Francis Vandeputte (Biljart Palace) ruilt snookerzaak en volkscafé voor kunstkroeg De Fagot

Francis Vandeputte (staand rechts met achter hem Pytrick Deconinck) stapt in een ander horecaverhaal. © gf
Wouter Vander Stricht

Francis Vandeputte (52) ruilt straks na 20 jaar Biljart Palace voor café Fagot. “Het is zwaar, maar mooi geweest. Het is nu tijd voor een andere uitdaging.”

Francis Vandeputte woont dan wel in de Vinkenlaan in Emelgem en is sinds zijn zesde Izegemnaar, zijn ouders waren van Ingelmunster en ondertussen is hij ook vergroeid met de Brigandsgemeente. Een leven in de horeca stond nochtans niet in de sterren geschreven. “Ik ben eigenlijk bakker van opleiding, heb die job ook nog uitgeoefend. Maar ik ben ook negen jaar meubelmaker geweest en ik ben ook jarenlang aan de slag geweest voor het IJsboerke. Ik reed rond om ijskreem te verkopen, een prachtige job. Je had veel contact met de mensen en je had er een vertrouwensband mee. Van sommigen wist ik waar de sleutel lag. Ze legden het verschuldigde bedrag klaar en ik ging de crème in hun diepvries steken.”

“Biljart Palace is nog een van de weinige snookerzaken in de regio”

Maar in 2004 kwam Francis in Biljart Palace werken. “De eerste vier jaar was ik gerant voor Francky De Smet en Corine Bouckaert, in 2008 nam ik de zaak over. Het gebouw huurde ik, maar het heeft in al die jaren een metamorfose ondergaan.”

Zoals de naam laat vermoeden kun je uiteraard biljarten in de zaak. “Er staan vier snookertafels, twee tapbiljarts en twee pooltafels. We zijn nog een van de weinige snookerzaken in de streek, weet je dat met onze negen teams in competitie ook de grootste snookerclub van West-Vlaanderen zijn.”

De Snooker of Den BP

De zaak is in de volksmond dan ook bekend onder een andere naam. “De oudere generatie zegt De Snooker, de jongeren korten Biljart Palace af tot Den BP. Dan hoorde je jonge gasten vaak aan de telefoon zeggen, we zitten in de BP. En vroeger was dat een tankstation”, lacht Francis.

Francis was al wat langer van plan om na 20 jaar in het café een overnemer te zoeken. “We hadden ook al een tijdje geranten, ondertussen werk ik opnieuw volop mee. Maar onderschat het niet. Weet je dat we hier op pakweg een vrijdag hier soms 20 tot 22 uur aan een stuk staan. En jonge gasten doen dat niet meer zo vlot… Maar we stonden er dan ook om bekend om lang open te zijn. Als de mensen na een avondje uit nog iets wilden gaan drinken, wisten ze dat ze hier terecht konden. Soms tot ’s morgens vroeg. Maar ook in de week was het vaak een stuk na middernacht, snookerwedstrijden duren lang en er wordt dan nog eens nagepraat natuurlijk.”

Ook andere clubs

Er is natuurlijk biljartluik in het café, met ook nog een interne competite tapbiljart, maar Den BP is ook een echt volkscafé. “Er komen hier veel mensen gewoon iets drinken. En we hebben ook nog andere clubs, zoals VK Winnetoe/Den BP, onze fietsers van New Cycling Team, een pronostiekclub…”

En Den BP is ook het lokaal van SV Ingelmunster, de voetbalclub die Francis mee (opnieuw) boven de doopvont hield en waarvan hij ook een tijdlang voorzitter was. “Ik zit nu niet meer in het bestuur, maar ben de club uiteraard nog genegen.” En Francis was er ook vanaf de eerste organisatie bij om het marktplein om te toveren tot een voetbalarena bij een EK of WK.

“Het interieur van café De Fagot zal nostalgie uitstralen”

Francis wilde na twee decennia als kroegbaas, eigenlijk gewoon weer gaan werken. “Maar toen kwam Café De Fagot op mijn pad. Ik was vroeger al geïnteresseerd, maar kreeg nu de kans om daar in te stappen. Dus zullen we er wellicht wel nog een tiental jaar aan toevoegen. Pytrick Deconinck, die ervaring heeft in de traiteurwereld, wordt daar de kok. Ook onze partners, Sabrina Roelens en Katrien Bossuyt zullen achter de schermen mee werken. Op dit moment is Yves Deschepper van Group Dylectro de laatste hand aan het leggen aan het interieur. Het zal nostalgie uitstralen, ook het muziekinstrument fagot krijgt er opnieuw zijn plaatsje. Het is de eerste horeca-opdracht van Yves in Ingelmunster, hij zal er zeker zijn visitekaartje van willen maken. Er komt ook een terras met 140 zitplaatsen, de ligging vraagt daar om. En we zullen uiteraard ook de vermaarde spaghetti terug op de kaart zetten en DJ JP (Jean-Pierre Deven, red.) zal er op tijd en stond plaatjes draaien.”

Opening op dinsdag 28 mei

Dat hij nu stopt in Biljart Palace noemt Francis een luxeprobleem. “Het café draait nog altijd goed, maar je moet het ook fysiek nog aankunnen. Ik had eerlijk gezegd gedacht een gewone job te zoeken, maar het wordt er dus opnieuw eentje in de horeca. Voor Den BP zoek ik een overnemer, iemand die de zaak op zijn geheel wil overnemen of iemand die als gerant wil werken kan ook. Dat is allemaal bespreekbaar. Maar er is al wat interesse, dat komt allemaal in orde. En op dinsdag 28 mei starten we in De Fagot.”