Is beslissing al genomen? “Nieuw buitenbad niet prioritair, maar we sluiten het ook niet uit”

Krijgt Izegem op termijn een nieuw openluchtzwembad of zal de focus enkel op een nieuw binnenbad liggen? Volgens oppositiepartijen N-VA en cd&v heeft het schepencollege wel degelijk al beslist om in de toekomst geen buitenzwembad meer te voorzien, maar op de gemeenteraad verklaarde burgemeester Grymonprez dat er nog niets definitiefs afgeklopt is.
Het huidige zwembadcomplex De Krekel is een halve eeuw oud en kan volgens stabiliteitsonderzoek nog een paar jaar mee gaan, maar daarna wacht onvermijdelijk de sloop. De keuze voor een nieuwbouw staat dan ook al langer vast, maar hoe en in welke vorm dat zal zijn is nog niet geweten. Al zien oppositiepartijen N-VA en Cd&v in een recent besluit van het schepencollege nu toch al een duidelijke keuze. “In de notulen van het college op 24 februari zien we staan dat, naast het bestellen van een mobiliteitsstudie, er ook beslist is om het buitenbad te schrappen en de tennisvelden op hun huidige locatie te laten blijven”, aldus raadslid Dries Dehaudt (cd&v). “Geen van die beslissingen kwamen met zoveel woorden aan bod in de bespreking van het dossier op de vorige gemeenteraad. Welke rol is er nog voor de Commissie Masterplan sport weggelegd? Indien het college reeds definitieve keuzes maakt, dreigt deze haar bestaansrecht te verliezen en herleid te worden tot een formaliteit.”
Karen Pollefeyt (N-VA) sluit zich daar, net als de Vooruit-Groen-fractie bij aan. “Een buitenbad is uniek voor de regio en een trekpleister in de zomermaanden. Het is bovenal heel interessant voor onze bloeiende triatlonclub en zwemclubs. Gaat dit over een louter budgettaire beslissing of spelen er andere elementen, zoals een te beperkte ruimte? Welke inspanningen leverde dit stadsbestuur om omliggende gemeentes mee te engageren? Is dit aangekaart op het Midwest-overleg? Of is die piste nooit echt concreet verkend?”
Cijfers
Pollefeyt haalde nog enkel cijfers boven. “Volgens Essa (een ingenieursbureau dat studies voor de stad doet – nvdr.) kost de exploitatie van een buitenbad jaarlijks 65.000 euro. Toevallig niet dezelfde kostprijs als de aanwerving van een kabinetsmedewerker voor de burgemeester. Blijkbaar vindt de meerderheid dat belangrijker dan een buitenbad voor alle Izegemnaren. Een buitenbad wordt geraamd op 1,8 miljoen euro, iets wat de stad per jaar 120.000 euro over twintig jaar kost. Vlaamse subsidies bedragen dan weer 150.000 euro over een periode van dertig jaar…Als je een deftig dossier indient, kan Izegem perfect een buitenbad betalen.
Het raadslid hekelt ook dat de keuken van de horeca op de site moet beperkt worden tot het serveren van kleine snacks. “Waarom geen uitgebreider aanbod? Een brasserie kan meer volk aantrekken en daardoor ook rendabeler worden voor de uitbater. Wat is er overigens gebeurd met de denkpiste rond de realisatie van een parkeergebouw op de bestaande grote parking van de Sint-Jozefskliniek? Het ziekenhuis toonde immers sterke interesse voor een verregaande samenwerking met de stad, waardoor ons sport- en stadscentrum honderden extra parkeerplaatsen zouden krijgen. Waarom wordt dit voorstel nu plots begraven? “
Burgemeester Kurt Grymonprez (STiP+) zegt dat er nog niets vast ligt. “We zijn enkele pistes aan het bewandelen die betaalbaar zijn voor de stad. Ik wil niet verzeilen in het verhaal van de Cultuurfabriek in de vorige legislatuur. Toen volgden onderzoeken elkaar op, maar door uitstel was het project niet meer betaalbaar is er te veel geld naar studie- en ontwerpbureaus gegaan. De diensten lieten me weten dat het zwembadproject tussen 2018 en 2023 stil heeft gelegen. Dan schoot de vorige meerderheid plots in gang, met als gevolg een plan dat niet concreet en onbetaalbaar is. Verwacht dan ook niet dat wij in drie maanden kunnen wat de vorige meerderheid in zes jaar tijd niet heeft afgewerkt. Er stond ook geen parkeergelegenheid is op ingetekend. Nu gaan we wél een mobiliteitsstudie laten uitvoeren.”
Kosten
Wat volgens de burgervader wel al vast staat is dat het nieuw zwembadcomplex voorrang geniet. “De rest van het project (de bouw van extra sporthallen – nvdr.) volgt later”, zegt hij. “Ik kan wel mee geven dat een openluchtzwembad voor ons geen prioriteit is, gezien de globale financiële kost. Maar we sluiten het niet uit als er zich later financiële opportuniteiten zouden voordoen. Hetzelfde geldt voor de keuken: die is ruimer dan wat er op vandaag in de cafetaria te vinden is, maar omwille van de kostprijs houden we die voorlopig beperkt. Ook hier kunnen we ruimer gaan als er meer financiële ruimte is. Wat de parking op de site betreft is de burgemeester duidelijk. “Een parkeertoren op de parking van het ziekenhuis is voor hun directie geen prioriteit meer. Vroeger misschien wel, maar dat is intussen veranderd. We willen in eerste instantie een parking op onze eigen grond voorzien en niet op die van derden, tenzij er zich in de toekomst nog opportuniteiten aanbieden. “
Tot slot verkent de stad nog de piste van cofinanciering door andere gemeentes. “Al wijzen informele gesprekken uit dat heel wat steden het niet financieel makkelijk en ze niet staan te springen om in projecten van andere steden te investeren”, verduidelijkt Grymonprez. “Eens we een concreet voorstel hebben gaan we zeker nog eens polsen. Vergeet ook niet dat een gemeente die in dit project wil stappen zich ook vennoot van Farys (een overheidsorganisatie die de sportinfrastructuur van de stad mee beheert – nvdr.) moet maken. Zodra we een financieel afgetoetst plan hebben komen we er mee naar de commissie en daar zullen zeker nog aanpassingen mogelijk zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier