Café De Fagot klaar voor feestelijke opening: “De sfeer van weleer laten herleven”

Sabrina Roelens, Pytrick Deconinck, Francis Vandeputte en Katrien Bossuyt aan het portaal van het iconische café De Fagot.
Wouter Vander Stricht

Een half jaar heeft Café De Fagot opgesloten gestaan, maar dinsdag 28 mei openen Francis Vandeputte en Pytrick Deconinck, die net afscheid hebben genomen van Biljart Palace, de deuren langs het kanaal. “De laatste hand wordt nu gelegd aan het interieur, maar we zijn er helemaal klaar voor”, klinkt het.

Wie in Ingelmunster De Fagot noemt, associeert dat meteen met Jean-Pierre Deven. De locatie rond het café in de Stationsstraat was ook de stek waar Labadoux opgericht werd en jarenlang het festivalterrein zich bevond. Momenteel zijn er werken aan de gang die het moeten omtoveren tot een groene oase, met ruimte voor wandelaars, fietsers en spelende kinderen. Pal aan fietsknooppunt 68 situeert café De Fagot zich. “Rond het café zal een terras zijn, goed voor zowat 140 zitplaatsen. Binnen kunnen we ook een kleine 40 mensen een plaatsje bieden en er is de totaal vernieuwde toog. Binnenin is eigenlijk alles nieuw, momenteel zijn de schilderwerken bezig. Maar het interieur zal nostalgie uitstralen en verwijzingen bevatten naar het roemrijke verleden van het café.”

“We zullen elkaar meer zien dan we onze vrouwen zullen zien” (zakenpartners Francis en Pytrick)

Maar de kroeg zal natuurlijk op een moderne manier gerund worden. Francis (52) en Pytrick (45), die elkaar als sinds hun jeugd kennen, zijn de gezichten van de zaak. Hun respectieve partners, Katrien Bossuyt en Sabrina Roelens, werken mee achter de schermen. “We zullen elkaar allicht meer zien dan we onze vrouwen zullen zien”, lacht Francis. “En we hebben al een heel team klaar staan om de hopelijk drukke zomer aan te kunnen. Bedoeling is dat passanten hier de ideale plaats vinden om iets te drinken. Maar natuurlijk is iedereen welkom. We hebben elf biertjes op het vat en nog eens een kaart van zowat 140 streekbieren.”

Geregeld optredens

Pytrick zal instaan voor de keuken. “Daar serveren we niet alleen spaghetti, macaroni, een vispannetje… Maar ook verse pannenkoeken en wafels en ook een assortiment aan ijsjes.” Het café zal ook doorlopend open zijn. Telkens vanaf 10 uur, in de week tot middernacht, op vrijdag en zaterdag tot 1 uur, op zondag tot 23 uur. Maandag is de sluitingsdag. “We hopen het café opnieuw te laten herleven zoals vroeger het geval was. Er zullen geregeld ook optredens zijn. Ook Jean-Pierre, die samen met Carine wel aanwezig zal zijn op onze openingsdag, zullen we inviteren om eens plaatjes te komen draaien.”

Wilfrieds in openingsweekend

Dinsdag 28 mei is het café dus open vanaf 10 uur. “We openen bewust niet in het weekend om zo toch wat te kunnen inlopen. In ons openingsweekend serveren we broodjes aan onze klanten, de keuken zal dan ook niet open zijn. Op zaterdagavond komen De Wilfrieds optreden, bij mooi weer laten we dat zeker buiten plaatsvinden.”

Ondertussen is er in de vorm van een gerant ook een overnemer gevonden voor Biljart Palace. De zaak daar is nu gesloten, maar gaat in principe op vrijdag 31 mei opnieuw open met nieuwe gezichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier