Café De Transvaal als eerbetoon omgedoopt tot ‘Bie Mariette’: “We zullen hier op de ‘buzzestove’ pannenkoeken bakken”

Chris Vandevyvere met zoon Chiel en hun Hongaarse buur Volodymyr die ook helpt met de bouwwerken (foto linksboven). Foto rechtsonder Chris en Chiel in het café, bemerk vooraan ook de tafel met het onderstel van een naaimachine. De werken aan het terras achteraan (foto rechtsboven) zijn nog volop aan de gang. De naamswijziging naar Bie Mariette is ondertussen al doorgevoerd.
Wouter Vander Stricht

Langs de Lichterveldestraat in Koolskamp is café De Transvaal opnieuw geopend. Het interieur is helemaal veranderd en ademt de sfeer van een bruine kroeg uit. Buiten is men nog druk in de weer om de omgeving af te werken. “En straks komt hier een ‘buzzestove’ waarop we pannenkoeken kunnen bakken”, zegt eigenaar Chris Vandevyvere. En ondertussen vindt het volk opnieuw de weg naar het café dat omgedoopt wordt tot ‘Bie Mariette’, naar de vorige uitbaatster Mariette Declercq. Terwijl het café vooral nostalgie uitstraalt, is ook voorzien van zonnepanelen en komen er oplaadpalen voor elektrische wagens.

Chris Vandevijvere ontvangt ons met open armen als we onze auto geparkeerd hebben in de Hoogakkerstraat, de straat die zijdelings uitgeeft op het café. “Onze parking is hier achteraan het café voorzien, maar bedoeling is dat we de weide die hier wat hogerop richting Lichtervelde ligt, ook zullen gebruiken als parking. We hebben al een wandelpad aangelegd om die oversteek te maken.” Chris is druk in de weer. Het hoekcafé staat op een perceel van een hectare groot, waarop ook nog een andere woning staat. “Die wordt bewoond door Volodymyr Dykun en zijn vrouw Olga. Een Hongaars koppel. Ook zij zijn al betrokken in ons project. Hij is zelfstandige in de bouw en helpt hier bij de werken, Olga is kok en zal straks actief zijn in de keuken van het café.”

Chiel en Chris achter de toog, ook het glazenrek boven hen is van eigen makelij.
Chiel en Chris achter de toog, ook het glazenrek boven hen is van eigen makelij.

“Laura Lynn kwam hier al eens op bezoek”

Achteraan het café zul je je kunnen blijven vergapen aan allerlei horecaborden uit de collectie van Chris.
Achteraan het café zul je je kunnen blijven vergapen aan allerlei horecaborden uit de collectie van Chris.

Zelf is Chris (55) actief in de dak- en gevelwerken, hij is ook de man achter antiek- en rommelmarkt De Eikel in Zwevezele en hij is verwoed verzamelaar van alles wat met de horeca te maken heeft. “En we kunnen ons dus hier in het café uitleven. Het was na het overlijden van Mariette een tweetal jaar gesloten, met Nieuwjaar hebben we het kunnen kopen en zijn aan de slag gegaan om het zelf op te knappen. In het café zelf werd de oude toog behouden en zetten we er nog een nieuwe naast, ook de vloer is nog bewaard. Maar voor de rest was het leeg en hebben we dat allemaal mooi aangekleed met horecaspullen die we zelf hadden. In totaal moeten hier binnen en buiten zowat 200 emailborden komen.”

Heel wat leuke objecten fleuren het interieur op.
Heel wat leuke objecten fleuren het interieur op.

De uitbating van het café laat Chris over aan zijn zoon Chiel (18) en zijn vriendin Hailey Cras. “Zij zijn het gezicht van de zaak.” Het café is nu al open en lokt al behoorlijk wat interesse. Bij ons bezoek was een koppel uit Oudenaarde er te gast, mensen die gelokt werden door een Facebook-post over de emailborden. “Maar die zijn in principe niet te koop.” Achteraan is er al een terras, maar legt men nu de hand aan een nog groter terras. Er komt ook een speelruimte met trampoline en springkasteel en een hondenweide. “In het café serveren we de courante dranken. Eens we helemaal gelanceerd zijn willen we hier ook snacks serveren. Alles wat je zonder vork kan eten”, omschrijft Chris het. “Een belegde boterham, een hamburger en eens onze ‘buzzestove’ (Leuvense stoof, red.) geïnstalleerd zal zijn, zullen daarop pannenkoeken bakken.”

Chris Vandevyvere is ook de man achter de antiek- en rommelmarkt op De Eikel.
Chris Vandevyvere is ook de man achter de antiek- en rommelmarkt op De Eikel.

Van september tot april is Chris ook de man achter rommel- en antiekmarkt De Eikel in Zwevezele. Hij houdt van nostalgische cafés. “Ik ken ook de uitbaters van d’Oude Glorie op De Ruiter goed, we willen hier iets gelijkaardigs creëren. Al zullen wij bijvoorbeeld geen spaghetti creëren.”

De bekende facade van café De Transvaal.
De bekende facade van café De Transvaal.

Het pand waarin de familie Declercq dus jarenlang café hield, krijgt een andere naam. “Het heeft vroeger nog Het Aanwijs genoemd, dat is ook de naam van deze hoek van Koolskamp. Later werd het De Transvaal en nu dus Bie Mariette. Een eerbetoon aan deze dame. Zij was ook nog een tijdje de levenspartner van Luc Tack, de papa van Sabrina, of dus Laura Lynn. Ook zij is hier al eens komen kijken.”

De lampkapjes van Orval aan de straatzijde werden door Chris zelf vervaardigd.
De lampkapjes van Orval aan de straatzijde werden door Chris zelf vervaardigd.

Boven is er ook een vergaderzaaltje. Het café is alle dagen open van 10 tot 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier