Voedselvergiftiging in Oostendse school Pegasus veroorzaakt door Norovirus

Begin december werden 71 leerlingen ziek nadat ze een belegd broodje gegeten hadden. Dat broodje zou nu aan de basis liggen van de uitbraak.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Begin december werden 71 leerlingen ziek nadat ze een belegd broodje gegeten hadden. Dat broodje zou nu aan de basis liggen van de uitbraak.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het onderzoek naar de omstandigheden waarbij 71 leerlingen en enkele leerklachten begin december ziek werden in een school in Oostende, is afgerond. Het FAVV laat weten dat het Norovirus teruggevonden werd in de stalen die door het FAVV werden genomen.

De leerlingen en leerkrachten hadden klachten als braken, buikpijn en koorts. Het toeval wou dat alle leerlingen een broodje hadden gegeten uit dezelfde broodjeszaak. Het FAVV startte samen met Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) en het nationaal referentielaboratorium Sciensano een onderzoek naar de oorzaak van de uitbraak.

Het FAVV nam diezelfde dag nog vier monsters van de etensresten in de school en zeven monsters in de broodjeszaak. In de monsters die genomen werden van de rauwkost werd het Norovirus teruggevonden. Het virus kan maag- of darmontstekingen veroorzaken en wordt meestal via voeding of besmet water doorgegeven, maar kan ook worden doorgegeven via contact met besmette personen.

Alles hygiënisch

De uitbaatster van de broodjeszaak is onder de indruk van het hele gebeuren. “Ik snap het nog steeds niet hoe dit is kunnen gebeuren”, vertelt Alexandra Dejonghe. “In september zijn we open gegaan. We hebben geknokt om te staan waar we nu staan en dan gebeurt dit. Nochtans zorgen we er te allen tijde voor dat alles proper is.”

Aangezien het om rauwkost gaat kan het volgens de uitbaatster ook om een product gaan die zo werd aangeleverd. “Ik ga het niet expliciet zo zeggen, maar dat kan uiteraard”, gaat Alexandra verder. “Ik weet alleen dat we er alles aan doen om alles hygiënisch te houden, daar kan het zeker niet aan liggen.”

Maatregelen

Alexandra wil zich ook excuseren tegenover de ouders en de leerlingen van de school. “Dit heb ik nooit gewild”, zegt Alexandra met tranen in de ogen. “Ik heb me de laatste weken echt rot gevoeld. Ik heb mezelf vragen gesteld of ik nu echt niet in de fout ben gegaan. Ondertussen weet ik dat dat niet zo is, maar ik voel me enorm schuldig. Dit had nooit mogen gebeuren. Of het te vermijden geweest was? Dat denk ik niet.”

Om de uitbraak te stoppen hebben het FAVV en het AZG onmiddellijk maatregelen genomen bij de school en de leverancier. Zo moeten de ruimten en tafels waar consumptie plaatsvindt goed worden gedesinfecteerd en ook de toiletten. De medewerkers van de school en de leerlingen werd gevraagd om bijzondere aandacht besteden aan de handhygiëne. Alle zieke leerlingen werden verzocht om thuis uit te zieken.

Snel reageren

“Een incident kan steeds gebeuren, zelfs wanneer voedselveiligheid hoog in het vaandel gedragen wordt, niemand is hier immuun voor”, legt Hélène Bonte van het FAVV uit. “Wanneer zich een incident voordoet, is het belangrijk dat de betrokken partijen snel en adequaat reageren en meewerken met de overheden om de bron van de besmetting te identificeren en uit dit voorval te leren. De samenwerking met de school en leverancier was zeer constructief en verliep vlot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier