Voedselverdeelcentrum Oeze Winkel helpt zo’n 200 personen: “Bijdragen zijn zeer welkom”

Vrijwilligster Mia Herman en schepen Sandra Platteau bij een basispakket van de voedselbank. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Oeze Winkel is het voedselverdeelcentrum in Avelgem. Wekelijks komen er meer dan 80 kwetsbare gezinnen langs. “Hoewel we veel producten ontvangen, ontbreekt het ons nog aan middelen om iedereen te bedelen”, klinkt het bij schepen Sandra Platteau.

Om de voedselpakketten gezonder en gevarieerder te maken, doet Oeze Winkel een oproep aan de inwoners van Avelgem. “Want ook jij kan een verschil maken”, zegt Sandra Platteau. “Met een donatie van slechts 40 euro aan Oeze Winkel kunnen we meer gezonde voeding aanbieden aan gezinnen die het momenteel zwaar hebben. Ook schenkingen van groenten en fruit of andere giften in natura zijn steeds welkom. Elk gebaar telt.”

“We krijgen al voedsel via W13/FOODACT13”, zegt de schepen. “W13 zet actief in op armoedebestrijding in de regio. Ze doen dit onder andere door de werking van BudgetInZicht (BIZ) aan te bieden aan de lokale besturen en door de ontwikkeling van projecten rond voedselverdeling (Food Act 13). W13 is een welzijnsvereniging met veertien lokale besturen en CAW. Voor FOODACT betaalt de gemeente Avelgem jaarlijks 11.000 euro.”

Ondersteuning

“We merken dat het voedsel dat we krijgen steeds minder wordt. Aan bloem, rijst en spaghetti ontbreekt het ons niet. Maar het is te veel van hetzelfde”, vertelt vrijwilligster Mia Herman (69). “Met meer dan vijftien vrijwilligers zijn we iedere dinsdag in de weer in Oeze Winkel in de Driesstraat. Wekelijks maken we een blauwe bak klaar voor veertig alleenstaanden, vijftien gezinnen met één kind, achttien gezinnen met twee kinderen en negen grote gezinnen. Ze krijgen een basispakket en dan mogen ze nog kiezen uit vlees, groenten, brood,… Deze bakken kunnen ze elke dinsdag tussen 15.30 en 18 uur ophalen. We hebben ook een klein winkeltje waar ze onder andere waspoeder, afwasmiddel en tandpasta kunnen kopen aan 50 cent of één euro. Door die kleine bijdrage hebben ze ook een beter gevoel.”

“Aan bloem, rijst en pasta ontbreekt het ons niet, maar het is te veel van hetzelfde” – vrijwilligster Mia Herman

“Dit doe ik nu al negen jaar, al sinds ik met pensioen ben”, gaat Mia verder. “Met alle vrijwilligers maken we duidelijke afspraken wie er op post is. We zijn telkens met vier of vijf personen aanwezig. Van voedselverspilling is bij ons geen sprake. Als er al iets over is, gaat dit naar mensen met dieren.” Via de sociale dienst van de gemeente Avelgem komen mensen in moeilijkheden bij Oeze Winkel terecht. “Daar betalen ze twee euro voor een maand”, gaat schepen Platteau verder. “Het doel is deze kwetsbare mensen vooruit te helpen in het leven, hen ondersteunen tot ze weer voldoende inkomen hebben. Niet alleen werklozen, maar ook werkende gezinnen vinden de weg naar Oeze Winkel. Met een kleine bijdrage leveren we ook aan huis bij mensen die niet mobiel zijn. Hun situatie wordt elk jaar herzien.”

Keuzevrijheid

“Ik heb twee kinderen waar ik onderhoudsgeld moet voor betalen”, vertelt iemand anoniem. “Omdat ik vroeger in de bouwsector zat kreeg ik te maken met onder andere rugartrose, waardoor ik op de invaliditeitslijst terecht kwam. Vorig jaar ging ik met vervroegd pensioen. Gelukkig is er voor mij de voedselbank waar ik al zes jaar terecht kan. Voor veel mensen is dit een drempel, zeker de eerste keer. Maar ik werd al heel goed geholpen. Door de begeleiding van de maatschappelijke dienst kan ik terecht in Oeze Winkel maar ook in Ons Boetiekske in Zwevegem voor gratis kleding. Bovendien krijg ik korting in de Kringloopwinkel.”

“Het aantal gebruikers van de voedselbank Oeze Winkel kent een groei”, gaat Sandra verder. “Maar we willen ook de diversiteit van het aanbod aan producten doen groeien. De vrijwilligers dragen de visie uit dat mensen in armoede niet beperkt mogen worden in hun keuzevrijheid. Zodra Oeze Winkel kan ondergebracht worden naast de Kringloopwinkel, na herstellingswerken aan het dak, zal er nog kunnen ingezet worden op ontmoetingsmomenten. Een sterk sociaal beleid, daar streven we naar”, aldus schepen Platteau.

Voor giften vanaf 40 euro kan je een fiscaal attest verkrijgen. Doe vrijblijvend een donatie op rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting, met vermelding van referentie 623/3855/10041 of actiecode ACT-38551.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier