De mannen achter Het Garnaalverhaal: Philip en Igor brengen erfgoed tot leven
Op zaterdag 19 oktober 2024 vond in de Stedelijke Vismijn van Nieuwpoort de feestelijke opening plaats van Het Garnaalverhaal, een unieke interactieve beleving die de rijke traditie van de Nieuwpoortse garnaalvisserij op innovatieve wijze in de schijnwerpers zet. Dit project, gesteund door Toerisme Vlaanderen en Westtoer, nodigt bezoekers uit om het verhaal van de garnaal en de centrale rol van de Vismijn op een speelse en leerzame manier te ontdekken.
Achter dit innovatieve concept staan twee creatieve geesten: Philip van de Gehuchte (48) en Igor de Kok (55), oprichters van het productiehuis LeMondeDumas. Wat begon als een muzikale carrière in het Gentse onder de naam Mascotte, een dj- en producersduo, groeide uit tot een multidisciplinair kunstenaarscollectief dat gespecialiseerd is in scenografie – de kunst van theater- en expositieontwerp.
Philip en Igor maakten naam in de Belgische muziekscene, maar kozen ervoor hun creativiteit te richten op erfgoed en scenografie. “Ons doel is altijd geweest om het verleden relevant te maken voor het heden,” legt Philip uit. “We archiveren ons erfgoed niet om in nostalgie te vervallen, maar om het te verrijken met nieuwe technologie en media.” Samen met Igor vertaalde hij deze artistieke visie naar innovatieve erfgoedprojecten, zoals Het Garnaalverhaal.
Het duo is gespecialiseerd in het ontwerpen van volledige belevingswerelden, waarbij ze niet alleen de esthetiek en sfeer creëren, maar ook verantwoordelijk zijn voor alles van decor en belichting tot grafische vormgeving en multimedia. Met hun bedrijf LeMondeDumas realiseren ze unieke installaties die erfgoed toegankelijk maken voor een breed publiek.
Beroeren
LeMondeDumas heeft een indrukwekkend portfolio van projecten die variëren van musea en tentoonstellingen tot grootschalige multimediale spektakels. Zo werkten ze onder meer aan het Vrij Vaderland-museum over de Eerste Wereldoorlog en de 125 jaar Kusttram-tentoonstelling. “We creëren ervaringen die informeren, vermaken en beroeren,” legt Igor de Kok uit. Met een team van specialisten uit verschillende disciplines realiseren ze projecten die zowel artistieke als technologische expertise vereisen.
Hun nieuwste uitdaging is het project Meesterwerken van de zee, een initiatief van Westtoer dat de kunst van Vlaamse meesters aan de kust in de kijker wil zetten. “Via nostalgische viewmasters zullen bezoekers in tien kustgemeenten kunnen kennismaken met kunstwerken die geïnspireerd zijn door de zee. Deze werken zijn middels digitale technieken opnieuw tot leven gebracht”, legt Philip uit. “We blijven experimenteren en nieuwe manieren zoeken om mensen te verbinden met verhalen uit het verleden, op een manier die relevant is voor vandaag,” besluiten ze.
Meer over hun werk en projecten is te vinden op www.lemondedumas.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier