“Volgend jaar gaan we trouwen”: Sharlien (30) en Louis (32) baten al twee jaar café Moustache uit in Roeselare en delen leuk nieuws

Sharlien en Louis voor hun bomvol terras, een van de sterktes van hun café. © Stefaan Beel stefaan beel
Wouter Vander Stricht

Op 1 oktober zal het twee jaar zijn dat Sharlien Derluyn (30) en Louis Vandepitte (32) aan het roer staan van café Moustache op de Grote Markt. “En volgend jaar gaan we trouwen”, kondigt Louis meteen leuk nieuws aan. “Het mag wel eens, we zijn al elf jaar samen.”

Het was in 2011 Peter De Smet die Café Alexander omdoopte tot café Moustache, er zijn stempel op drukte, maar na ruim een decennium zijn al bij de start aangekondigde afscheid in de praktijk omzette. “Wij sprongen wel eens binnen hier, maar het is niet dat wij hier vaste klanten waren”, legt Louis Vandepitte uit. Zelf studeerde hij KMO-management, vriendin Sharlien heeft een diploma handelswetenschappen op zak. Ze timmerden ondertussen aan hun carrière toen café Moustache op hun pad kwam. “We wilden samen iets ondernemen, dat hoefde niet per se in de horeca te zijn. Maar dat is het nu wel geworden. We zijn destijds met Peter om tafel gaan zitten en kwam er vrij snel uit. De naam café Moustache was ondertussen zo goed ingeburgerd dat die wijzigen geen optie was. We zijn op 1 oktober 2022 gestart, aansluitend op het verhaal dat Peter hier geschreven heeft. Wij hadden natuurlijk eerst goed gekeken hoe Peter dat deed, daarna zijn we beetje bij beetje zaken naar onze hand beginnen zetten, zoals het interieur onder meer. En we hebben ondertussen ook al een nieuw terras. Daar kan 120 man zitten en als de apotheker gesloten is, kunnen we ook nog langs daar verder uitbreiden.”

Goed team van flexi’s

Café Moustache is op maandag gesloten, de andere weekdagen open van 11 uur tot iets na middernacht. In het weekend gaan de deuren open om 10 uur en dan kan het ’s nachts ook wel eens wat later worden. “Maar in principe zijn we vooral een dagcafé. In de zomer waren we bijvoorbeeld ook zeven op zeven open. En als er een groot event is hier voor de deur, passen we ons daar aan aan.”

“Er is hier in Roeselare echt heel wat te doen”

Na twee jaar maakt het koppel een positieve evaluatie. “Sharlien had acht jaar in café Romen gewerkt als flexi, maar we moesten ook zien hoe we die stap als koppel zouden verteren. En het lukt goed. Maar dat kunnen we enkel omdat we ook een goed team rond ons hebben. We hebben zelfs twee flexi’s in ons team die eens probleemloos kunnen overnemen als wij er niet zijn. Maar in principe is hier ook minstens een van ons twee, vaak ook samen. We zijn daarom ook hier boven komen wonen, ons huis in Rumbeke verhuren we voorlopig. We zijn nu onmiddellijk bij het werk en als we eens wat willen rusten kan dat vrij eenvoudig.”

Café Moustache blijft het enige echte café op de Grote Markt. “Je kunt hier op heel wat plaatsen iets eten, maar een echt café…. Daarvoor zijn wij er. Hier kun je ook wel kiezen voor een knabbel, daarvoor hebben onze uitgebreide hapjeskaart die we na iedere winter en zomer ook vernieuwen. Maar er zijn ook heel wat mensen die hier ’s middags gewoon hun broodje komen eten.”

Spits bij E. Hooglede

Er zijn de vele vaste, trouwe klanten. “Maar een echt toogpubliek hebben we niet. Er houden hier ook veel passanten halt, mensen die gaan shoppen zijn en hier iets komen drinken. Dus naast het vele trouw cliënteel, zien we ook telkens veel nieuwe gezichten.”

Ook wat verenigingen vinden de weg naar Moustache. “De triatlonclub vergadert hier, de spelers van Club Roeselare zakken na de match geregeld af naar hier, we hebben een eigen minivoetbalploeg… En boven is hier een zaaltje dat gratis te gebruiken is voor vergaderingen.”

“Ik ben vorig jaar op reis in Nicaragua op de knieën geweest: volgend jaar trouwen we”

En Louis blijft zelf ook een meer dan verdienstelijke spits die na zijn periodes bij KSV Rumbeke, KSV De Ruiter en E. Wervik nu bij E. Hooglede voetbalt. “Iets dichter bij huis, met veel gasten die ik al kende. Ik ben twee reeksen gezakt, maar het lichaam doet ook eens wat moeilijker. Het is een plezierige groep en club waarin ik ben terecht gekomen.”

Het café is nog altijd eigendom van de brouwerij. “En we serveren dan ook de zaken van Rodenbach en Palm. We zijn trots op onze biertjes van ’t vat. We hebben ook een rijk assortiment aan allerlei dranken.”

Altijd iets te beleven

Na een drukke zomer trekken Sharlien en Louis er straks van 4 tot 19 november op uit. “Net als vorig jaar maken we nu opnieuw een grote reis. Vorig jaar ben ik daar op mijn knieën gegaan in Nicaragua, we gaan dus trouwen. Maar dat is voor volgend jaar op 1 februari. We zullen wel een receptie houden voor ons trouw cliënteel hier bij het café, het huwelijksfeest zelf vindt plaats in Madamme Cocotte in Moorslede. We zijn ook al elf jaar samen, het mocht er eens van komen. En de reis dit jaar gaat overigens naar Zuid-Afrika en Mozambique. We hebben nog geen kindjes, die verre reizen moeten we nu dus maken. En die kinderwens is misschien wel het volgende op ons pad… Maar dat is dan weer een nieuw hoofdstuk.”

De locatie van het café zorgt sowieso voor heel wat activiteit voor de deur. “Op dinsdag, marktdag, komt mijn pa een handje toesteken. We openen dan om 9 uur. Omdat we ons terras niet te volle kunnen uitspelen, is dat niet echt een topmoment voor ons. We hopen dat daar in de toekomst misschien nog verandering in komt. Maar we hebben hier vlak voor de deur ook heel wat activiteiten, van de Batjes tot de Grote Stooringe afgelopen weekend. De opening van het nieuwe stadhuis was voor ons ook een topdag. Het stadsbestuur had voor de bezoekers een bonnetje voorzien waarmee men kon consumeren in een horecazaak, mooi dat ze aan de collega’s en ons dachten. En eerlijk: er is in Roeselare ook erg veel te doen. We nemen ook deel aan de Kroegentocht en zetten in de winter zelf ook wat evenementen op, van een beurscrashfuif tot het lijstjesweekend waarbij iedereen zijn favoriete top tien qua muziek mag indienen. Er is hier dus altijd wel wat te beleven.”

Volgende week: café d’Oude Tramstatie in Oostnieuwkerke.

Lees meer over: