“Voor een groener en duurzamer Koksijde”: deze 5 projecten komen in aanmerking voor burgerbudget

Burgers, verenigingen en scholen van Koksijde konden een project indienen om aanspraak te maken op een deel van het burgerbudget van 15.000 euro, waarmee het lokaal bestuur wil stimuleren om initiatieven te nemen voor een groener en duurzamer Koksijde.
Uit de ingediende projecten gaf een jury 5 voorstellen minstens 60 procent. In de volgende ronde is het de beurt aan de inwoners van Koksijde. Hun stemmen tellen evenveel mee als die van de jury. Die twee samen leiden tot het eindklassement dat bepaalt wie er het gevraagde budget krijgt.
Inspirant aan Zee (De Strandloper) diende als eerste een project in: ‘Fietsen zonder grenzen, toegankelijke mobiliteit voor iedereen’. Hiermee willen ze graag de mobiliteit en zelfstandigheid van hun leerlingen met een beperking vergroten. Om dit te realiseren wil Inspirant aan Zee een driewielertandem en 13 aangepaste deelfietsen kopen bij een lokale handelaar. Zo kunnen de leerlingen op een veilige manier fietsen, wat bijdraagt aan hun fysieke en sociale ontwikkeling.
Groendak
De Vrije Basisschool van Oostduinkerke droomt van een ‘groendak voor de kleuters’. De speelplaats heeft één afdak (van 10x15m), maar bij regenweer biedt dit onvoldoende plaats voor alle kinderen. Ouders, kinderen en sympathisanten vragen trouwens al langer om meer groen op school. Als de kleuters ook een afdak hebben, garandeert de VBS Oostduinkerke dat de kinderen tijdens de speeltijden buiten kunnen zijn, en dit is een noodzaak.
Ook het derde project komt uit het onderwijs. ‘De Steiger’ gaat voor ‘Een moestuin voor kwetsbare jongeren – groei, verbinding en duurzaamheid.’ Zij willen investeren in een duurzame en ecologische moestuin voor de kinderen, jongeren en ouders in hun voorziening voor bijzondere jeugdzorg. Dit project biedt naast een groene omgeving ook een plek voor ontwikkeling, verbinding en zorg. In de nieuwe tuin leren jongeren ecologisch tuinieren, samenwerken en zelfgekweekte groenten ontdekken en waarderen.
Scouts CASA Oostduinkerke kiezen resoluut voor duurzame energie. Om de klimaatimpact, veiligheid en het comfort van de scouts te verbeteren, willen ze investeren in een zonnebatterij. Elk jaar gaat deze scoutsgroep met 120 leden en 30 begeleiders op zomerkamp, waar een beperkte hoeveelheid elektriciteit essentieel is voor verlichting, communicatie en keukenapparatuur.
Vleermuizen
De Huismussenwerkgroep Koksijde zoekt huiseigenaren om de huismus en de vleermuis een thuis te geven. Door de afbraak van oude gebouwen verdwijnen de natuurlijke schuilplaatsen van huismussen en vleermuizen razendsnel. Huismussen staan zelfs op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten, en ook de 20 vleermuissoorten in België hebben het moeilijk. Huismussen en vleermuizen zijn eigenlijk de kanaries van het klimaat. Tips voor een geschikte plek zijn daarom meer dan welkom bij de Huismussenwerkgroep Koksijde.
Björn Cools, schepen van o.a. Klimaat en Energie: “Met dit bestuur willen we inzetten op participatie. Mooie projecten die gedragen zijn door de bevolking willen we dan ook graag ondersteunen met burgerbudget. En wie weet, komen er in de toekomst dus nog kansen via een nieuw burgerbudget Koksijde KlimaatKlaar?”
Stemmen om deze Koksijdse projecten te ondersteunen kan nog tot 6 april via het online participatieplatform van de gemeente Koksijde: ikvraaghetaan.koksijde.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier