“Ik trok naar Thailand om me in yoga te verdiepen”: Laura Tytgat start met eigen yogastudio boven Twinstore

Laura Tygat in haar yogastudio die ze zelf inrichtte. © WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Laura Tytgat is overduidelijk geen tafelspringer, maar de jongedame heeft heel wat in haar mars. Zo is ze intens bezig met yoga, opent ze haar eigen studio boven de winkel van haar ouders in de Kortrijkstraat en blijkt ze over een begenadigde stem te beschikken.

Tijd voor een kennismaking. Laura Tytgat oogt zen als we in Twinstore binnenstappen. “Mijn ouders hadden al een kledingzaak in Lichtervelde (sinds 1997, red.). In 2014 werd ook een zaak in Tielt begonnen, die runnen ze nu nog steeds, maar ondertussen dus op een andere locatie. Mijn ouders zijn hier komen wonen, ik woonde hier ook nog kort even met hen mee, maar heb ondertussen mijn eigen stek in Tielt.”

Hoe viel de kennismaking met Tielt mee?

“Super. Je hebt hier eigenlijk alles wat je hartje wenst, het is ook een aangename stad die nog de nodige rust uitstraalt. De bereikbaarheid van hieruit is ook goed, ik geraak bijvoorbeeld vlot op mijn werk in Roeselare. De stad leeft ook duidelijk.”

De keuze voor een locatie om je eigen yogastudio te starten was dan ook snel gemaakt?

“Boven de winkel was hier nog een mooie ruimte. Ik heb hier een yogastudio, daarnaast een plaats waar de mensen nog iets kunnen drinken en een sanitaire ruimte. Meer hoeft dat niet te zijn. Bovendien is hier ook voldoende parking in de buurt.”

Wie is Laura Tytgat

Privé

Laura Tytgat (30) groeide op in Lichtervelde, maar woont sinds een tweetal jaar in de Plantinstraat in Tielt. Ze is single.

Opleiding en loopbaan

Volgde de richting Mode en Creatie aan SiVi in Torhout, ze studeerde uiteindelijk af als opticien en heeft een diploma van yoga-leerkracht op zak. Ze werkt bij Optiekpunt in de Jan Mahieustraat in Roeselare en start straks haar eigen yogastudio in de Kortrijkstraat 35 in Tielt, boven Twinstore.

Vrije tijd

Naast yoga beoefent ze allerlei sporten. Ze werkte onlangs een eerste kwarttriatlon af.

Hoe verloor je je hart aan yoga?

“Dat is eigenlijk al vroeg begonnen. Toen ik 16, 17 jaar was, had ik wat problemen met rug en nek. Mijn kine raadde me yoga aan, omdat dat je lichaam wat losser maakt. Ik ondervond welk positief effect dat op mij had en verdiepte me er verder in.”

Meer zelfs. Op je 25ste trok je voor drie maanden naar Azië.

“Eerst naar India, de bakermat van yoga. Toen ik vertrok, dacht mijn mama dat ze me nooit meer ging terugzien. Uiteindelijk heb ik een maand in Thailand verbleven. Op een klein eiland in een heel internationaal gezelschap. Ik heb daar meer dan 200 uur les gevolgd en heb er dus ook mijn diploma aan over gehouden. Maar ik heb er mezelf ook leren kennen, nadat ik er mezelf enkele keren was tegen gekomen. Het gaat om hoe je zelf voelt en ervaart, het draait om emoties. Ik keerde terug in een heel andere mindset. Maar toen ik terug thuis was, ervoer ik dat ik een ander iemand was, maar dat mijn oude leefwereld nog exact dezelfde was gebleven. Dat was dus uiteraard wel aanpassen.”

Maar je ging meteen met je diploma aan de slag.

“Ik ben inderdaad al een tijdje in bijberoep bezig. Via kleine groepslessen, teambuildingsactiviteiten, maar ook aan huis. Dat gaat dan om één op één sessies of met kleinere groepjes. Dat blijf ik ook doen. Maar nu heb ik mijn eigen studio waar ik mijn hart en ziel in heb gelegd en waar ik zelf ook de handen uit de mouwen heb gestoken. Ik ben heel tevreden over het resultaat.”

“Ik ga zeker eens naar de Tieltse Feesten om er de sfeer op te snuiven”

“Ook hier werk ik meer met kleine groepjes tot maximaal acht personen. Dat is iedere dinsdag. Om 19 uur Ashtanga Yoga, dat intensiever is en meer rond spieropbouw draait, om 20 uur dan Yin Yoga, waarbij meer rustige houdingen worden aangenomen. Yoga is er echt voor iedereen. Het klopt dat het meer door dames wordt beoefend, maar het kan voor iedereen. Kinderyoga bied ik hier niet aan, maar voor de rest zijn mensen van alle leeftijden welkom. Het bevordert de beweeglijkheid van je lichaam. Het is goed voor het lichaam, maar duidelijk ook voor de geest.”

Beoefen je zelf nog elke dag yoga?

“Als ik een vrij momentje heb, dan doe ik aan yoga. Het heeft me ook gemaakt tot wie ik ben. Veel meer zelfverzekerd dan vroeger. Mensen zeggen me dat ik rust uitstraal, terwijl dat soms vanbinnen niet altijd zo is. Maar je raakt er ook positief ingesteld door.”

Je studio heeft Simha Yoga. Heeft dat een betekenis?

“In Sanskriet, het Oudindisch dus, staat Simha voor leeuw. Ik ben zelf een leeuw van sterrenbeeld, dus vond ik dat ook toepasselijk.”

Je bent nu dus al twee jaar Tieltse. Kijk je ook uit naar de Tieltse Feesten?

“Zeker en vast. Ze doen hier ook veel moeite om volk naar het centrum te trekken. Als je ziet dat ze vorig jaar iemand als Raymond van het Groenewoud konden strikken. Ik ga er dit jaar zeker opnieuw naar toe, maar niet voor iemand specifiek op de affiche, gewoon voor het totaalplaatje en om er de sfeer op te snuiven.”

We lieten ons vertellen dat je ook aardig kon zingen. En toen we enkele fragmenten hoorden, raakten we behoorlijk onder de indruk!

“Dankjewel. Dat doe ik in feite ook in bijberoep. Ik zing niet vast bij een band of zo, maar doe toch geregeld optredens. Dat kan op een huwelijksfeest zijn, maar ik was eerder dit jaar ook al te gast voor een optreden in Cinema De Keizer in Lichtervelde, ja voor eigen publiek dus. Ik doe dat gewoon graag.”

Meer info via www.simhayoga.be en je kan Laura ook volgen op haar Instagrampagina simhayoga_tielt

Lees meer over: