Nieuw speelterrein aan Duin en Zee geopend
Stad Oostende kondigt met trots de opening aan van een compleet nieuw speelterrein op Duin en Zee. Het nieuwe speelplein werd ontworpen met oog voor natuurlijke integratie en inclusief speelplezier.
Jaarlijks komen duizenden kinderen spelen op het speelterrein van Duin en Zee. Met hun familie, tijdens een dagje speelpleinwerking of na een bezoek aan Fort Napoleon. Een volledige generatie Oostendse kinderen groeide er al spelend op. Na 18 jaar waren het terrein en de toestellen toe aan vernieuwing.
Integratie in natuur en omgeving
Stad Oostende koos voor een nieuw speelconcept in grillig hout, dat geïntegreerd werd in het natuurlijk domein met zand en duinen. De stad werkte hiervoor samen met Krambamboul, een expert op het gebied van natuurlijke speelomgevingen. Kinderen kunnen er klimmen, klauteren, schommelen, glijden, zand- en fantasiespelen.
De ‘bubbeltorens’ en walvis zijn de blikvangers van het terrein, maar ook kleine, creatieve en speelse elementen zoals een meeuw of krabbetje zorgen dat elk bezoek een nieuwe ontdekking is. De klauterelementen doorkruisen het volledige terrein met eerbied voor duinen en natuur. De Stad investeerde 226.676,32 euro in de vernieuwing van het terrein.
Kinderen met beperking
Alle kleine inwoners van Oostende moeten kunnen buitenspelen. Duin en Zee heeft al lang een bijzondere aandacht voor kinderen met een beperking. De stad organiseert er speelpleinwerking ’t Zonnetje (speelpleinwerking gericht op kinderen met een beperking) en ook Dyade vzw heeft er zijn vaste stek met hun specifieke kinderwerking. Daarnaast heeft ook het Jeugdverblijfcentrum op dezelfde site het toegankelijkheidslabel van Toerisme Vlaanderen.
“Het is een inclusieve speeltuin waar de focus ligt op het samen spelen tussen kinderen met én zonder beperkingen”, zegt Hina Bhatti, schepen van Toegankelijkheid. “Er werd een rolstoeltoegankelijke speelsteiger voorzien, met de focus op zandspel, zintuigelijk spel en inclusief spelen voor kinderen met en zonder beperking. Ook zijn er schommels voorzien waar minder mobiele kinderen met een kleine hulp kunnen schommelen. Tenslotte wordt de grootte van het terrein maximaal benut. Op die manier vinden kinderen die moeite hebben met drukke plaatsen ook een plaatsje om te spelen.”
Stimuleren om buiten te spelen
Via verschillende initiatieven worden kinderen en jongeren gestimuleerd om buiten te spelen. Initiatieven zoals Buitenspeeldag en het vernieuwde reglement speelstraten zijn daar voorbeeld van.
“De stad blijft investeren in openbare speel- en sportinfrastructuur”, aldus Bart Plasschaert, schepen van Vrije Tijd. “In de aanloop naar de zomervakantie wordt nog een aantal speelterreinen vernieuwd. Er komt nieuwe speelinfrastructuur op het Achturenplein, in het Jean Bourgainpark, aan ontmoetingscentrum De Blomme en aan de Schermplantenstraat. Met de opwaardering van enkele basketterreintjes en de plaatsing van fitnesstoestellen worden ook jongeren gestimuleerd buiten te sporten en af te spreken met vrienden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier