Op De Polderhoeve proef je van het echte boerderijleven: “Ook stadsmensen vinden het hier geweldig”

Samuel Fevery (26) runt samen met zijn vriendin Yana (29) het ijssalon op De Polderhoeve – mét zonneterras – dat twee zomers geleden de deuren opende. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Omdat verdere groei van hun melkveebedrijf langs de Zeebruggelaan niet mogelijk was, startte de familie Fevery een goeie twintig jaar geleden met hoevetoerisme. Twee jaar geleden kwam daar ook nog een ijssalon met automaat bij. “Zonder die verbreding was het hier allang gedaan.”

De Polderhoeve ligt aan de rand van Blankenberge, op een knooppunt waar verschillende fietsroutes bijeenkomen. Gunstig gelegen dus voor korteketenverkoop. “Op zondagen is het hier altijd vollenbak. Veel fietsers die het nog niet wisten ook, dat we nu ijsjes hebben”, zegt Samuel Fevery (26). Hij runt samen met zijn vriendin Yana (29) het ijssalon – mét zonneterras – dat twee zomers geleden de deuren opende. De B&B wordt uitgebaat door zijn moeder Anje Versyck (53), die daarvoor een cursus exploitant hoeve- en plattelandstoerisme volgde. “Dat was eigenlijk ook al lange tijd een droom van mij”, zegt ze. “En ik heb het mij nog geen moment beklaagd. De combinatie is echt heel leuk.” De B&B is volgens Anje ook goed te combineren met de melkveehouderij en akkerbouw op het bedrijf. “Meer nog: de boerderij is een echte trekpleister voor de gasten”, aldus de gastvrouw.

hoevetoerisme

Toen de familie Fevery een dikke twintig jaar geleden op zoek moest naar alternatieve inkomsten, werd aanvankelijk gedacht aan de bouw van een kippenstal of de uitbreiding van de melkveestapel. “Maar landbouwbedrijven die in de kustzone lagen, hadden in het kader van het structuurplan Kustzone geen mogelijkheden om uit te breiden in de jaren ‘90”, legt vader Koen Fevery (56) uit. Na veel wikken en wegen viel de keuze op hoevetoerisme. Het vleesvee werd een paar jaar geleden afgestoten en de vergunning omgezet naar melkkoeien. Daarvoor werd ook een nieuwe stal bijgebouwd achter de hoeve. “We breidden de veestapel uit naar zeventig dieren”, vertelt Koen, die melk levert aan FrieslandCampina. In het ijssalon leer je in een filmpje van een vijftal minuten alles over het productieproces: van het zaaien en ploegen – hier worden immers ook maïs en suikerbieten verbouwd – tot de afgewerkte ijscoupes. “Ook het pasteuriseren van de melk komt erin aan bod. Onze gasten vinden dat boeiend”, zegt Samuel. Hij volgde een koksopleiding aan de hotelschool van Spermalie. “Die interesse zat er al van kleins af ingebakken.”

Een glaasje verse koemelk of een ponyritje tussendoor: het is volgens Samuel ook net voor het boerderijleven dat de mensen naar hier komen. “Maar onze ligging is natuurlijk ook een fantastische troef: de zee is hier in vogelvlucht nog geen kilometer vandaan. Door het Zeebos is dat een kwartiertje stappen, een mooie wandeling. We hebben hier vorige winter trouwens ook een eigen Polderhoeve-wandelroute uitgestippeld.”

gastenverblijf

Samuels overgrootvader Frans Fevery was in de jaren vijftig burgemeester in Uitkerke. “Ons landbouwbedrijf gaat ondertussen ook al zes generaties mee. Mijn bet-betovergrootvader Franciscus was de eerste, maar het feit dat de boerderij vandaag opnieuw rendabel is, heb ik toch in de eerste plaats aan mijn ouders te danken. Zonder die verbreding waar zij twintig jaar geleden mee begonnen zijn, zou De Polderhoeve er vandaag allang niet meer zijn geweest”, is Samuel overtuigd. Naast de huidige B&B met acht kamers, wordt momenteel nog een nieuw gastenverblijf aangebouwd. “Dat wordt een soort boetiekhotel”, zegt Samuel. “Ik ga dat uitbaten samen met mijn vriendin.” Als kind speelde hij in het hooi. “Ik heb ook veel kampen gemaakt”, glimlacht hij. “Stadsmensen kunnen zich zo’n plattelandsleven moeilijk voorstellen, maar voor mij was dat mijn hele jeugd. En ja, het is hard werken op een boerderij, maar een ander leven zou ik mij ook niet kunnen voorstellen.”

De ijsautomaat is 24/7 beschikbaar. “Ik probeer er af en toe een nieuwe smaakje in te steken”, zegt Samuel. “Maar smurfenijs ga je hier bijvoorbeeld wel niet vinden. Mokka, vanille, aardbeien: de mensen willen de klassiekers.”

Info: www.depolderhoeve.be