Klaar voor een magische reis rond de wereld: Zandsculpturenfestival in Middelkerke mikt opnieuw op 100.000 bezoekers

Drijvende kracht Peter Monbailleu. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Het Zandsculpturenfestival is sinds vier jaar onlosmakelijk verbonden met Middelkerke. Het festival wordt jaarlijks op het strand georganiseerd en lokt 100.000 bezoekers.

Elk jaar tovert het Zandsculpturenfestival in Middelkerke het strand om tot een magische wereld van kunstwerken uit zand. Peter Monbailleu, de drijvende kracht achter het festival, neemt ons mee in de unieke editie van dit jaar. “We zijn begonnen met F.C. De Kampioenen, we hebben de dinosaurussen gehad, de sprookjes en dit vierde jaar hebben we gekozen voor een reis rond de wereld”, zegt hij.

“Het Zandsculpturenfestival Middelkerke ontvouwt zich deze zomer tot de toegangspoort naar niet één, maar vele bijzondere werelden. Dit jaar nemen we de bezoekers mee op een imaginaire wereldreis. Je stelt je reis zelf samen. Wil je farao’s in Egypte of wilde dieren in Afrika zien? Bezoek je liever de Taj Mahal, Japanse tempels of het Paaseiland? Of vlieg je liever over Rio de Janeiro om via New York City over Londen terug te keren naar Middelkerke? Internationaal wordt je reis in elk geval!”

Internationaal

Het creëren van de zandsculpturen is een groots logistiek project. Dit jaar hebben 25 zandkunstenaars uit heel Europa en daarbuiten, tien dagen lang samengewerkt aan de sculpturen. “We hebben Spanjaarden, Nederlanders, iemand uit Vlaanderen, we hebben een Waal, we hebben mensen uit Litouwen, Oekraïne, Rusland, enzovoort. Het is nu de vierde editie, en niet zo moeilijk meer om de kunstenaars naar Middelkerke te krijgen. We hebben een goede reputatie op het vlak van organisatie, op het vlak van werken met die mensen, hoe ze worden ontvangen en dat maakt het iets gemakkelijker. Maar er zijn geen duizenden sculpteurs die dit kunnen, dus moet je er elk jaar opnieuw vroeg bij zijn om de goeie mensen tot hier te krijgen”, aldus Peter Monbailleu.

De samenwerking tussen de kunstenaars is essentieel voor het succes: “Iedereen begint met één specifieke sculptuur, maar na verloop van tijd zie je hoe ze elkaar gaan helpen, waardoor uiteindelijk een prachtig geheel ontstaat.”

Jeroen Advocaat uit Nederland.
Jeroen Advocaat uit Nederland. © PG

Jeroen Advocaat is een getalenteerde Nederlandse illustrator en beeldhouwer. Geboren in Leeuwarden in 1977, woont hij tegenwoordig in het Friese Gorredijk. In 1999 studeerde hij af als illustrator aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Jeroen is een veelzijdige kunstenaar. Hij maakt zandbeelden, decors van piepschuim en werkt als illustrator. In 2017 werd hij Nederlands kampioen Zandsculptuur bouwen.

Londen

“Momenteel ben ik in Middelkerke bezig aan een zandsculptuur die Londen uitbeeldt, compleet met de iconische rode dubbeldeksbus, een Grenadier Guard met een typische berenmuts en de Houses of Parliament aan de oever van de Theems in Westminster”, vertelt Jeroen enthousiast.

“Er zijn geen duizenden sculpteurs die dit kunnen” – drijvende kracht Peter Monbailleu

Montserrat Cuesta werd in 1967 geboren in Barcelona, maar woont in het rustigere Ulldecona. Haar naam is een begrip in de wereld van zandsculpturen, en terecht. In 2016 won ze de eerste prijs in de internationale competitie voor zandsculpturen tijdens de Canadian National Exhibition.

“Het maken van een zandsculptuur kan variëren in tijdsduur. Voor kleinere sculpturen die tijdens een eendaagse tentoonstelling worden gemaakt, besteed ik meestal zeven tot acht uur. Grotere sculpturen, tot wel tweeënhalve meter hoog en drie meter breed, kunnen drie tot vijf dagen in beslag nemen. De gemiddelde tijd voor een groot project is zes tot zeven dagen, waarbij acht uur per dag wordt gewerkt. Er is altijd iemand die zich uitsluitend richt op de verdichting van het zand met bekisting”, geeft Montserrat Cuesta nog mee.

Cuesta Montserrat uit Spanje.
Cuesta Montserrat uit Spanje. © PG

Ook dit jaar biedt Zandsculpturenfestival Middelkerke meer aan dan louter zandduinen tussen de sculpturen. “We gaan opnieuw in zee met de Proefkonijnen voor een nieuwe spannende interactieve voorstelling voor jong en oud. En wie zelf wil proberen om een zandsculptuur te maken, kan terecht bij onze zandexpert tijdens een van de vele zandworkshops”, verduidelijkt Monbailleu.

Strandbar

Terwijl de kinderen zich uitleven op het springkasteel en creatief bezig zijn in een van de speelzones, kan de rest van het gezelschap relaxen in de strandbar bij een hapje en een drankje. Het Zandsculpturenfestival Middelkerke is te bezoeken van 28 juni tot en met 8 september, elke dag van 10 tot 18 uur, op het strand van Middelkerke aan het Arthur De Greefplein. Ook dit jaar krijgen inwoners van Middelkerke en mensen met een tweede verblijf in Middelkerke 2 euro korting.

Info en tickets: www.zandsculpturenfestival.be.

Lees meer over: