kleuters en lagereschoolkinderen: van brood en klaaskoeken bakken tot van groente tot soep en van melk tot boter. De boerderijdieren ontdekken en het echte boerderijwerk komen uiteraard ook ruimschoots aan bod. Ook boerderijklassen, waarbij het programma wordt uitgewerkt in overleg met de leerkrachten, zijn mogelijk.”
“Tijdens de krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie organiseren wij diverse kampenvanaf het tweede kleuter tot en met 18 jaar. Tijdens een boerderijkamp kunnen de kinderen als het ware voluit het plattelandvoelen, ruiken, proeven en horen. Voor wie graag biologische en lokale groenten en andere producten op het bord wil, is er onze hoevewinkel met een divers aanbod groenten, fruit, droge voeding, vlees… Alles lekker, vers en duurzaam.”
Info: Kinderboerderij Bokkeslot, Tapuitstraat 57, 056 77 79 29, www.bokkeslot.be.
Zomer op de boerderij
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier