“Vragen of ik een echte vrouw ben, is een compliment”: Rosa Mystica uit Oostvleteren doet gooi naar kroontje van Miss Travestie

Rosa Mystica neemt deel aan Miss Travestie West-Vlaanderen. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Rosa Mystica doet op zaterdag 6 april een gooi naar het kroontje op de verkiezing Miss Travestie West-Vlaanderen in domein Vossenberg in Hooglede. De 25-jarige Giovanni Seys uit Oostvleteren bloeide helemaal open door Rosa Mystica.

“Hoe ik ben ontstaan? Dat komt misschien wel door mijn zeer goede vriend en collega Nico Sanders alias Nicolle De Cnock. Zij was aanwezig op die ene show waar ik ook was als kleder. Ik was meegegaan met een vriend om hem te helpen aankleden tijdens zijn optredens en zo werden mijn ogen gericht op de glitter en glamour”, legt Rosa Mystica uit, oftewel Giovanni Seys uit Oostvleteren. “Na enkele uren te praten en wat vragen te stellen, kwam er opeens ter sprake dat ons Nicolle nog een kandidaat te kort had voor haar verkiezing Miss Dragqueen De Panne. Ze zei gedecideerd: ‘Jij doet mee of je nu wil of niet!’ Daar heb ik mijn glamour-en-glitter-leventje getekend, en daar heb ik nog geen spijt van gehad.”

Rosa Mystica

“Rosa is een showqueen die er voor iedereen wil zijn en een groot hart heeft. Ze heeft respect voor de oudere generatie showqueens, want zij hebben het mogelijk gemaakt voor ons om te doen wat we vandaag doen: de mensen een lach op hun gezicht toveren”, vertelt Giovanni. “Optreden en Rosa Mystica in het algemeen betekent voor mij plezier maken. Het is ook een grote uitlaatklep, want hierdoor ben ik volledig opengebloeid als persoon, van een verlegen jongen naar een sociale bloem.”

“Optreden als Rosa Mystica is een grote uitlaatklep, want hierdoor ben ik volledig opengebloeid”

Rosa haar eerste optreden was Miss Dragqueen De Panne 2017. “Onmiddellijk het grote podium tijdens de verkiezing van Nicolle De Cock. Ik had nog nooit op een podium gestaan of opgetreden als showqueen”, zegt Giovanni. “Het was een zeer stressvol moment, want als je nog nooit hebt opgetreden en meteen op een groot podium staat waar alle ogen op je gericht zijn, ligt er een zeer grote druk op je schouders. De stress werd beloond, want ik werd die avond gekroond tot tweede eredame en dit heeft mij het plezier doen inzien van wat we brengen en doen.”

Vooroordelen

In de wereld van travestie is er jammer genoeg ook veel haat en jaloezie. “Dat is er zeker, maar ik probeer me daar zelf zo neutraal mogelijk in te houden en met iedereen overeen te komen. In dit wereldje is dat soms zeer moeilijk”, aldus Giovanni. “Wat de vooroordelen betreft rond travestie heb ik er nog niet veel last van gehad. De enige vraag die ik altijd krijg op shows is of ik een echte vrouw ben. Blijkbaar zie ik er zeer vrouwelijk uit, wat ook de bedoeling is. Die vraag zie ik eigenlijk als een compliment, want dit is de illusie die ik zo goed mogelijk wil brengen.”

(Lees verder onder de foto)

Rosa Mystica neemt deel aan Miss Travestie West-Vlaanderen.
Rosa Mystica neemt deel aan Miss Travestie West-Vlaanderen. © gf

De 25-jarige Giovanni is in het dagelijkse leven, naast Rosa Mystica, chef-kok. Hij is bijna twee jaar samen met zijn partner Michael Behaeghe. “In het dagelijks leven ga ik net als iedereen gewoon werken en eens iets drinken. Mijn hobby bepaalt soms ook een beetje mijn leven, want je steekt er heel veel tijd in en je komt het overal tegen in je huis.” (lacht)

Naamsbekendheid

“Ik neem deel aan Miss Travestie West-Vlaanderen, omdat ik wil zien hoe ik ben geëvolueerd door de jaren heen in mijn optreden, het mij uiten in dans en showgehalte. Daarnaast wil ik ook laten zien wat ik in mijn mars heb. Ik hoop door mijn deelname te kunnen tonen dat wij – de jonge generatie – er ook kunnen staan en dat we als beginners zeker geen schrik moeten hebben om op grote podiums te staan tussen de grote namen. Wat naamsbekendheid krijgen, zou natuurlijk ook leuk meegenomen zijn.” De verkiezing Miss Travestie West-Vlaanderen vindt plaats op zaterdag 6 april in domein De Vossenberg in Hooglede. Kaarten kan je nog altijd bestellen bij mezelf of de organisatie van Miss Travestie West-Vlaanderen. “Nu al wil ik de organisatoren graag bedanken voor wat ze al gedaan en voorzien hebben voor ons als kandidaten. Ze staan ons ook bij als we vragen hebben.”

Tickets via rosamystica.info@gmail.com.