Jonge Emma Thijs bespeelt harp en droomt van Oostenrijk: “Wondermooi instrument”

Emma oefent elke dag een halfuur op haar instrument. (foto SD)
Redactie KW

Op zondag 15 januari speelde de 15-jarige Emma Thijs harp tijdens de eerste viering van het jaar in de Sint-Andreaskerk. Alle aanwezigen genoten van de hemelse klanken. We trokken deze week bij haar langs in de Iepersteenweg in Woumen voor meer info.

Hoe ben je bij harp gekomen als instrument?

“Ik groeide op in een erg muzikale familie. Mijn mama is beroepsmuzikant en geeft zelf les fluit en groepsmusiceren in de Kunstacademie van Torhout. Na mijn eerste jaar notenleer moest ik een instrument kiezen. Ik wilde iets unieks bespelen, iets anders dan piano, fluit of viool. Ik twijfelde lang tussen cello en harp en koos uiteindelijk voor het laatste.”

Zitten er in de academie in Torhout veel leerlingen die harp spelen?

“Eigenlijk niet, in het totaal zijn we met een 10-tal jongeren die dit instrument leren in de Torhoutse academie. We krijgen les van de gerenommeerde Emma Wauters, beroepsmuzikant met een rijk palmares in grote orkesten en lerares aan het Lemmensinstituut. Elke week is er een half uur les harp en natuurlijk ook nog groepsmusiceren met harp en piano.”

Valt dit allemaal te combineren met je studies?

“Ik zit nu in het derde middelbaar in ‘t Saam campus Wilgendijk en volg er de afdeling natuurwetenschappen. Ik vind dit een ideale voorbereiding voor mijn beroep dat ik later zou willen uitoefenen, namelijk dierenarts. Elke dag oefen ik een halfuur op mijn instrument.

Voor een degelijke pedaalharp moet je ten minste 15.000 euro neertellen en dat gaat makkelijk tot 25.000 euro

Tijdens de examenperiode neem ik tijdens het studeren korte pauzes om wat harp te spelen als ontspanning. Af en toe pik ik ook een concertje mee om te kunnen spelen voor publiek, zoals de viering in Woumen.”

Wat kost zo’n instrument?

“Voor een degelijke pedaalharp moet je ten minste 15.000 euro neertellen. Een grote som natuurlijk maar het instrument blijft zijn waarde behouden. Hoe meer design en uitbreiding je wenst aan de harp, hoe duurder de prijs, het gaat zelfs makkelijk tot 25.000 euro.”

En hoe vervoer je zo’n groot instrument eigenlijk?

“Ik heb het geluk dat mijn ouders een nieuwe auto gekocht hebben met een bijzonder grote kofferruimte. Het is immers een serieuze klus om met de harp op stap te gaan. Als ik naar de muziekacademie ga, dien ik mijn instrument niet mee te nemen omdat ik daar kan spelen op het instrument van de academie.”

Wat is je ultieme droom?

“Ik droom ervan om later naar Oostenrijk te trekken om er het beroep van veearts uit te oefenen en als hobby in een van de vele orkesten harp te kunnen spelen. Maar dat is nog ver weg, eerst nog vele jaren studeren en veel oefenen op dat wondermooie instrument dat de harp is.” (SD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier