Ibn (31) van café patron. werd als één van 10 horecazaken geselecteerd voor een reis naar Cuba

In Cuba kon Ibn genieten van verschillende tastings en werd de groep opgehaald door oldtimers aan de luchthaven © Margot Demeulemeester Ibn Demanet
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Wie fan is van authentieke Cubaanse rum kan sinds een jaar terecht bij patron.. Uitbater Ibn Demanet (31) serveert er verschillende soorten rum van Havana Club. En dat is het Cubaanse merk niet ontgaan. Elk jaar maken zij een selectie van een aantal horecazaken in de Benelux die hun producten verkopen en trakteren een reisje Cuba ter bedanking. “Er wordt gekeken naar visibiliteit, aantal volumes en presentatie. En uiteraard de jovialiteit van de uitbater”, lacht Ibn.

In de uitgaansbuurt in de Burgemeester Reynaertstraat kan je sinds 18 april 2023 terecht in het sfeer- en feestcafé patron.. In de decoratieve bar staat een ruim aanbod aan rum van Havana Club zoals de Original Anejo 3 Anos, Anejo Especial of de Anejo 7 Anos. “We serveren bijna enkel producten van hen alsook van het moederbedrijf Pernod Ricard – in joint venture met Havana Club – zoals de Absolut Vodka, Jameson en Bourbon Lillet”, licht Ibn toe. “Vertegenwoordigers komen langs en maken jaarlijks een selectie van horecazaken in de Benelux die met hun dranken eruit springen. patron. zat bij de gelukkigen met slechts nog één West-Vlaamse horecazaak: BAR’N in Brugge.

Ibn in patron. met zijn selectie Havana rum
Ibn in patron. met zijn selectie Havana rum © MD

Vijf prachtige dagen, van 17 tot 23 maart, mocht Ibn samen met negen andere horeca-uitbaters genieten van zon, eten, drinken en dansen. Toevallig ook twee dagen na zijn verjaardag. “Dat was dus een mooi verjaardagscadeau. We vlogen van Brussel naar Madrid en vervolgens nog negen uren naar Cuba. Daar werden we in het warme Havana – om 20 uur was het nog 30 graden – opgehaald door oldtimers. We verbleven in het chique 5-sterrenhotel Iberostar Parque Central en werden begroet met een cocktail. De dagen erna waren gevuld met tastings en leuke bezoeken aan onder meer het rummuseum, het strand, de distilleerderij in San José, het prachtige huis Fuster Landia van bekende kunstenaar José Fuster en de Floridita Bar waar ook Hemmingway immens veel heeft vertoefd en waar je de beste daiquiri ter wereld kan drinken.”

Wat Ibn het meest zal bijblijven van zijn prachtige reis – buiten de Havana cola aan omgerekend € 1,15 – is de warmte van de mensen. “Het is een bepaalde vibe die je in België niet terugvindt. Iedereen lacht en praat met elkaar. Het zijn heel hartelijke mensen. Jammer genoeg merk je hier wel sterk de scheiding tussen rijk en arm.”

In het weekend van 19 april viert patron. zijn éénjarige bestaan. Noteer alvast in de agenda drankjes, hapjes en meerdere dj’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier