Vriendinnen herdenken Lucille met actie voor Kom op tegen Kanker: “Lucille-wijn in de Bar Lu”

We zien v.l.n.r. Noor Vandeplassche, Marlies Blondeel, Emma Depreitere, Lotte Vandeplassche, Anke Leniere, Margot Leysen, Cleo Declercq en Paula Verschaeve. © gf
Anton Peene Reporter

Op 18 november 2022 overleed Lucille Strobbe uit Elverdinge aan een hersentumor. Nu willen haar vriendinnen haar herdenken met de 100 kilometer-run voor Kom op Tegen Kanker, in maart volgend jaar. Om het inschrijvingsgeld bijeen te sprokkelen, organiseren ze binnenkort Bar Lu in de lokalen van Chiro Beselare.

De organisatoren van Bar Lu zijn Noor Vandeplassche, Marlies Blondeel, Emma Depreitere, Lotte Vandeplassche, Anke Leniere, Margot Leysen, Cleo Declercq en Paula Verschaeve. “Onze vriendschap is begonnen in het middelbaar. Die band is later in Gent nog verder versterkt. We zijn allemaal 24 of 25 jaar”, schetst Anke Leniere. “Ook Lucille maakte deel uit van onze bende, maar we moesten op 18 november 2022 veel te vroeg afscheid nemen van haar. Ze leed aan een hersentumor. Lucille droeg haar ziekte heel dapper en ze ging er goed mee om. Ze hield haar enorm sterk. Haar energie en haar persoonlijkheid zullen we voor altijd koesteren. Toen we vernamen dat ze overleden was, sloeg dat in als een bom. We wisten dat het minder goed ging, maar je bent nooit voorbereid op zo’n dramatisch nieuws.”

18 november blijft voor altijd een speciale datum. “We houden die datum nu vrij om samen op weekend te gaan, als herinnering aan Lucille. Ook met haar ouders hebben we nog regelmatig contact.”

Bar Lu

De vriendinnen speelden met het idee om deel te nemen aan de 100 kilometer voor Kom op Tegen Kanker. Daarvoor dien je 2.750 euro inschrijvingsgeld bijeen te sprokkelen. “Daarvoor organiseren we op zaterdag 21 september Bar Lu. We hadden dit eerst gevraagd aan haar ouders en zij stonden meteen achter dit initiatief. Haar mama heeft zelfs de affiche ontworpen, zij is leerkracht plastische opvoeding. Lu is uiteraard een verwijzing naar Lucille. Ze was iemand die graag uitging, een echte levensgenieter dus. Ik denk dat ze deze activiteit supertof zou vinden. Ze dronk al eens graag een glaasje rosé en intussen vonden we een wijn die de naam Lucille draagt. Deze wijn zullen we zeker serveren. Net als enkele bieren en andere dranken. Bar Lu gaat door in de Chirolokalen van Beselare. De bar voorzien we op de koer en er zullen ook enkele tenten aanwezig zijn. We hebben met vijf van de groep een verleden bij deze Chiro. Hopelijk komt er zoveel mogelijk volk naar Bar Lu. Wij zullen instaan voor de bediening vanaf 16 uur. Er komen ook twee dj’s en twee bands. Zo zijn DJ Tibo en DJ Chesney van de partij. Chesney maakt voor Bar Lu graag een comeback. De livebands zijn The Benjamins en PVC. De muziek eindigt rond middernacht, om 1 uur sluiten we de bar.”

Een of twee teams

Op 16 maart 2025 volgt dan de sportieve uitdaging. “Ons team voor deze loop heet Lux-elles. Een naam met verschillende verwijzingen. Enerzijds naar Lucille. De ‘elles’ is een verwijzing naar wij als vrouwen en lux is dan weer Latijns voor licht. We doen dit als eerbetoon voor Lucille, maar willen ook het kankeronderzoek een boost geven. Als je hieraan deelneemt, dan betaal je 2.750 euro inschrijvingsgeld. Er zijn dus veel deelnemers die vooraf iets organiseren. De teller stond voor Bar Lu al op 1.750 euro, want je kan ook steeds een vrije bijdrage doneren. We zijn nog aan het bekijken of we misschien met een tweede team zullen meedoen. Per team zijn er vier lopers: de eerste loper werkt 40 kilometer af, de volgende 30, dan 20 en de vierde loper 10. Opgeteld dus 100 kilometer. We zijn met acht en als we met twee teams zijn, dan kan iedereen meelopen. Die beslissing volgt na Bar Lu.” De 100 kilometer gaat door in De Schorre in Boom. “Intussen zijn we al begonnen met onze looptrainingen.”

Meer info op Facebook: Bar Lu. Doneren kan op komoptegenkanker.be/de-100km-run/steun-een-team. Daarna kan je zoeken naar Lux-elles.

Lees meer over: