Izegemse brouwer Jef verkoopt 3.000 vintage bieren aan café ’t Brugs Beertje: “Zotste collectie die ik ooit heb gezien”

Jef speelde met het idee om een online veiling te organiseren voor alle bieren, maar bevriend cafébaas Dries Brouckaert van ’t Brugs Beertje hapte eerder toe. © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De bekende kroeg ’t Brugs Beertje krijgt er binnenkort in één klap ruim 3.000 soorten bier bij en haalt daarmee officieus één van de grootste collecties vintage bieren van het hele land in huis. Die waardevolle voorraad is in de loop der jaren verzameld door Jef Pirens van brouwerij d’Oude Maalderij in Emelgem. Nu hij overnemers voor zijn zaak zoekt, neemt hij noodgedwongen afscheid van zijn collectie gerstenat.

Jef ging negen jaar geleden van start met zijn brouwerij d’Oude Maalderij langs de Ardooisestraat in Emelgem. Later opende hij er met Liesbet Schoonvliet ook eetcafé The Mash. De horecazaak groeide uit tot een iconische bruine kroeg met heel wat bier- en brouwersmemorabilia.

3.000 bieren

Door een relatiebreuk stopt het duo er mee, maar ze zoeken wel nog overnemers in de hoop dat de zaak en brouwerij kunnen blijven verder bestaan. “Die zoektocht blijft verder gaan, maar op termijn moeten we hier toch weg”, zegt Jef. “Daarom heb ik beslist mijn enorme collectie vintage bieren te verkopen. Het gaat om een voorraad van maar liefst 3.000 verschillende soorten bieren die ik hier op de kaart had staan. Het is een verzameling waar ik lang geleden mee begonnen ben. Ik kocht van een bepaald bier altijd twee flesjes en dan ging het ene in de collectie. Later kocht ik al eens een voorraad op via bevriende brouwers of op veilingen. Zo groeide die voorraad stilaan uit tot ruim 3.000 stuks.”

“Er zitten bieren tussen waar verzamelaars hun hele leven naar op zoek zijn” – Dries Brouckaert

Jef speelde eerst met het idee om een online veiling te organiseren, maar bevriend cafébaas Dries Brouckaert van ’t Brugs Beertje hapte eerder toe. Zijn bekende zaak in de Kemelstraat in Brugge, in 1983 opgericht door Daisy Claeys en wijlen haar ex-man Jan De Bruyne, staat gekend om de 300 verschillende bieren die ze er aanbieden, waarvan vijf op vat. De gerenommeerde website Ratebeer.com verkoos de kroeg een paar jaar geleden nog tot derde beste café ter wereld. “De voorraad van Jef zal hier dus méér dan tot zijn recht komen”, glimlacht Dries. “Dit is met voorsprong de ‘zotste’ collectie die ik ooit gezien heb. Er zitten bieren tussen waar verzamelaars hun hele leven naar op zoek zijn. Ik heb al veel collecties gezien, maar daarin zat nog niet de helft van wat hierin vervat zit. Of ze allemaal op mijn kaart komen te staan? Dat lijkt me bijna een onmogelijke missie. Ik ga een paar maanden werk hebben om alles netjes te inventariseren.”

Bieren uit hele wereld

Jef geeft meteen al een interessante tip. “Het gaat vooral om bieren die je moet proeven en niet gewoon drinken”, zegt hij. “Ze zijn ideaal voor een tasting met een bepaalde soort bier, maar van verschillende brouwjaren. Er zitten heel wat unieke exemplaren tussen. Zo heb ik ooit bij het opruimen van een zolderkamer een bak Rodenbach-flessen uit 1964 gevonden. In de collectie zitten bieren van over de hele wereld, van Brazilië en Schotland tot Peru en Polen. Ik heb hier ooit een Guinness World Record mee willen breken, maar toen die organisatie 12.000 euro vroeg om het dossier nog maar op te starten, heb ik vriendelijk bedankt. Dries kan die eer nu misschien wel verzilveren, al is het maar officieus.”

Dries is van plan de collectie uitgebreid te inventariseren. “Zo zullen er beetje bij beetje wel wat bieren uit de vintage collectie op de kaart belanden”, besluit hij. “Maar vast staat dat ik hier nog een flinke kluif aan zal hebben.”

Meer info: www.brugsbeertje.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier