Natuurpunt De Haan nuanceert ‘geboycotte’ wandeling door natuurreservaat
De jaarlijkse Sneukeltoer lokte afgelopen zondag zo’n 430 deelnemers naar De Haan, maar schepen van Lokale Economie en Toerisme Marleen De Soete betreurde wel de ‘boycotactie’ die volgens haar werd gevoerd in de Duinbossen. Natuurpunt De Haan betreurt de communicatie die de schepen nadien uitstuurde omtrent het voorval.
Volgens schepen De Soete kwam haar op vrijdag reeds ter ore dat de wandeltocht door de Duinbossen geboycot zou worden. “Zondagochtend moesten we effectief ook vaststellen dat de bordjes in het bos verplaatst waren, zodat die nog in allerijl moesten worden teruggeplaatst. Juist voor aanvang van de wandeling, werden alle toegangen tot dit nochtans publiek toegankelijk deel van De Zandpanne vervolgens afgesloten met een hangslot”, klinkt het.
Gemiste kans
De Soete heeft er naar eigen zeggen het raden naar wie er achter de actie zat. “Er was trouwens geen enkele reden toe, want de toegangen naar het gebied werden bemand door onze dienst Toerisme die erop toezag dat honden aan de leiband gingen alvorens dit stukje natuurgebied te betreden. Bovendien is dit ook een gemiste kans geweest: meer dan vierhonderd wandelaars hadden zondag kunnen zien hoe goed dit prachtig stukje wandelgebied, dat nog maar weinig bekend is bij bezoekers, door Natuurpunt beheerd wordt. Gelukkig konden alle wandelaars meteen worden afgeleid langs een andere route door het bos”, aldus De Soete.
Geen honden toegelaten
Bij Natuurpunt horen we echter een ander verhaal. “De Zandpanne is een natuurreservaat type 4, erkend door de Vlaamse overheid. Dit is het allerhoogste ambitieniveau”, zegt conservator Filip Vanhee. Dit houdt volgens hem onvermijdelijk een aantal regels in voor recreatief medegebruik. “Het deelgebied waar bovenvermelde schepen naar verwijst, is een omheind gebied waar het beheer onder andere wordt verricht door begrazing met runderen. Het gebied is toegankelijk op een smal wandelpad via klappoortjes. Omwille van de tijdelijke begrazing, maar ook ter bescherming van de natuurwaarden, zijn in de begrazingsrasters geen honden toegelaten. Dit staat duidelijk in tekst en met bordjes bij elke ingang aangegeven. Het gebied wordt frequent bezocht door individuele wandelaars en in gezinsverband. Dat is ook de bedoeling. Gelet op behoud en vrijwaring van de natuurwaarden, zijn georganiseerde evenementen daar evenwel niet aan de orde, gewoonweg omwille van de impact die er meestel vanuit gaat”, aldus Vanhee.
Broedseizoen voor vogels
Vrijdagavond stelde hij vast dat de bewijzering van de Sneukeltoer door het omheinde begrazingsraster liep. “Bijkomend, start momenteel het broedseizoen waarbij vogels – onder andere de boomleeuwerik – momenteel volop hun broedterritoria innemen en bijgevolg is dit een kwetsbare periode. Een continue stroom van grotere groepen recreanten is dan ook erg risicovol”, klinkt het.
Ander traject
Gezien volgens Filip Vanhee niemand bij Natuurpunt over die specifieke doortocht werd gecontacteerd, nam de conservator naar eigen zeggen zelf contact op met de gemeente. Daar werd volgens Vanhee begripvol gereageerd. “Omdat een ‘boycot’ wel het laatste van onze bedoelingen was, werd door ons voorgesteld het traject van de Sneukeltoer gewoon te verleggen naar het doorgaand centrale en bredere wandelpad, welke ook parallel gewoon langs de reservaatsdelen loopt. De belevingswaarde zou daar niet onder lijden. Uiteindelijk is dan, in onderling overleg met het gemeentebestuur, beslist om de bewijzering ook zo aan te passen. Tevens werd ons gevraagd enkel voor de duur van het evenement de klappoortjes te sluiten, hetgeen ook zo gebeurde.”
Goed overleg
“Natuurpunt wenst er dus op te wijzen dat alles in constructieve sfeer en goed overleg met het gemeentebestuur, die verantwoordelijke organisator was, werd uitgevoerd. De opmerkingen van de betrokken schepen, zijn in die zin wel erg vreemd”, klinkt het nog. Natuurpunt beschouwt de kwestie daarmee gesloten. (WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier