21ste rommelmarkt van Gezinsbond Lendelede: “Met heel veel randanimatie”

Angélique Vantroys. Katrien Dekeersschieter en Joke Vandevenne organiseren de rommelmarkt. © Frank Meurisse

Op zondag 26 mei organiseert Gezinsbond Lendelede haar 21ste rommelmarkt in het centrum. Meer dan 500 standhouders zullen er van 6 tot 17 uur hun waren proberen aan de man te brengen. Er is ook heel wat randanimatie voorzien.

“Eric Vansteenkiste zaliger was een gepassioneerd verzamelaar”, zegt Gudrun Debrabandere van de Gezinsbond, die destijds zijn buurvrouw was. “Als gepensioneerd timmerman wilde hij van zijn overvloed aan curiosa af, dus stelde ik hem in 2001 voor om eens een kijkje te nemen op de rommelmarkt in Kemmel. Die markt maakte toen een diepe indruk op mij. Waarom zoiets niet eens in Lendelede organiseren? Ik sprak erover in een vergadering van de Gezinsbond. Mieke, destijds onze voorzitster, stond er sceptisch tegenover, maar we deden het toch.”

Het eerste jaar konden de deelnemers nog kiezen voor een standplaats van drie, vijf of acht meter, maar de Gezinsbond paste dat het jaar daarna aan naar standen van vijf meter. “De weergoden waren ons die eerste editie niet gunstig gezind, maar desondanks hadden we toch 75 inschrijvingen. ’s Avonds was er op het Dorpsplein nog een muziekconcert. En Eric geraakte die dag ook van een deel van zijn schatten af.”

Respect

Gudrun Debrabandere deed de organisatie van de rommelmarkt vele jaren alleen. “Een hele karwei en we hebben daar heel veel respect voor”, zegt Katrien Dekeersschieter van het rommelmarktcomité, dat verder nog vier leden telt: Joke Vandevenne, Angélique Vantroys, Lieselotte Sandra en Barbara Bossier.

“De dag zelf zijn we met het bestuur en onze partners met ongeveer dertig personen, die van ’s morgens vroeg in de weer zijn om alles in goede banen te leiden. Momenteel zijn al 500 van de 550 beschikbare plaatsen ingenomen. Wie er nog bij wil zijn, betaalt 10 euro per lopende vijf meter.”

Randanimatie

“Op het Dorpsplein is er een Dorp van de Gezinsbond met kindergrime en stoepkrijt, springkastelen en tafeltjes om er te picknicken. Ook de Lendeleedse reuzen komen op bezoek. Verder zijn er eetkraampjes met ijsjes, snoep, popcorn, braadworsten,…”

“De cultuurdienst zorgt voor straatacts: Buffo’s Wake in de voormiddag, The Foomp Machine in de namiddag. Stoofvlees met frieten kan je eten bij de Harmonie in Lindelei. Op het Vandemaeleplein staan ook kermisattracties.”

Inschrijven als standhouder kan alleen via rommelmarkt@gezinsbondlendelede.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier