Organisatie Belgian Coast Walk tevreden over vijfde editie en deelname koningin Mathilde: “Ze liet ons weten dat ze er enorm van genoten heeft”

Koningin Mathilde of Belgium legde het parcours van 25 km af in 4,5 uur. © Belga
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Organisator Greg Broekmans van Golazo begeleidde koningin Mathilde tijdens de vijfde editie van de AG Coast Walk. ”Dit evenement, dat we net voor de coronapandemie hebben opgestart, is een initiatief waarin we sterk geloofden. Wandelen wordt steeds populairder en trekt ook steeds meer jonge mensen aan.”

“De coronapauze heeft de populariteit van wandelen enorm versterkt en daardoor is ons evenement gegroeid van 2.500 naar 7.700 deelnemers. Het is nu, na de Dodentocht, het grootste wandelevenement van ons land en lijkt zelfs de Dodentocht in te halen. We hebben het gevoel dat het einde van deze groei nog niet in zicht is”, aldus Greg.

Voor elk wat wils

“Wat dit evenement zo aantrekkelijk maakt, is dat er voor iedereen een geschikte afstand is. Er is een lokale lus van 10 km, een route van 25 kmwaaraan de koningin heeft deelgenomen, een marathonafstand van 42 km en zelfs een ultralange tocht van 80 km van Knokke-Heist naar De Panne. Veel mensen vinden het bijzonder om bij zonsopgang te vertrekken en bij zonsondergang aan de andere kant van de kust aan te komen”, zegt de organisator.

“Een uniek aspect van het evenement is dat we het ene jaar van Knokke-Heist naar De Panne wandelen en het andere jaar van De Panne naar Knokke-Heist. Hierdoor blijft het evenement boeiend en uitdagend voor de deelnemers”, aldus Greg Broekmans. “Wat ook opvalt, is dat er enorm veel deelnemers zijn die uit het hele land komen. Het is dus zeker geen uitsluitend West-Vlaams evenement. Bovendien overnachten veel mensen aan de kust, wat een zeer positieve toeristische impact heeft. Niet dat de kust dit nodig had op het Hemelvaartweekend, maar meestal vallen wij buiten Hemelvaart. Dit is dus qua economische return een niet te onderschatten evenement.”

Koningin Mathilde

Koningin Mathilde was een tevreden deelneemster.
Koningin Mathilde was een tevreden deelneemster. © Belga

“Wij hebben de koningin uitgenodigd omdat we weten dat ze een fervente wandelaarster is”, legt Greg Broekmans uit. “Ze heeft al meerdere keren deelgenomen aan de 20 km door Brussel en dit keer koos ze voor de 25 km vanuit Westende. Ze liep deze route samen met twee vriendinnen en liet ons weten dat ze er enorm van genoten heeft. Ze was ook zeer tevreden over het parcours, dat zorgvuldig is samengesteld door de wandelclubs van de kust. Deze clubs, met hun vele vrijwilligers, zorgen voor alle bevoorradingen en zijn een belangrijke partner in dit evenement.”

“Wat mij opviel, en ook de mensen die samen met haar wandelden, was het enorme tempo en de fitheid van onze koningin”, zegt Greg Broekmans. “Je ziet duidelijk dat ze vaker wandelt. Ik hoorde van haar begeleiders dat ze inderdaad de ene na de andere wandelaar inhaalde. Het was een stevig parcours, met behoorlijk wat duinen tussen Westende en De Panne. De koningin voltooide de tocht in 4,5 uur, wat neerkomt op een snelheid van 5 km per uur. In los zand is dat echt een indrukwekkend tempo.”

“Ook voor de Koninklijke Wandelclub De Duintrappers uit Westende was het een grote eer om de koningin te mogen ontvangen in de Calidris”, besluit Greg Broekmans.

Afspraak volgend jaar op 10 mei voor de zesde editie van de AG Coast Walk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier