“Stop met onveiligheidsgevoel aan te wakkeren”: Uitbaters willen ‘t Straatje nieuw leven inblazen

Dieter De Clercq aan Café 56 in de Burgemeester Reynaertstraat © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Dieter De Clercq (37) van Café 56 is niet opgezet met hoe Kortrijk als onveilige drugsstad wordt weggezet door bepaalde politici. “Het is een hot topic waar mensen graag over spreken, maar stop met het te voeden. Op den duur zien mensen enkel nog een gemarginaliseerde stationsomgeving in plaats van een volwaardige uitgaansbuurt met gepassioneerde horecaondernemers.”

’t Straatje zoals ik het kende in mijn jeugd is niet meer. “De ziel is eruit. We voelen inderdaad een mentaliteitswijziging bij de jeugd sinds corona, maar ook het onveiligheidsgevoel wordt erin gepamperd. Wij als horeca-uitbaters zijn het er unaniem over eens dat politieke partijen terecht veiligheidsissues aanhalen, er zijn werkpunten, maar die worden met correcte hand aangepakt zoals de verhoogde politieaanwezigheid die nu al zijn vruchten afwerpt.”

“We voelen inderdaad een mentaliteitswijziging bij de jeugd sinds corona, maar ook het onveiligheidsgevoel wordt erin gepamperd”

“We moeten echter het probleem niet groter maken dan is. Stop met onveiligheidsgevoel aan te wakkeren. Dat heeft een duidelijke weerslag op onze stad en verbindt burgers niet. Vanuit mijn horecahart maak ik me commerciële zorgen over ’t Straatje. De wil is er bij iedereen om er iets van te maken, maar ondanks onze inspanningen is er weinig respons bij de jeugd en jongvolwassenen.”

‘t Straatje in de ochtendgloren tijdens Sinksen
‘t Straatje in de ochtendgloren tijdens Sinksen © MD

“De Burgemeester Reynaertstraat is en blijft een straat waar jongeren op een veilige manier kunnen leren uitgaan, zonder dat ouders zich moeten zorgen maken. Ik merk dat veel mensen er graag over praten en zich baseren op negatieve berichtgeving, maar het zelf niet kunnen vaststellen. Ik hoop dat we de onveiligheidsretoriek achter ons kunnen laten en dat jongeren zonder angst deze omgeving en elkaar kunnen ontdekken.”

“Ik merk dat veel mensen er graag over praten en zich baseren op negatieve berichtgeving, maar het zelf niet kunnen vaststellen”

“We hebben hier namelijk veel te bieden! Van hoogstaande cocktails en tapas bij Bar Filía, betaalbare acties voor de jeugd in Stradivarius en Café 56, de late uurtjes in De Geverfde Vogel en Patron, de iconische Den Trap en Den Bras met hun eigen identiteit, genoeg entertainment bij bowlingscentrum De Max! en uitgebreide aandacht voor de eetcultuur. Maar jammer genoeg is het lastig om te ondernemen.”

“Er zitten hier veel uitbaters met vuur, maar we moeten voorkomen dat we de moed laten zakken en dat het ook voor ons aangenaam blijft. Als de jeugd laat afweten, wordt het hier een dood straatje.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier