“Het is tijd om mijn kinderdroom na te jagen”: lingerieverkoopster Astrid Lafaut uit De Panne dingt mee naar kroontje van Miss België

Komt Miss West-Vlaanderen voor het tweede jaar op rij uit De Panne? Astrid Lafaut voelt zich er alvast klaar voor. © Miss Belgium Miss Belgium
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Met de persvoorstelling op de Missendag is de zoektocht naar Miss België 2025 gestart. Onder de 220 kandidates is er net zoals vorig jaar ook weer een jongedame uit De Panne: Astrid Lafaut. “Ik wil bewijzen dat ik het verdien om Miss West-Vlaanderen te worden. Daarna zien we wel wat de verkiezing nog in petto heeft voor mij.”

“Sociaal, zorgzaam, goedlachs en modebewust.” Zo omschrijft Astrid Lafaut (22) zichzelf. Typisch vrouwelijke kenmerken dus, en al van jongs af voelt de Pannese zich een echt ‘meisje-meisje’. “Ik groeide dan wel op tussen de kuikens in de broeierij van mijn vader, maar als kind speelde ik altijd met Barbiepoppen en doorbladerde ik tientallen modeboekjes. Ik keek op naar die modellen en droomde er dan al van om later Miss België te worden”, verrast ze.

Andere verkiezing

Astrid trok naar privéschool Leerwijzer in Oostduinkerke en behaalde via de Examencommissie voor secundair onderwijs het diploma public relations en onthaal. Op haar 17de nam ze deel aan een andere, kleinere verkiezing. “Achteraf beschouwd was ik daar toen nog te jong en wat onzeker voor. Ik ben er wel door gegroeid, door mij buiten mijn comfortzone te begeven. Die ervaring neem ik nu natuurlijk mee. Nu voel ik dat ik wel rijp genoeg ben voor mijn grote droom. Daarom schreef ik mij afgelopen najaar in voor Miss België, wat natuurlijk het summum is onder de missverkiezingen”, vertelt ze.

Ondertussen is haar grote avontuur volop aan de gang. “Ik geniet van elke stap en kijk telkens uit naar de volgende activiteit. Vorige maand was er het startschot met de Missendag in Hasselt, waar de 220 kandidates uit alle provincies zich voorstelden aan de pers en aan elkaar. Daarna trokken we met de hele groep naar Plopsaland, waar we natuurlijk op veel bekijks van de andere bezoekers konden rekenen. Volgende maand vinden daar ook alvast de provinciale finales plaats, waarvoor we straks nog de dansjes en het defilé repeteren. Miss West-Vlaanderen en haar twee eredames kunnen in februari aantreden op de nationale finale. Al valt er ook nog een crown card te verdienen voor wie naast die titels grijpt, maar toch in de gunst staat bij de jury”, legt Astrid uit.

Betere wereld

Daarom wil ze nu zo veel mogelijk flyers uitdelen, aanwezig zijn op evenementen en sociale media en sponsorpakketten met schoonheidsproducten verkopen. De opbrengst daarvan gaat naar Pelicano, een goed doel dat strijdt tegen kinderarmoede in ons land. “Ook dit sociale aspect vind ik heel belangrijk en is dus een reden waarom ik me voor deze verkiezing inschreef. Zo wil ik meewerken aan een betere wereld. Mocht iedereen daarvoor zijn steentje bijdragen, dan staan we al een grote stap verder”, stelt Astrid.

“Ik voel dat ik hier nu rijp genoeg voor ben”

Dat verkopen vormt alvast geen probleem voor haar, want Astrid werkt in een lingeriewinkel in De Panne. “Of ook mijn woonplaats een voordeel vormt? Dat weet ik niet. Ik denk wel dat de missverkiezing hier meer leeft dan elders, omdat de finaleshow telkens in ons Plopsa Theater plaatsvindt. Er zijn hier ook veel activiteiten waar de kandidates te zien zijn. Zo trekken we volgende week nog naar de Latino Night op onze zeedijk. In ieder geval schopte gemeentegenote Juliette Popeye het vorig jaar tot Miss West-Vlaanderen. Ik zou natuurlijk dolgraag in haar voetsporen willen treden. Ik voel me er klaar voor en ik zal mij dan ook voor de volle honderd procent inzetten om dat doel te bereiken”, klinkt het.

Volle steun

Daarvoor kan Astrid alvast rekenen op de steun van haar familie en haar vriend. “Ik breng veel tijd door met hen en met mijn hond Eros. Nu moet ik mijn vrije tijd weliswaar verdelen tussen hen en de voorbereidingen, maar daar hebben ze alle begrip voor. Zij weten namelijk ook dat ik dit heel graag wil”, besluit ze.

De provinciale finale van Miss België vindt plaats op zaterdag 14 september in het Plopsa Theater. Daarna weten we dus of Astrid in de running blijft voor het felbegeerde kroontje.