Grootbloemige roos van Viva International gedoopt tot roos ‘Frans Thomas’

Marga Verwer, Frans Thomas en Jaak Vangampelaere.© JVGK
Marga Verwer, Frans Thomas en Jaak Vangampelaere.© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vrijdag stond de tuin van kasteel ’t Hooghe in Kortrijk traditiegetrouw volledig in het teken van de roos. De kweker van de best presterende nieuwe roos kreeg er vrijdag de 60ste ereprijs ‘Gouden Roos’. Daarvoor kwamen maar liefst 33 juryleden de 93 nieuwe rozenvariëteiten keuren in de rozenproeftuin. Hoogtepunt van de rozenkeuring was de doop van een grootbloemige roos tot ‘Rosa Frans Thomas’.

Veertien rozenkwekers uit België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Duitsland waagden dit jaar hun kans. Alle selecteurs brachten liefst 93 rozen samen. De kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten kregen op vrijdag 25 juni een prijs toegekend.

Eenvormigheid

De kweker van de roos die het hoogste aantal punten behaalde, ontving de ereprijs: de zogenaamde ‘Gouden Roos”. Het werd Veredelaar Kordes met de roos Impala.

Dit jaar verwelkomden de initiatiefnemers de Nederlandse Marga Verwer als voorzitster van de jury. Zij engageert zich in verschillende rozenverenigingen. Zo is ze in de Nederlandse rozenvereniging verantwoordelijk voor de public relations.

Daarnaast maakt ze deel uit van de World Federation of Rose Societies (WFRS), waar ze verantwoordelijk is voor de goede gang van zaken in de rozenconcours wereldwijd. Ze bevordert de eenvormigheid in de beoordeling van de planten.

Nieuwe roos

Verwer neemt al jaren deel aan de meeste rozenconcours in Europa en verzamelt de uitslagen om ze met begeleidende foto’s te bezorgen aan de webmaster van de WFRS. Ze neemt ook deel aan de vergaderingen van de Breeders’ club, een gezelschap van professionele en amateurrozen-veredelaars, waarvan de meesten deelnemen aan internationale concours.

Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om – voor het eerst sinds 2004 – een nieuwe roos te dopen in de Internationale Rozentuin in Kortrijk. Een grootbloemige roos van veredelaar Viva International uit Herselt kreeg er de naam ‘Frans Thomas’.

Gouden roos 2021 Impala.© gf
Gouden roos 2021 Impala.© gf

Frans Thomas, naar wie de roos verwijst, kreeg die eer voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor de roos. In 1990 sloot hij zich als bestuurslid aan bij de Koninklijke Nationale Maatschappij ‘De vrienden van de roos’. In 2003 werd hij er unaniem verkozen tot voorzitter.

Frans Thomas is ook nauw betrokken bij de WFRS en woont over de hele wereld congressen bij. Daarnaast is hij jurylid bij verschillende Europese rozenconcours. Hij werkt ook al jaren actief mee aan de Kortrijkse rozentuin via de werkgroep die de kwaliteit en promotie van de rozentuin in stand houdt.

“Frans is bijzonder bekwaam in plantkunde, met een passie voor rozen en bromelia’s”, klinkt het bij ‘De vrienden van de roos’. Meter van de roos ‘Frans Thomas’ is Marga Verwer, met wie Frans Thomas al jaren reist. Jaak Vangampelaere, goede vriend van Frans Thomas en oud-medewerker van ILVO, neemt het peterschap op zich.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier