Na trombose keerde Danielle (38) terug in haar café: “Andere naam om met nieuwe lei te starten”

Danielle De Hullu achter de toog die volledig in het nieuw werd gestoken. Ook de barstoelen zijn nieuw, maar de cafébazin is eigenlijk een vertrouwd gezicht na enkele jaren afwezigheid. (foto WMe) © WMe by Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Danielle De Hullu is terug in ‘haar’ café. Met een nieuwe naam voor de herberg weliswaar, maar hetzelfde aanstekelijk enthousiasme van de bazin. Danielle is vast van plan om weer schwung te krijgen in het café op de markt. “En we zijn alvast goed gestart, ik ben zeker tevreden over de eerste weken.”

Danielle De Hullu (38) is afkomstig uit Groede, een deelgemeente van Sluis met nog geen duizend inwoners. Een kunstenaarsdorp ook, maar 22 jaar geleden ruilde Danielle al Zeeuws-Vlaanderen voor Vlaanderen. Haar zus was al eerder geëmigreerd, naar de regio Oudenaarde. Daarna volgde Danielle met het gezin. Nu huist ze met haar partner in Pittem, maar Meulebeke is voor haar geen onbekend terrein. Tussen 2016 en 2018 stond ze al achter de toog van café De Nieuwe Leeuw. “Ik heb eigenlijk een opleiding in de verzorging genoten. Maar ik werkte als uitzendconsulente in een interimkantoor en als teammanager in een schoenenzaak. Maar in 2016 startte ik dus in de horeca. Dat was meteen een goede ervaring.”

Start met nieuwe naam

Maar toen sloeg het noodlot toe en deed Danielle een trombose. “Van kindsbeen af heb ik al hartproblemen. Ik moet daarvoor de nodige medicatie nemen. Wellicht was een niet goed afgestemde medicatie in combinatie met vermoeidheid de oorzaak. Ik heb uiteraard tijd nodig gehad om te herstellen. Maar ondertussen ben ik er weer helemaal bovenop. Het kriebelde om weer te starten in de horeca, want het is echt wel mijn ding. Maar je moet natuurlijk op de juiste zaak stoten. En dat vonden we hier op de plaats waar ik al eerder café had gehouden.”

“Politiek was hier de jongste weken natuurlijk het gespreksonderwerp bij uitstek”

De zaak stond een viertal maanden leeg. Om een compleet nieuwe start te maken en de link met het verleden te doorprikken werd de naam veranderd naar sfeercafé Markt 23, het adres van de zaak op de Meulebeekse markt. “Er zijn hier in de voorbije jaren voor de deur heel wat werken geweest, de markt ziet er ook totaal anders uit.”

Het café is van brouwerij De Brabandere, er stroomt dus Bavik uit de tap. “Dat was vroeger ook al zo, de mensen zijn dat hier gewend. Naast de gewone pils hebben we hier heel wat zwaardere streekbiertjes die ook gretig gedronken worden.”

Geen ‘bonkebonke’-café

Sinds 1 oktober is Danielle opnieuw open, ze krijgt soms wat hulp van haar mama. “Op 4 oktober zijn we feestelijk geopend, de mensen vonden opnieuw vlot hun weg naar hier. Ik ken hier uiteraard nog wat volk, maar er kwamen ook al wat nieuwe mensen een kijkje nemen. We zijn nog maar een kleine maand bezig, maar ik ben tevreden.”

Het café werd ook volledig onder handen genomen. “Er was al wat slijtage, we staken het grotendeels in het nieuw. Er kwamen hoge tafels bij en nieuwe toogstoelen. We hebben hier zowel een toogpubliek als mensen die liever aan een tafeltje zitten. Er komt hier echt van jong tot oud over de vloer, iedereen is hier ook welkom. Het is wel niet de bedoeling er een ‘bonkebonke’-café van te maken, maar van schlagers tot rock, alles kan hier eens aan bod komen.”

De cafébazin zelf is er ook graag bij, we verwachten niet anders van een Nederlandse. “Maar je hoort het inderdaad niet meer dat ik van over de grens kom, ik woon hier ook al meer dan de helft van mijn leven.”

Dressuuramazone

Danielle heeft geen kindjes, maar sinds anderhalf jaar wel Lucky, een Pomeriaantje dat van geluk mag spreken dat hij in het gezin van Danielle is beland. “Hij komt vaak mee naar het café, maar dan blijft hij achter de toog. We hebben hekjes laten installeren, zodat hij niet kan ontsnappen. Ook andere honden zijn hier welkom, als ze aan de leiband liggen. En dan blaft Lucky wel eens als ze hier aankomen.”

Danielle zat lang in de paardenwereld, deed aan dressuur. “Maar toen mijn paard het was al een tijdje ziek overleed, ben ik ermee gestopt. Ik ga nu met Lucky naar de hondentraining, gehoorzaamheid en doggy dance. Voor de fun, ik ben niet van plan om mee te doen aan wedstrijden.”

Rust nemen

In het café staat nog een tapbiljart centraal. “Die heb ik laten plaatsen en die staat er nog. Er wordt gretig op gespeeld, bedoeling is dat we een club oprichten. En wellicht ook een kaartclub. Ook andere verenigingen mogen zich melden.”

Maandag is de sluitingsdag van het café dat op de andere dagen opent om 14 uur. Er zijn twee uitzonderingen, woensdag opent ze al om 8 uur voor de woensdagmarkt, op zaterdag om 10.30 uur en blijft ze doorlopend open tot sluitingstijd. “Op vrijdag en zaterdag kan dat al wat later zijn, daarom dat ik niet open op zondagmorgen, ik moet gezien mijn gezondheidssituatie ook de nodige rust nemen.”

Markt als topdag

De wekelijkse markt is alvast een voltreffer voor het café. “In de zomer kunnen de mensen ook terecht op ons terras, waar wel een 50-tal mensen kunnen plaatsnemen. In de winter plaats ik nog wat extra stoelen binnen, want het kan hier dan echt druk zijn.”

De jongste weken was er ook één groot onderwerp in het café. “De politiek, hé. Wie de nieuwe burgemeester zou worden, daar is hier wel wat over gepraat aan de oog en uiteraard heeft iedereen zijn mening.”

Volgende week: café ’t Brouwerij in Sint-Baafs-Vijve.

Lees meer over: