Volksjury samengesteld op proces over dodelijke crash in Vleteren

Sharon Gruwez. © gf
Redactie KW

Acht vrouwen en vier mannen zijn dinsdag uitgeloot om in de volksjury te zetelen op het assisenproces tegen Davy K. (32). De beschuldigde staat terecht voor de moord op zijn ex-vriendin Sharon Gruwez (22), maar ontkent dat hij het fatale verkeersongeval in Vleteren opzettelijk veroorzaakte.

In de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 ging Sharon Gruwez uit Boezinge met enkele vrienden op café in Poperinge. De uitgelaten sfeer werd grimmiger toen ook Davy K. op het toneel verscheen. Uiteindelijk stapte de jonge vrouw toch in het voertuig van haar ex-vriend, die weliswaar beweert dat ze nog steeds een relatie hadden.

1,47 promille

Kort na half drie die nacht botste K. naast de N8 in Oostvleteren met zijn BMW aan hoge snelheid tegen een geparkeerde bus. Het slachtoffer werd uit het voertuig geslingerd en overleed ter plaatse. De beschuldigde, zelf lichtgewond, bleek 1,47 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Het parket behandelde het dossier in eerste instantie als een gewoon dodelijk verkeersongeval. Op 5 november legden de ouders van Sharon Gruwez echter klacht met burgerlijke partijstelling voor doodslag neer bij de onderzoeksrechter. Verschillende getuigen hadden immers beschreven hoe K. zich die avond agressief opstelde.

De beschuldigde en het slachtoffer hadden sinds het voorjaar van 2016 een knipperlichtrelatie, die gekenmerkt werd door het jaloerse en bezitterige gedrag van K. Dat beeld werd ook door zijn ex-partners bevestigd. Opvallend genoeg zou hij tijdens ruzies de gewoonte gehad hebben om zijn partners bang te maken door snel en roekeloos te rijden.

Enkelband

De beschuldigde werd op 10 januari 2019 gearresteerd op verdenking van doodslag. K. verklaarde dat hij zich het ongeval zelf niet kon herinneren, maar dat hij de crash zeker niet opzettelijk had veroorzaakt. De Ieperse onderzoeksrechter besliste om hem aan te houden, waarna hij vijf maanden in de gevangenis verbleef. Op 11 juni 2019 besloot de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling om hem onder elektronisch toezicht te plaatsen. Daardoor draagt K. tot vandaag een enkelband.

De bevindingen van de verkeersdeskundige spelen een cruciale rol in het dossier. De expert stelde vast dat K. in een flauwe rechtse bocht aan de linkerkant van de weg tegen de boordsteen van het trottoir botste. De rechtervoorkant van de wagen knalde uiteindelijk tegen een geparkeerde bus. Volgens de deskundige droeg Sharon Gruwez op dat moment geen gordel. De fatale botsing gebeurde aan een snelheid van 191 kilometer per uur, nota bene in de bebouwde kom. Even daarvoor had K. een rood verkeerslicht genegeerd.

Start vrijdagochtend

Op het assisenproces zal Davy K. verdedigd worden door meester Omar Souidi en meester Mounir Souidi. Voor de vader en de grootvader van Sharon Gruwez treden respectievelijk meester Jan Leysen en meester Filip De Reuse op als burgerlijke partij. De belangen van de moeder van het slachtoffer en haar familie worden verdedigd door meester Nina Van Eeckhaut, meester Pieterjan Van Muysen en meester Toon Deschepper. Wellicht zal ook de verzekeraar van het voertuig zich nog burgerlijke partij stellen. Serge Malefason van het Gentse parket-generaal neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Het proces gaat vrijdagochtend echt van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging. In de namiddag zal de beschuldigde uitgebreid verhoord worden door voorzitter Antoon Boyen. In totaal zullen vanaf maandag 57 getuigen gehoord worden. De uitspraak wordt ten vroegste op donderdag 14 oktober verwacht. Voor moord riskeert Davy K. levenslange opsluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier