Dit zijn de 5 meest authentieke cafeetjes van onze provincie: hier ga je nog op café zoals 100 jaar geleden

Dit zijn onze vijf favorieten uit de ‘Lekkere Westen Cafégids’. © Westtoer
Nancy Boerjan

Geen gebrek aan bijzondere maar vooral ook stemmige cafeetjes in onze provincie. Westtoer bundelt 180 adresjes in de gloednieuwe ‘Lekkere Westen Cafégids’. Dit zijn onze vijf favorieten, waar je nog op café gaat zoals onze (over)grootouders dat deden.

© JOKE COUVREUR

Authentieker dan Helleketel van Lena kan moeilijk (Watou, bij Poperinge)

Cafébazin Lena Masson is een levende legende. In haar Helleketel groeide ze op en belandde ze later achter de toog, nooit heeft ze iets veranderd aan het café dat dateert uit 1895. Authentieker kan moeilijk dus. Er staat nog een antieke jukebox en je kunt er verschillende volksspelen testen. Lena vult de glazen met onder meer Helleketelbier en zelfgemaakte picon. Vanop het terras krijg je ’s zomers bovendien een prachtig zicht op de hoppevelden rondom.

Helleketel, Vuileseulestraat 6 in Watou (Poperinge)

De sfeer van weleer herleeft in ’t Bloemgat (Ardooie)

(foto Westtoer - Jan D'Hondt)
(foto Westtoer – Jan D’Hondt)

Julie Velghe, in een vorig leven metselaar, nam twee jaar geleden de bekende kroeg ’t Bloemgat over. Ze maakte er haar missie van om de sfeer van weleer te behouden. Je kunt er zowel terecht voor een tussenstop tijdens een van de vele fiets- en wandelroutes die er passeren, als om er een dansje te wagen op donderdag- en vrijdagavonden. Geen wonder dat jong en oud er de weg naartoe vindt.

’t Bloemgat, Bloemgatstraat 3 in Ardooie, www.tbloemgat.be

Streekbieren op de kaart, hop aan het plafond (Sint-Michiels, bij Brugge)

(foto Westtoer)
(foto Westtoer)

Zes jaar geleden gaven Thomas Quicke en Daisy Hubrecht hun jobs in het onderwijs op en openden ze in de rand van Brugge hun streekbierencafé Hoptimist. De voorgevel van het pand werd destijds gerenoveerd met bakstenen uit café De Tijger, het legendarische café van Marie-Jeanne in Jabbeke dat even voordien werd afgebroken. En op dat concept baseerde het duo hun eigen café ook. Ze gaan er voluit voor ouderwetse gezelligheid rond de stoof, Poperingse hop aan het plafond inbegrepen.

Hoptimist, Rijselstraat 60 in Sint-Michiels (Brugge)

Streekbieren met sterke koersverhalen bij Julo (Moen, bij Zwevegem)

(foto Toerisme Leiestreek)
(foto Toerisme Leiestreek)

Bij Julo is een gezellig dorpscafé waar Ward Libberecht – broer van Michiel, frontman van de band Mooneye – zijn gasten graag onderhoudt over zijn passie voor de koers. Het huis heeft dan ook een reputatie hoog te houden, eerder werd het jarenlang uitgebaat door de weduwe van wielrenner Julo Depraetere die er graag sterke verhalen opdiste uit zijn tijd met Fausto Coppi en Briek Schotte. Ward stelt elke maand een nieuw suggestiebier voor.

Bij Julo, Ter Moude 39 in Moen (Zwevegem)

Au Retour de la Chasse: nostalgie op de grens (Adinkerke, De Panne)

(foto Westtoer - Jan D'Hondt)
(foto Westtoer – Jan D’Hondt)

Au Retour de la Chasse is een authentiek café pal op de grens van Adinkerke en het Noord-Franse Ghyvelde. De muren hangen er vol unieke kalenders. Rita, dochter van de oorspronkelijke uitbaters Maria Delanghe en Willy Decrock, serveert er lokale biertjes als Oyenkerke, Zeedust en Zeevonk, die je kunt combineren met een stukje Pannekaas, een pittige boerenkaas gerijpt in Pier Kloeffe bier. Maar ook de huisgemaakte picon is niet te versmaden.

Au retour de la Chasse, Maerestraat 1 in De Panne

Fietsen langs lekkere adresjes

Verspreid over de hele provincie heeft Westtoer in samenwerking met Inagro 11 fietsroutes samengesteld met duurzaam toerisme en recreatie als thema’s. De routes gidsen je langs boerderijen, lokale producenten en andere ondernemers in de ‘korte keten’. Maar ook langs de vele cafés die streekbieren en streekproducten aanbieden, en die opgenomen zijn in de nieuwe Lekkere Westen Cafégids.

www.visitwestvlaanderen.be/fietsen/belevingsfietsroutes