Vogelschrikkanonnen ter discussie in Torhoutse gemeenteraad

Op deze plaats kende Rock Torhout hoogdagen. Intussen is de festivalweide weer landbouwgrond en zouden de jonge gewassen met een veldkanon tegen vogels beschermd kunnen worden. Al is dat hier niet het geval. © foto JS
Johan Sabbe

Tijdens de zitting van de Torhoutse gemeenteraad vroeg onafhankelijk raadslid Koen Sap maandagavond om het bestaande reglement op veldkanonnen te wijzigen. Hij stelde voor om het gebruik van vogelschrikkanonnen nog slechts twee maanden per jaar toe te laten.

Het huidige politiereglement laat het hele jaar dergelijke kanonnen op de akkers toe en dit van 6 uur ‘s morgens tot 22 uur ‘s avonds. Ze dienen weliswaar op minstens 100 meter van woningen opgesteld te staan.

Ook de tijdsduur met een halfuurtje inkorten

“Eind oktober en begin november werd de omgeving van de Vredelaan dagenlang opgeschrikt door zo’n veldkanon”, aldus Koen Sap. “Dat was allerminst aangenaam voor de omwonenden, maar op basis van het huidige stedelijke reglement overtrad de eigenaar van het kanon de wet niet. Hoe dan ook hoorde ik heel wat klachten uit de buurt.”

“Ik stel daarom voor om het gebruik van vogelschrikkanonnen voor het verjagen van vogels enkel nog toe te staan in de periode van 15 april tot 15 juni. Dan is de nood het hoogst om de gewassen in de akkerbouw, de tuinbouw en de fruitteelt te beschermen. Wil iemand buiten die periode toch een veldkanon plaatsen, dan dient hij de schriftelijke toelating van de burgemeester te hebben. Ook zou ik de toegestane tijdsduur met een halfuurtje inperken: van 6 uur tot 21.30 uur.”

Opdracht voor de nieuwe milieuambtenaar

Schepen van Landbouw Hans Blomme (CD&V) gaf toe dat heel wat bewoners uit de buurt van de Vredelaan de werking van het bewuste veldkanon als storend hadden ervaren. Maar wettelijk was het wel, gezien het huidige reglement.

“We zullen inderdaad eens moet uitkijken naar een mogelijke aanpassing”, zei hij. “Momenteel zijn we op zoek naar een nieuwe stedelijke milieuambtenaar, want de vorige heeft onze stad recent verlaten. Van zodra die man of vrouw in dienst getreden is, zal het een van zijn of haar eerste opdrachten worden om het reglement van de veldkanonnen op punt te zetten. Ik vraag dus nog even uw geduld.”

“Dat geduld heb ik”, reageerde Koen Sap. “Maar ik zal de situatie sowieso in de gaten houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier