“Geruchten kloppen niet”: schepen Patricia Waerniers reageert op vermeende problemen met zwembad in Beernem

“We gaan nu op zoek naar een gepaste oplossing om die zwarte lijnen duidelijk en permanent aan te brengen”, aldus schepen van Sport Patricia Waerniers. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Het gloednieuwe zwembad van Beernem is nog geen twee maanden open en toch zijn er de laatste weken geruchten over problemen met de infrastructuur. Zwemmers zouden getuigd hebben dat de zwarte lijnen op de bodem van het bad verdwijnen en dat het plafond afbrokkelt. Schepen van Sport Patricia Waerniers (CD&V) is stellig: “Er zijn inderdaad een aantal kinderziektes, maar deze geruchten kloppen niet.”

Met veel bombarie tekende het voltallige college van burgemeester en schepenen eind april present voor de opening van het gloednieuwe zwembad aan de sportsite van Drogenbrood. De laatste weken konden heel wat sportliefhebbers in het bad terecht en ook alle Beernemse scholen kunnen sindsdien opnieuw in hun gemeente zwemmen. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn, vorige week moesten het instructie- en peuterbad een weekend dicht door een storing aan de technische installatie.

“Bij werken als deze is het logisch dat er kinderziektes zijn” – Patricia Waerniers, schepen van Sport

“Dat konden we eigenlijk voorspellen”, reageert Patricia Waerniers op die sluiting. Volgens haar is het logisch dat de technische installatie van zo’n zwembad zich na de officiële opening moet aanpassen. “We hebben die systemen langdurig laten proefdraaien voor de officiële opening. Dat gebeurt in een situatie waarbij het zwembad gevuld is met water, maar zonder dat er mensen in hebben gezwommen. Ons zwembad regelt de chloorhoeveelheden via een automatisch systeem met zoutelektrolyse. Dat wil zeggen dat we aan de hand van cijfers de chloorwaarden in het bad kunnen regelen. Het spreekt dan ook voor zich dat de waarden in het zwembad veranderen van zodra mensen erin zwemmen. Eenmaal mensen zich in het bad begeven, verstoort dat de chloorwaarden en moet de installatie aangepast worden. In totaal bleven die baden een dag dicht. Van zodra iemand dat kon regelen, was het probleem van de baan.”

Afbrokkelend plafond

Naast het officieel vastgelegde probleem met de chloorwaarden, deden de afgelopen weken ook allerlei andere geruchten de ronde. Zo zou het plafond afbrokkelen en zouden de zwarte lijnen op de bodem van het bad stilaan verdwijnen.

“Over het plafond ontvingen we tot nu geen enkele officiële melding. Daar is dan ook niks van aan”, reageert Patricia Waerniers verbolgen. De situatie met de zwarte lijnen klopt volgens de schepen wel gedeeltelijk. “We wisten dat op voorhand al. Ze hadden ons al gezegd dat die kleuren na verloop van tijd zouden afgaan. We gaan nu op zoek naar een gepaste oplossing om die lijnen duidelijk en permanent aan te brengen.”

Ten slotte was er ook opschudding over de lengte van het bad. Er waren namelijk geruchten dat het bad net geen 25 meter lang zou zijn. Dat zou ervoor zorgen dat zwemmers er nooit officiële wedstrijden kunnen zwemmen.

Complexe procedure

“Dit is flauw”, pareert de schepen de kritiek. “De aanleg van een zwembad is een zeer uitgebreide en complexe procedure. Dat leg je niet zomaar aan, alles moet kloppen en zeker de effectieve lengte van het bad. Al voor de opening van het zwembad deden we in samenwerking met uitbater Farys metingen in functie van die lengte. Dat gebeurde bovendien met een studiebureau dat officiële metingen doet. Het is zelfs zo dat zij de kennis en expertise van landmeters gebruiken om die afmetingen officieel vast te leggen. De lengte van ons bad is gehomologeerd door bevoegde diensten met kennis van zaken. Deze kritiek is flauw, er is niks van aan.”

Toch is het volgens de schepen logisch dat de gemeente samen met het personeel en Farys hier en daar nog een klein probleem moet oplossen. “Bij werken als deze is het normaal dat er kinderziektes zijn. Iedereen beseft dat dat erbij hoort. We pakken die problemen aan en lossen ze op, maar die geruchten kloppen totaal niet”, besluit Patricia Waerniers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier