Het Kortrijkse opleidings- en horecaproject VORK is genomineerd voor een ESSA Award, een erkenning die jaarlijks unieke sociale initiatieven in de kijker zet. Sinds de opening in 2018 groeide VORK uit tot een succesvol voorbeeld van hoe opleiding en sociale tewerkstelling hand in hand gaan. Met al 537 opgeleide cursisten en een sterk netwerk van lokale werkgevers maakt het project een tastbaar verschil op de arbeidsmarkt. Publieksstemmen kunnen nog tot 24 oktober uitgebracht worden.
De ESSA-organisatie selecteert elk jaar unieke projecten in diverse categorieën om de rijkdom en impact van sociaal werk zichtbaar te maken. Sinds de opening in april 2018, groeide VORK – toen nog onder de vorige schepen Philippe De Coene (Vooruit) – uit tot een mooi verhaal. Een nominatie op zich is al een belangrijke waardering voor het werk dat VORK verricht.
“Het is een eer om net in deze categorie genomineerd te zijn”, zegt Giovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken (N-VA). “Het toont aan dat we via onze opleiding de brug slaan naar de private sector. We stomen mensen klaar om – al dan niet in de horeca – aan het werk te gaan.”
“Het brede netwerk van werkgevers en partners zoals Horeca Forma bevestigt dit. Positief is ook dat steeds meer mensen VORK ontdekken. Ik hoor enkel positieve reacties en die pluimen mag het team van VORK volledig op hun hoed steken!”
Oproep om te stemmen
Een vakjury zal bepalen wie de prijs wint, maar publieksstemmen tellen mee voor 15% van het eindresultaat. Stemmen kan tot 24 oktober via deze link.
VORK opende zijn deuren op 16 april 2018 en heeft sindsdien al 537 mensen opgeleid: 149 in de zaal en 388 in de keuken. Zo zijn er medewerkers die uitstroomden richting lokale restaurants als Hula en Mr. Spaghetti, maar ook cursisten die dankzij deze werkervaring hun weg vinden in andere sectoren op de private arbeidsmarkt.
In VORK worden zo’n 18.000 maaltijden op jaar geserveerd en 5.000 afgehaald. Je kan er van maandag tot vrijdag terecht voor een daglunch, elke maand zijn er ook suggesties.