Koningin Mathilde een van de ruim 7.000 deelnemers aan Belgian Coast Walk

Koningin Mathilde was een van de 7.000 deelnemers. © BELGA
Redactie KW

De vijfde editie van de AG Belgian Coast Walk heeft zaterdag ruim 7.000 deelnemers naar een zonovergoten kust gelokt. De meest fervente wandelaars zijn al sinds de vroege ochtend onderweg om de 80 kilometer van Knokke-Heist naar De Panne af te leggen. Koningin Mathilde wandelde de tocht van 25 kilometer vanuit Westende.

De Belgian Coast Walk heeft sinds de eerste editie in 2019 alleen maar aan populariteit gewonnen. Met ruim 7.000 deelnemers wordt dan ook opnieuw een record neergezet. Het is op korte tijd uitgegroeid tot het op een na grootste wandelevenement van het land, na de Dodentocht. Ook voor de toeristische sector biedt het evenement een meerwaarde, want de deelnemers leren de kust op een andere manier kennen.

Tussen 4.30 uur en 5 uur zaterdagochtend begonnen de meest fanatieke wandelaars aan Sportcentrum Laguna in Duinbergen (Knokke-Heist) aan hun tocht. Liefst 1.350 deelnemers kozen ervoor om de volledige afstand van 80 kilometer af te leggen. Uiteraard krijgen ze enkele passages over het strand voorgeschoteld, maar ook duinen, bossen en polders worden niet uit het oog verloren. Het parcours laat de wandelaars ook kennismaken met de havengebieden.

Vanuit Westende (Middelkerke) kon ook een afstand van 25 kilometer gewandeld worden. Met koningin Mathilde stond daar een bijzondere deelnemer aan de start. De koningin wandelde onder andere langs de jachthaven van Nieuwpoort, de IJzermonding en over de Hoge Blekker in Koksijde, met 33 meter de hoogste duinenrug aan de Belgische kust. Bovendien passeerde ze net als alle andere wandelaars langs de plek waar Leopold I op 17 juli 1831 voor het eerst officieel voet aan land zette. Op de Leopold I-esplanade in De Panne staat sinds 1958 dan ook een monument om die gebeurtenis te herdenken.

De deelnemers konden ook kiezen om vanuit Oostende een traject van 42 kilometer af te leggen. Ten slotte is er ook een lus van 10 kilometer in en om De Panne voorzien. Aan de aankomst op het Koningsplein in De Panne ontvangen alle deelnemers een medaille. De finish aan De Boare sluit onherroepelijk om 23.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier