IN KAART Ontdek hier alle 214 zomerbars en strandbars in West-Vlaanderen

Met 214 zomerbars en strandbars is West-Vlaanderen klaar voor de zomer, hopelijk is de zon ook van de partij. © Instagram Azuro Kortrijk
Phebe Somers

Met liefst 214 zijn ze, de zomer- en strandbars die de komende maanden de dorstige zielen onder ons willen laven. In 51 van de 64 West-Vlaamse steden en gemeenten kan je in een pop-upbar met een verfrissend drankje genieten van een hopelijk zonovergoten vakantieperiode. “De mensen met een glimlach naar huis zien vertrekken, daar doen we het voor.”

Je kent het concept ondertussen wel: eenmaal de zomer in aantocht is, rijst ergens te velde, op een stuk bedrijventerrein of privaat perceel een pop-upbar uit de grond. De komende maanden kan je in liefst 129 West-Vlaamse zomerbars languit in de ligstoel onderuitschuiven en een heerlijke cocktail aan de lippen zetten. Als we de 85 strandbars aan onze kust aan het lijstje toevoegen, heb je zelfs keuze uit 214 plekken die het horeca-aanbod voor even fors de hoogte injagen.

Veel zomerbars kunnen intussen bogen op een jarenlange traditie. The Night 2.0, in de schaduw van Kinepolis Brugge, heeft een geschiedenis die zelfs teruggaat tot 1979. “Daarmee zijn we meer dan waarschijnlijk de oudste zomerbar van het land”, glimt zaakvoerder Koen Gryson (35) van trots. “We zijn destijds gestart als de bar van een zomercamping. De camping is verdwenen, maar de bar is gebleven.”

Het concept: een leuke zomerse vibe oproepen op een steenworp van de binnenstad. “Hier waan je je zo in een andere wereld. Bij ons kan je in alle rust iets komen eten en drinken, maar ‘s avonds schakelen we met plezier een versnelling hoger en loopt onze dansvloer gezellig vol. We hebben zelfs een eigen strand aangelegd.”

Échte start van de zomer

Ook bij Bar Hazart in de Stadense deelgemeente Oostnieuwkerke zijn ze al aan hun vierde editie toe. “Wij mikken op families”, legt Louis Plancke (29) uit. Hij runt de zomerbar samen met Korneel Cottyn en Julie Roose. “Jong en minder jong vindt bij ons zijn gading, op vrijdag- en zaterdagavond durft hier al eens een feestje losbarsten. Onze zomerbar situeert zich pal tussen de akkers. Dat zorgt voor een fenomenale setting en uitzicht én we hebben amper buren.”

Bij Verano in Waregem staat beleving centraal. Met de Elindus Arena van SV Zulte Waregem als dichtste buur zet de zomerbar zich in de markt als dé plek bij uitstek om een dagje vakantie dichtbij huis te beleven. “We hebben zelfs een zwembad”, aldus Jürgen Steelandt (44), die samen met Wendy Vandendriessche en Chris Baert aan het roer van Verano staat. “Na drie edities zijn we een vaste waarde in de brede regio. Veel mensen vereenzelvigen onze stek zelfs met de échte start van de zomer.”

Iets wat Koen van The Night 2.0 beaamt. “Onze baseline is zelfs the real start of summer”, knipoogt hij. “Onze gasten met een glimlach naar huis zien vertrekken, daar doen we het voor.”

Waar horecazaken vaak veel moeite moeten doen om personeel te vinden, lijken de zomerbars hun team verbazend vlot te kunnen samenstellen. “Die kwestie is bij ons totaal niet aan de orde”, zegt Jürgen van Verano. “Wij kunnen jaar na jaar op een vaste ploeg rekenen. Zij vormen het kloppende hart van onze zomerbar.”

“Net als bij ons in The Night 2.0”, vult Koen Gryson aan. “We hebben ook een pak troeven: een leuke sfeer en omgeving in te werken, altijd vrolijke mensen rondom je… Die factoren spelen zeker een rol.”

Klopt, vindt ook Louis van Bar Hazart. “Ons team bestaat lang niet uitsluitend uit jobstudenten, wij hebben ook veel flexijobbers bij ons aan de slag. Die mix zorgt voor een perfect evenwicht.”

Ander publiek

Dat zomerbars de traditionele horecazaken beconcurreren (zie kader, red.), is volgens het team van Bar Hazart een huizenhoog cliché. “Integendeel, we vullen elkaar aan. Wij krijgen een compleet ander publiek over de vloer: mensen die anders vrijwel nooit op café gaan en echt op zoek zijn naar beleving. Bij ons kan je op reis in je eigen gemeente of streek. We zien trouwens veel lokale horecamensen bij ons op bezoek komen. Dat zegt genoeg.” (PVH/PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier