Goede resultaten Stadsmonitor voor sport en cultuur, maar tevredenheid over jongerenvoorzieningen daalt

We zien v.l.n.r. diensthoofd cultuur Virginie Michils, diensthoofd jeugd Olivier Vervaecke en schepen Bart Plasschaert. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Oostende plant voor de jeugd nog een hele reeks investeringen. “We verwachten dat die zullen zorgen voor meer aanbod en een grotere tevredenheid”, zegt schepen voor vrije tijd Bart Plasschaert. Voor cultuur kan Oostende goede cijfers voorleggen.

De recentste Stadsmonitor toont uiteenlopende cijfers over sport, cultuur en jeugd in het onderdeel ‘vrije tijd’. Tussen 2020 en 2023 is het aantal mensen dat de sportvoorzieningen het afgelopen jaar gebruikte, gestegen van 40,7 naar 54 procent.

“Voor de sport is er een duidelijke verklaring voor de mooie stijging”, zegt schepen Bart Plasschaert (CD&V). “Er wordt sinds de pandemie meer gesport. De stijging is ook het resultaat van sterke investeringen. Er kwamen een nieuw zwembad en een nieuwe sporthal aan de Schapenstraat. Ook voor de niet-gebonden sporter waren er investeringen in sport- en basketveldjes. Ook daar was lange tijd niets gebeurd. Op de Schorre is er nieuw sportinfrastructuur voor de baseball en American Football en op het sportstrand.”

Cultuur

De cultuurparticipatie nam licht af (van 45,3 naar 43,9 procent) maar het aantal mensen dat culturele activiteiten bezocht kende een mooie stijging (van 53 naar 58,1 procent). Ook het museumbezoek steeg van 57 naar 60 procent. Virginie Michils (diensthoofd cultuur): “Na corona start cultuur traag maar zeker weer op. Dat zie je ook in andere steden en bij cultuurhuizen. Dat wordt ook bevestigd door een studie van het Cultuurloket die dat onderzocht voor, tijdens en na de pandemie. Tentoonstellingsbezoek blijft gelijk maar voor roerend erfgoed en het verenigingswerk is dat moeilijker. Podiumkunsten zitten dan weer in de lift, maar nog niet aan het niveau van 2019.” Bart Plasschaert : “Oostende is cultureel nog steeds aan het groeien. Dat komt door meer tweedeverblijvers en omdat meer Oostendenaars het oppikken. 100.000 bezoekers voor een expo over Anna Boch bewijzen dat.” Virginie Michils: “En dat zal nog stijgen want het effect van het Ensorjaar 2024 moet nog komen. Daar zijn een pak extra tentoonstellingen en events bij en een stadsfestival met verenigingen die eigen dingen organiseren.” Bart Plasschaert : “Zeer belangrijk is dat de verenigingen nieuwe projecten indienen en elkaar vinden. Die samenwerkingen zouden moeten blijven bestaan.”

Jeugd

De stadsmonitor toont dat de tevredenheid over voldoende voorzieningen voor de jeugd daalt. Voorzieningen voor kinderen jonger dan 12 jaar in de buurt : van 57,1 procent (in 2020) naar 44,2 procent ( in 2023). Eenzelfde trend bij het antwoord op de vraag ‘Zijn er voloende voorzieningen voor jongeren ouder dan 12 jaar?’ : van 46,1 procent (in 2020) naar 36 procent (in 2023). De tevredenheid over jongerenvoorzieningen (in het algemeen) daalt van 69 procent (in 2020) naar 52,5 procent (in 2023). Bart Plasschaert verklaart de daling : “We scoren zeer goed inzake speelpleintjes en scoren met 68 procent beter dan de andere centrumsteden. De activiteiten voor jongeren scoren minder goed en dat erkennen we ook. Maar de oorzaak van de ogenschijnlijk grote daling is dat de vraagstelling tussen 2020 en 2023 veranderde. In 2023 worden geschikte plaatsen bevraagd en in 2020 werd ook nog gepeild naar de speelpleintjes. We maken ons geen zorgen omdat het overal verminderd is.”

Grote projecten

“We scoren lager dan het gemiddelde en dat komt omdat de geplande zaken nog niet gerealiseerd zijn zoals de fuifzaal. Dat sleept al 10 jaar aan. In de Mariakerkelaan wordt het oude gebouw van Wiegelied gesloopt en maakt plaats voor de BKO en drie jeugdverenigingen. De Chiro, KSA en sterrenclub Quasar krijgen daar een lokaal”, zegt ook Olivier Vervaecke (diensthoofd jeugd). Bart Plasschaert : “Er staat veel te gebeuren. Op de Konterdam zal de Chiro geherlokaliseerd worden rond de Schaperye. Er komt een nieuw gebouw en daarin wordt 1,1 miljoen euro geïnvesteerd. De bouw start eind dit jaar en in 2026 moet het klaar zijn. In Wiegelied wordt 3,4 miljoen euro geïnvesteerd. Bovendien investeren we ook in plaatsen voor de niet-georganiseerde jeugd zoals pannavoetbalveldjes en skate-infrastructuur.” (efo/foto efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier