“Ik train in totaal 23 uur per week”: Amber Boudrez uit Houthulst gaat al dansend door het leven

Amber Boudrez danst heel veel uur per week. © gf
Anton Peene Reporter

Voor de Houthulstse Amber Boudrez (16) is dansen haar grote passie. Ze is aangesloten bij Hypnosis Dance Academy en traint meer dan 20 uur per week. Het harde werk werpt zijn vruchten af, want de voorbije jaren won ze verschillende titels.

Amber Boudrez is 16 jaar. Ze woont in Houthulst en volgt het vijfde middelbaar moderne talen aan het MSKA in Roeselare, campus Tant. “Mijn vrije tijd gaat volledig naar het dansen. Tijdens de schooluren kan ik via de dansacademie al zes uur trainen. In totaal train ik 23 uur per week”, vertelt Amber. “Het dansen begon ik op jonge leeftijd. Ik was ongeveer 2,5 jaar. Ik dans nu bij Hypnosis Dance Academy in Roeselare. De dansmicrobe zit niet bij de oudere generaties in de familie, maar wel bij mijn zussen Lara (19), Norah (15) en ik. Lara en Norah zijn eveneens aangesloten bij Hypnosis. Met Lara dans ik samen bij Team United.”

Fysiek

Amber danst verschillende genres en formaties. “Ik doe zowel modern, hiphop, disco en funky jazz. Dit is in verschillende vormen: solo, duo en grotere formaties. Duo doe ik steeds met mijn vaste danspartner Lore Theuninck. Bij de formaties heb je verschillende mogelijkheden: zo heb je een small group, dat is met minstens vier en maximaal zeven dansers. Een formatie is met minimaal acht. Een maximum is er niet, maar bij onze dansschool is het meeste 24. De variatie is leuk, als ik toch iets moet uitkiezen dan is disco misschien mijn favoriet. Het dansen is heel pittig en snel. Je hebt er een goeie fysiek voor nodig. Ik heb verschillende trainers, voor disco is dat bijvoorbeeld Sally Peire. Van haar heb ik de voorbije jaren veel bijgeleerd. Intussen ben ik zelf trainster van de kleinsten: van het eerste tot zesde leerjaar. Ik geef zowel funky jazz als cheerdance en ik begeleid ook enkele solodansers. Tijdens het hemelvaartweekend was er de jaarlijkse dansshow van Hypnosis Dance Academy. Deze jaarlijkse traditie is in De Spil en daarvoor hebben we ook een lange tijd getraind.”

“Disco is misschien wel mijn favoriet, het dansen is heel pittig en snel”

Ze viel de voorbije jaren al meermaals in de prijzen. “Op het VK werd ik met alle teams Vlaams kampioen en vice-Vlaams kampioen clipdance. Op het EK in Zweden eindigden we met het small team derde en met de formatie jazz tweede. Ook aan het WK – vorig jaar nog in Brugge – nam ik al enkele keren deel. Daar werd ik zesde solo en duo. Met de small group en de formatie werden we tweede. Dat zijn vaak wedstrijden van heel hoog niveau.”

Steun

“Het volgende WK is in november. Recenter behaalden we tijdens het pinksterweekend op het BK in Herentals ook Belgische titels met de formatie adult Team United en formatie junior Team Kickass. Ik werd zesde in de solo en solo clipdance. Met Lore eindigde ik als negende in duo en met small team Team Felicity werden we vierde. Ik was ook assistent-coach van Belgisch kampioen team Diva Diversity (childrens team) en team Eternity (junioren), zij werden zesde”, klinkt het.

Amber kan rekenen op de steun van haar familie, met mama Patricia De Leersnijder als grootste fan. “Mama steunt ons door dik en dun. Ze is de grootste en luidste supporter tijdens de wedstrijden en heeft al veel kilometers afgelegd voor ons. Nu zus Lara een rijbewijs heeft, is het wel een stuk makkelijker.” Het schooljaar loopt op zijn einde, maar dat betekent niet dat het veel kalmer zal worden. “Ook in de zomervakantie volgen er nog enkele opdrachten.”

Buitenland

“Met Hypnosis Dance Academy mogen we deelnemen aan verschillende evenementen, zoals Nacht van de Punch of evenementen in het Sportpaleis – de bekerfinales in het volleybal – en dichter bij huis in Bellewaerde. We mochten ook in samenwerking met Nickelodeon een maand dansen in Bobbejaanland. Dit jaar komen er wellicht weer enkele mooie opdrachten op mijn pad. De komende jaren wil ik mijn middelbare studies afwerken en later zou ik graag in de danswereld actief blijven. Zo zou ik graag naar het buitenland gaan om bij te leren van bekende choreografen. Dansen is en blijft een belangrijk deel van mijn leven. Ik kan het niet missen.”