‘La Braderie’ is terug van weggeweest op 31 augustus: “Dan is Avelgem the place to be”

‘La Braderie’ staat voor concerten, kinderanimatie, eten en drinken, maar vooral veel gezelligheid. © gf
Redactie KW

Op 31 augustus keert ‘La Braderie’ terug naar Avelgem. Het dorpsfeest, waarbij kleine zelfstandigen in de schijnwerpers worden gezet, wordt ieder jaar door VZW 8580 georganiseerd. Het is een dag gevuld met concerten, kinderanimatie, eten en drinken, maar vooral veel gezelligheid.

Liesbeth Cartreul (44), ondervoorzitster van de vzw en medezaakvoerder bij De Kinderkorf en Avenue 58 in Avelgem, vindt dat de braderie een begrip is in Avelgem en omstreken. “Iedereen weet al sinds jaar en dag dat de laatste zaterdag van augustus hét moment is om een dag in Avelgem te vertoeven. We doen er dan ook alles aan om onze handelaars én de bezoekers een topdag te laten beleven. Samen met de vzw organiseren we deze braderie, en kiezen we de activiteiten. Dankzij de steun van de burgemeester en het stadsbestuur van Avelgem, kunnen we er telkens een topeditie van maken. Veel handelaars staan dan op straat om hun zaken te verkopen. Het concept is al sinds eeuwen bekend, en net daarom veranderen we er niet veel aan. Zelfstandigen konden zich dit jaar inschrijven op onze site om zich van een plaatsje op La Braderie te verzekeren. We hebben al een mooie opkomst van handelaars, dus de bezoekers zullen zeker iets naar hun meug vinden. Toch zijn het niet enkel de zelfstandigen die iets kunnen verkopen, want we werken opnieuw met een rommelmarkt”, vertelt ze.

“We doen er alles aan om de bezoekers en de handelaars een topdag te laten beleven” – Liesbeth Cartreul, VZW 8580

Volgens Cartreul is de braderie een echt Avelgems dorpsfeest. “Ik kan mij geen zomer herinneren zonder braderie! (lacht) Iedereen weet dat de laatste zaterdag van augustus synoniem staat voor de braderie, en lijkt er zich ook op te verheugen. Nu hebben we met de vzw een klein broertje kunnen oprichten, namelijk La Braderie Midsummer op het einde van juni. Dit is de ideale periode om koopjes te slaan, want dan starten namelijk de solden. We willen mensen aanzetten om meer lokaal te kopen, en dat lijkt ons te lukken!”

“Naast de kinderanimatie en de standjes van de lokale handelaars, kunnen we de bezoekers ook plezieren met een optreden van Bart Kaëll”, duidt Caroline Valck, schepen van economie, de planning van La Braderie. “Hij zal zingen om 15.30 uur, waarna de Kwaremont Brothers om 19 uur hun optreden zullen starten. Er zullen ook foodtrucks aanwezig zijn, en uiteraard kermisattracties. Tegen het einde van de avond speelt het feest zich voornamelijk af in de Kerkstraat en Stationsstraat, waar bands en dj’s zullen zorgen voor een feestelijke afterparty”, besluit de schepen.

Verkeersmaatregelen

Tijdens het laatste weekend van augustus wordt Avelgem omgetoverd tot een groots dorpsfeest: La Braderie en de augustuskermis vinden plaats in het centrum van de gemeente. De braderie vindt plaats op zaterdag 31 augustus, en de kermis zal plaatsvinden op 31 augustus en 1 september. De kermis staat langs de Oudenaardsesteenweg op de parking van het Atheneum. De zaterdagsmarkt gaat daarom uitzonderlijk door in de Oudenaardsesteenweg tussen het brandweerarsenaal en de verkeerslichten. Door deze activiteiten, gelden er enkele tijdelijke verkeersmaatregelen.

Zo zijn er enkele centrumstraten afgesloten voor alle verkeer, of mag je niet parkeren in de centrumstraten tot naar de passage van de veewagen op zondagvoormiddag. De Stationsstraat is vanaf de vrijdagavond tot de zondagochtend voor alle verkeer afgesloten, en het deel van de Kasteelstraat vanaf de Oudenaardsesteenweg tot aan Burchthof zal dan tijdelijk te bereiken zijn via de Oudenaardsesteenweg. Door de augustuskermis zal parkeren op een deel van de parking van het Atheneum tijdelijk niet mogelijk zijn. (Merel Lechene)

‘La Braderie’ vindt plaats in het centrum van Avelgem op 31 augustus vanaf 9 uur ‘s ochtends tot na middernacht.

Lees meer over: