Komense sportdienst tekent drie nieuwe wandelroutes uit

© SR
© SR
Redactie KW

Hoe haal je mensen uit de eenzaamheid van hun woonst en promoot je een gezonde levensstijl zonder hierbij de coronamaatregelen te overtreden? Volgens de Komense Sportdienst AGISC biedt wandelen hier een pasklaar antwoord op. Men tekende drie gloednieuwe routes uit, waarop zelfs de Komenaars nog nieuwigheden kunnen ontdekken.

Wandelen in en genieten van de buitenlucht is gezond! Het werd een leuze die het afgelopen jaar meer dan eens naar voren werd geschoven. Zowel jong als oud werden gestimuleerd om te bewegen, een van de verschillende manieren waarop de weerstand van het lichaam een boost kon krijgen. Alexandre Vandermarliere (41), coördinator bij de gemeentelijke Sportdienst AGISC, bleef niet doof voor de oproep en haalde meteen enkele landkaarten uit de schuif.

“We hebben ondertussen al meer dan een jaar van onzekerheden achter de rug”, klinkt het. “Tijdens de eerste lockdown werden we daadwerkelijk fysiek gebonden aan onze eigen gemeente want niet-essentiële verplaatsingen waren uit den boze. Heel wat mensen namen het zekere voor het onzekere en bleven binnen hun cocon, binnen de veiligheid van hun vier muren. Toen de regels werden versoepeld, gingen de voordeuren opnieuw open maar al snel volgde een nieuwe lockdown. Hoewel die niet zo beperkend was als de eerste, hakte hij mentaal wel in op heel wat Komenaars. De schrik zat er goed in en heel wat mensen namen hun toevlucht tot het internet om een vorm van vertier te vinden.”

De sportdienst zag dan ook met lede ogen aan hoe de broodnodige beweging van een ongezien aantal mensen tot een absoluut minimum werd gereduceerd. “De onzekerheid over de grenzen, de veelal sombere berichtgeving en het feit dat heel wat inwoners van onze stad hun familie niet meer konden zien, hakte er stevig op in”, gaat Alexandre verder.

Onbekende plekjes

“Uiteindelijk kom je dan tot een situatie waar de zin om van de buitenlucht te gaan genieten helemaal verdwijnt. Samen met onze medewerkers gingen we dan ook op zoek naar enkele oplossingen en die vonden we al snel in de vorm van nieuwe wandelparcours.” Met afstanden die varië-ren tussen 3 kilometer voor de rustige wandelaar tot 17 kilometer voor de meer geoefende stappers, loodst het AGISC mensen doorheen het volledige grondgebied van Komen-Waasten.

“We hebben de aandacht vooral gelegd op de minder bekende stukjes van de gemeente”, legt Alexandre uit. “Drie circuits die Neerwaasten, Houthem en Le Bizet doorkruisen, laten de wandelaars kennismaken met plekjes in de gemeente die er altijd al zijn geweest maar altijd onder de radar bleven. Hoeveel mensen rijden er dagelijks niet voorbij de Grot van Notre-Dame de Lourdes zonder zelfs nog maar te beseffen dat het bestaat? Hoeveel wandelaars lopen voorbij de Embouchure de la Douve zonder te weten dat ze hier over een geografische anomalie stappen? Een stukje Frankrijk in België, een vreemde kronkel in de landsgrenzen? Zelfs inwoners die hier al jaar en dag wonen, kijken op van de bijzondere plekjes die ze op onze routes tegenkomen.”

Meer nog dan een kennismaking met de geschiedenis is het vooral het sociale aspect dat voor AGISC de doorslag gaf. “We kregen veel verhalen te horen van mensen die compleet door eenzaamheid werden verteerd”, sluit Alexandre af.

Sociaal contact

“Ze konden en mochten niemand meer zien en sociale media was slechts een flauw afkooksel van een echt contact. Door onze nieuwe wandelroutes wordt iedereen geprikkeld om toch maar die sportschoenen aan te trekken en er met de buitenbubbel op uit te trekken. De kilometers schuiven voorbij, terwijl men de vele gemiste gesprekken probeert in te halen. Het is niet alleen erg gezond en leerrijk, het is bovendien compleet coronaproof!”

“Via diezelfde sociale media, waar heel wat inwoners zich het afgelopen jaar mee hebben bezig gehouden, stimuleren we de binnenblijvers ook om het zelf te gaan proberen. Neem een selfie bij een van de verschillende bezienswaardigheden en post het op onze facebook- of instagrampagina! Laat iedereen meegenieten van al het moois dat Komen-Waasten te bieden heeft en blijf vooral bewegen!” (SR)

De kaarten van de wandelroutes zijn gratis te downloaden op www.sports-agisc-comines.be/ actualites/balades-virtuelles

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier